Genel

Nabucco 550 kilometre uzadı, ilk gaz pompası 2017 ’ye kaldı!

Hazar ve Ortadoğu doğalgaz kaynaklarını Avrupa ’ya ulaştırmak için yapımı planlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı ’nda maliyet artışı tartışmalarının hemen ardından, projenin bir yıl ileriye alınacağı açıklaması geldi....

Hazar ve Ortadoğu doğalgaz kaynaklarını Avrupa 'ya ulaştırmak için yapımı planlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı 'nda maliyet artışı tartışmalarının hemen ardından, projenin bir yıl ileriye alınacağı açıklaması geldi.Açıklamayı yapan Nabucco Uluslararası Doğalgaz Boru Hattı Genel Müdürü Reinhard Mitschek, tedarik zamanlaması doğrultusunda proje takviminin bir yıl ileriye alındığını ve yeni takvime göre inşaat çalışmalarına 2013 'te başlanacağını açıkladı.

Altı hissedarından biri BOTAşž olan ve 3 bin 900 kilometrelik inşaatı tamamlandığında 2.581 kilometreyle en uzun bölümü Türkiye 'den geçmesi planlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı, Türkiye 'nin doğu sınırını Orta Avrupa 'nın en önemli doğalgaz ticaret merkezlerinden Avusturya 'daki Baumgarten 'a bağlayacak. Ancak proje başlangıç tarihi bugüne kadar birkaç kere ertelenen Nabucco 'da dün yeni bir gecikme açıklandı.

Nedeni tedarikçiler

Mitschek, yazılı açıklamasında inşaat çalışmalarına 2012 yerine 2013 yılında başlanacağını bildirdiği projede, bu değişikliğin potansiyel doğalgaz tedarikçilerinin Hazar Bölgesi ve Ortadoğu 'daki doğalgaz kaynaklarının tedarikine ilişkin olarak açıkladığı zamanlama değişikliğinden kaynaklandığını vurguladı. Mitschek, sürecin olumlu seyir izlediğini savunarak, “Açık sezon süreci, doğalgaz tedariki konusunda somut taahhütler alınır alınmaz başlatılacak, bunu takiben de nihai yatırım kararı alınacak. Boru hattından ilk gaz akışının 2017 yılında gerçekleşmesini bekliyoruz ” dedi.
Nabucco Boru Hattı şžirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal ile birlikte telekonferans yöntemiyle soruları yanıtlayan Mitschek, Reuters 'ın 7.9 milyar Euro olarak hesaplanan yatırım tutarının 12-15 milyar Euro 'ya çıktığına yönelik haberinin hatırlatılması üzerine, “Nabucco hattının maliyeti konusunda bugünden bir rakam vermek için erken ” açıklamasında bulundu.

550 kilometrelik ek

Hattın maliyetinin hesaplanmasında çelik, ulaşım, lojistik gibi unsurları da içeren komplike bir analiz yapıldığını söyleyen Mitschek, şöyle konuştu: “Bu çalışma tamamlanır tamamlanmaz gerçek yatırım tutarlarını sonuçlandırabileceğiz. İran 'dan gelecek besleme hat iptal edilerek, Irak 'tan yeni bir bölüm inşa edilecek. Bu, hattı eski plana göre yüzde 20 oranında uzattı. Yani 550 kilometre daha uzun olacak. Yatırım rakamları da buna göre hesaplanacak. Finansman maliyetleri değişecek. ”

BOTAşž 'la Irak 'la ilgili görüşmeler sürüyor

IRAK 'tan doğalgaz alımı için proje ortaklarından BOTAşž 'la birlikte görüşmeleri sürdürdüklerini belirten Reinhard Mitschek, şunları söyledi: “Türkiye 'de mevcut BOTAşž hatlarını mı kullanacak, yoksa biz yeniden hat mı inşa edeceğiz. Bunu hala tartışıyoruz. Bizim hedefimiz Irak 'tan Baumgarten 'a uzanan tamamen yeni bir hat inşa etmek. Ancak BOTAşž hattın Irak bölümü için daha rekabetçi bir çözüm önerirse, belki BOTAşž 'ın ekstra kapasitesinden faydalanabiliriz. ”
Hürriyet/Merve ERDİL