Myrleia antik kent üstüne AVM mi yapılacak?
Myrleia antik kent üstüne AVM yapılmasına onay veren Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 9 üyesi hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçuyla Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde bulunan Myrleia antik kentin 1503 ada 19. Parseli üzerine Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda sanayi A.Ş.’nin yapmak istediği alışveriş merkezi projesine ilk kez 5 Eylül 2012 tarihinde Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onay verildi. Ancak Mudanya Belediyesinin talebi üzerine proje revize edilerek bir kez daha Kurula sunuldu. Koruma Kurulu Antik kentin AVM’nin alt katında sergilenmesini ön gören revize edilmiş projeye 19 Ekim 2012 tarihinde bir daha onay verdi. Bu duruma itiraz eden bölge halkı Kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulununca Kültür ve Turizm Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı’na bağlı bir müfettiş antik kent üzeri AVM ile ilgili inceleme başlattı.
BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ: KURUL GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI
İnceleme sonucunda müfettiş tarafından bir rapor hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletildi. Koruma Kurulu’nun 5 Eylül 2012 tarihi ile 19 Ekim 2012 tarihinde aldığı kararlarda yetkisini aştığı belirtilen raporda, Koruma Kurulu’nun antik kent üstü AVM projesine onay vererek görevini kötüye kullandığı ifade edildi. Raporu dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı ‘4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un 3/d, 6 ve 9. Maddesi’ uyarınca Kurul üyeleri hakkında soruşturma izni verdi. Ardından Bursa 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 9 Kurul üyesi hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan dava açıldı.
KURUL ÜYELERİ BERAATİNİ İSTEDİ
İlk duruşması 24 Nisan’da görülen davada Kurul üyeleri beraatini istedi. Kurul Başkan Yardımcısı Doçent Doktor Murat Taş ifadesinde AVM yapılması planlanan 19. Parselin kamulaştırılması için Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdıklarını, ancak kamulaştırma için olumsuz cevap aldıklarını söyledi. Kurul başkanı mimar Halil Nur Çapa ifadesinde 37 No’lu ilke kararına uygun hareket ettiklerini söyledi. Dönemin Mustafakemalpaşa ilçesi kaymakamı Kazım Karabulut ise savunmasında, ‘Kurul olarak bizim kamulaştırma ile ilgili Ankara Müze Müdürlüğü’nün kararını beklemeksizin 37. No’lu ilke kararına göre hareket etmemizden dolayı görevi kötüye kullandığımız iddia olunuyor. Oysa 37 Nol’u ilke kararı okunduğunda görülecektir kamulaştırma ilgili muğlaklık taşıyor, kurumların görevleri açıkça belirtilmiyor. Oysa olayımızda vatandaş define arama saiki ile hareket edip o duvarları yıkabilirdi. Ayrıca yağmur ve kar gibi sebeplerle de zarar görebilirdi. Biz kanun dairesinde 37. No’lu İlke kararı gereğince hareket ettik. Zarar da doğmamıştır. Yazılı olarak savunmamı istiyorum’’ ifadesini kullandı. Duruşma 4 Haziran 2015 tarihine ertelendi.
NE OLMUŞTU?
Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Ömerbey Mahallesi’ndeki Myrleia antik kenti ilk kez 1992 yılında sit alanı ilan edildi. 2010 yılında sit alanı dışında kalan 1503 ada 18. ve 19. Parsellerde yüzey araştırmasında bulunan Uludağ Üniversite’sinden Prof. Dr. Mustafa Şahin Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesini önerdi. Ancak öneri 13 Aralık 2010 tarihinde reddedilince, Şahin 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir dilekçe göndererek 18. ve 19. Parsellerin imara açılma riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Bunun üzerine 18. ve 19. Parseller 27 Nisan 2012 Tarihinde 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bölge sit alanı ilan edilmeden önce 19. Parselde AVM yapmak için Mudanya Belediyesi’nden ruhsat alan Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret ve Gıda sanayi A.Ş. Koruma Kurulu’nun kararıyla antik kent üstü AVM inşaatına başladı. Proje gereği inşaat sırasında ortaya çıkan tarihi eserler AVM’nin alt bodrum katında cam çerçeve içerisinde sergilendi. Antik kenti üzeri AVM inşaatı Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.
Radikal