Eğitim

Myndos çalışmalarında yapılan tanıtım kampanyaları tartışma yarattı

Myndos antik kentinin yağmalanmasını engellemeye yönelik kamuoyu oluşturmaya çalışan Gümüşlük Akademisi Vakfı Başkanı yazar Latife Tekin, belediye tarafından baskı altına alınmak istendiğini ve tehdit edildiğini iddia etti

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesindeki Myndos antik kentini gün ışığına çıkarma çalışmaları sırasında, beldedeki 1, 2 ve 3. derece arkeolojik ve doğal sit alanlarının yağmalanmasını önlemek amacıyla yapılan tanıtım, kamulaştırma ve koruma kampanyaları tartışma yarattı.

Antik kentin yağmalanmasını engellemeye yönelik kamuoyu oluşturmaya çalışan Gümüşlük Akademisi Vakfı Başkanı yazar Latife Tekin, belediye tarafından baskı altına alınmak istendiğini ve tehdit edildiğini iddia etti.
Gümüşlük Belediye Başkanı DP'li Mehmet Tire ise, Tekin'in başında bulunduğu vakıf tarafından kaçak inşaat yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatarak yıkım kararı aldıracağını söyledi.

Beldedeki 1 ve 2. derece arkeolojik ve doğal sit alanlarının 3. dereceye düşürülerek yapılaşmaya açılacağı iddiaları ortalığı karıştırırken, Tekin, tarihe sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.  Tire ise Tekin'in asılsız iddialarla gündemi saptırmaya çalıştığını savunarak, "Tekin'in benim şahsımda üç kuruşluk değeri yok. Bir ihbar sonucu vakfa gönderdiğim yetkili personel, ruhsatında 1032 metrekare hakkı olan vakıf arazisinde 244 metrekare fazla ve kaçak inşaat tespit etti. Bu nedenle yasal işlem başlattık" ifadesini kullandı.
 Tekin ise Tire'nin bu iddiasına "Yapılaşma hakkının 5 bin metrekare olduğu ve sadece bunun dörtte birini kullandıkları" yanıtını verdi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Antik kentte yağma kavgası

Gümüşlük'te gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Myndos, belediye, Gümüşlük Akademisi ve uzmanları kapıştırdı

Bodrum'un Gümüşlük beldesindeki Myndos Antik Kenti, tarihçiler, belediye yetkilileri ve Gümüşlük Akademisi Vakfı yöneticilerini birbirine düşürdü.
Gümüşlük'te 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla `Antik Myndos Kenti'ni Kurtarma ve Gün Işığına Çıkarma Projesi' hayata geçirildi. Prof. Dr. Mustafa Şahin'in başkanlığını yaptığı kazı çalışmaları sırasında beldedeki 1. ve 2. derece sit alanlarının 3. dereceye düşürülerek yapılaşmaya açılacağı iddiaları ortalığı karıştırdı. Yaz aylarında düzenlediği Myndos Umut Konserleri ve kültür etkinlikleriyle antik kentin yağmalanmasını engellemeye ve korunmasına yönelik kamuoyu oluşturmaya çalışan ve beldedeki arkeolojik sit alanlarının tamamının kamulaştırılması için kampanya başlatan Gümüşlük Akademisi Vakfı Başkanı Yazar Latife Tekin, belediye tarafından baskı altına alınmak istendiğini ve tehdit edildiğini öne sürdü.
Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire'nin belediye görevlilerini göndererek vakıf arazisinde kaçak inşaat araştırması yaptırması gerginliğin artmasına neden oldu. Tire'nin vakıf tarafından düzenlenen konser, tiyatro ve benzeri sanat etkinliklerinin duyurulması için gerekli anons ve poster asımlarına da izin vermediği belirtildi.
Başkan Tire, Myndos Antik Kenti için belediye olarak tüm desteği verdiklerini söylerken yazar Tekin'in gündemi saptırmaya çalıştığını savundu:
"Yazar Latife Tekin sürekli adımızı kullanıyor. Bir ihbar sonucu vakıfa gönderdiğim yetkili personel, ruhsatında 1032 metrekare hakkı olan vakıf arazisinde 244 metrekare kaçak inşaat tespit etti. Bu nedenle yasal işlem başlattık. Yıkacağız. Arazilerin 3. derece Site indirilmesi, inşaata izin verilmesi belediyenin değil Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararına bağlı." 
 Latife Tekin, 2 bin 500 yıllık antik kent üzerinde oynanan oyunları bozmaya kararlı olduklarını söyledi:
"Antik kenti tanıtmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmaktan başka gayemiz yok. Hiçbir baskı ve tehdit bizi yıldıramaz. Tire'nin iddia ettiği gibi arazi üzerinde kaçak yapılaşma yok. Karara itiraz edeceğiz."
Kazıları yürüten Prof. Dr. Şahin ise "Amacımız yağmayı, yanlış yapılaşmayı önlemek, yoksa yeni yerleri yapılaşmaya açmak değil, iddialar ve yaşanan gerginlikler yersiz" dedi.
Radikal