Eğitim

Myndos için sanatçılar bir araya geliyor!

Strabon'a göre, M.Ö. 640 yıllarında, Bodrum Yarımadası'nın en eski yerleşik halkı Lelegler tarafından bugünkü Gümüşlük beldesi sınırları içinde kurulan Myndos antik kenti için sanatçılar buluşuyor

Halen büyük bir kısmı toprak altında bir kısmı ise su altında bulunan Myndos'u gündeme getirmek ve kentin karşı karşıya kaldığı yok olma tehlikesiyle ilgili duyarlılık oluşturmayı amaçlayan Gümüşlük Akademisi, bir dizi konsere imza atıyor.

Renkli İşler'le birlikte düzenlenen etkinlikler, 31 Temmuz'daki Zuhal Olcay konseriyle başladı. Myndos Umut Konserleri başlığı altında düzenlenen etkinlikte Bulutsuzluk Özlemi, Ezginin Günlüğü ve Kardeş Türküler Myndos için bir araya gelecek.

Gümüşlük Akademisi'nin kurucularından yazar Latife Tekin, günümüzde Myndos'un pek fazla bilinmediğine, oysa Karya uygarlığının önemli kentlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor: "Myndos, Gümüşlük Akademisi'nin hemen yanı başında; biz kendimizi bu kentin geleceğiyle ilgili olarak sorumlu hissediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Myndos'ta kazılar başladı ve bu büyük heyecan yarattı. Fakat sonra durduruldu; şu anda çok küçük bir alanda sürüyor. Orada yaşayan halkın, toprak sahiplerinin ve bizlerin ne olacağına dair beklentileri var."

`Myndos'un şansı var'
Bölgenin birinci ve ikinci derece sit alanı olduğunu, dolayısıyla köylülerin topraklarıyla ilgili beklentilerinin bulunduğunu söyleyen Tekin, Myndos antik kentinin ortaya çıkarılması için bir an önce kamulaştırma çalışmalarının başlaması gerektiğini vurguluyor: "İnsanlar topraklarının akıbetini bilmek istiyorlar. Büyük bir antik kent olan, hatta Efes görkeminde olduğu söylenen Myndos'un büyük kısmı toprak altında. Fakat üzerinde modern yapılaşma yok; dolayısıyla Myndos'un büyük şansı var. Ortaya çıkarılabilir. Bir an önce kamulaştırılmalı araziler. Ya takas usulü yapılabilir; mesela aynı değerde başka yerde arazi verilebilir. Ya da parası ödenebilir.

Kültür Bakanlığı en azından Myndos'a dair projelerini belirlese, programını açıklasa; kazı planımız şudur, şu kadar yıl içinde kamulaştıracağız diye. Orada yaşayan insanlar olarak biz bunu bekliyoruz."
Tekin, konserler ve Gümüşlük Akademisi kapsamında gerçekleştirdikleri etkinliklerle Myndos'a dikkatleri çekmeyi ve bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini belirtiyor: "Sesinizi yükselttiğiniz zaman duyulabilir oluyor; Hasankeyf'te olduğu gibi. Biz sadece bunları yapabiliriz; oranın unutulmamasını, canlı kalmasını, öneminin anlatılmasını sağlayabiliriz. Asıl işi Kültür Bakanlığı yapabilir." Myndos'un sesini duyuracak olan konserler 4 Eylül'e kadar  Gümüşlük Akademisi'nin bahçesindeki amfitiyatroda gerçekleşecek. Biletlere  TicketTürk web sitesinden (www.ticketturk.com) ve yarımadadaki satış noktalarından ulaşabilirsiniz.

Konser programı
Myndos Umut Konserleri kapsamında 15 Ağustos 21.30'da Bulutsuzluk Özlemi, 22 Ağustos'ta Ezginin Günlüğü ve 4 Eylül'de Kardeş Türküler konserleri dinlenebilir. Tüm konserlerin başlama saati 21.30...
Yasemin BAY/Milliyet