Arsa ve Arazi

Naci Ağbal: 2B arazi satışından 3,7 milyar TL gelir bekliyoruz!

Naci Ağbal, tarım arazilerinin satışında sürenin uzatılması için bir çalışma yaptıklarını kaydederek yaklaşık 150 bin vatandaşa yeni imkan sunacaklarını belirtti. Ağbal, " Nisan ayında satış işlemine başlayacağız" diye konuştu.

Naci Ağbal, tarım arazilerinin satışında sürenin uzatılması için bir çalışma yaptıklarını kaydederek yaklaşık 150 bin vatandaşa yeni imkan sunacaklarını belirtti.


Ağbal, "Böylece yaklaşık 400-500 bin vatandaşımız bundan yararlanacak, Nisan ayında satış işlemine başlayacağız" diye konuştu.


Meclis Genel Kurulu'nda 2016 bütçesinin görüşmelerine cuma günü başlandı. Bütçeyle başlayalım. Son olarak ocak ayı bütçe uygulama sonuçları açıklandı ve bütçe yıla fazla vererek başladı. İlk aydan yorum yapmak çok erken elbette ama ne dersiniz hedeflenenden daha düşük bir bütçe açığıyla yılı kapatmak mümkün olur mu?


AK Parti hükümetlerinin mali disipline verdiği önem baştan itibaren biliniyor. 2005 yılından beri bütçe açığımız yüzde 3'ün çok altında. Borç yükü de aşağı doğru geliyor. Hedefimiz 2016'da da bütçe açığı hedefini tutturmak. Gelir gider dengesine dikkat edeceğiz.


Bütçede dikkat çeken ve basında haber olarak ele alınan bir konuyla devam edelim. Kamunun bina ve taşıt için ödediği kira bedeli ocak ayında arttı. Yılın ilk ayında bina kira bedeli olarak 43,2 milyon lira taşıt kira bedeli olarak da 28 milyon lira ödenmiş. Ne yapılacak özellikle taşıt kullanımı konusunda?


Kamu hizmetleri artarak büyüyor. Daha mütevazi daha vatandaşın hizmetine amade olacak kamu binaları edinmemiz lazım. İsraftan kaçınmamız lazım. Araç kiralamada geçen sene bir üst sınır getirdik. Bina kiralamayla ilgili ocakta rakam Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) bina kiralamalarından kaynaklanıyor.


Bütçenin detaylarına girmişken gelir ayağıyla ilgili bir konuyu sorayım. Yarın kira gelirlerinin beyan edilmesi süreci başlayacak. Son birkaç yıldır uygulanan "önceden hazırlanmış kira beyannamesi" uygulaması nasıl sonuç verdi? Yeni mükellef kazanımı oldu mu? Bu açıdan bir sayı var mı?


Bu sistemle vatandaşın önüne elektronik olarak kira beyannamesini koyduk. Yaklaşık 500 bin mükellef ilk kez kira beyannamesi verdi. 2015 yılında bu yaklaşık 27.2 milyar lira kira geliri beyan edildi. Bunun üzerinden 3.9 milyar lira gelir vergisi hesapladık. Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi vatandaşa büyük kolaylık sağladı. 1 milyon 300 bini aşkın kişi bu sistemi kullandı. Bu yıl bunu daha da yaygınlaştıracağız. Ücret geliri elde edenler hazır beyanname kullanabilecek.


Çok kalabalık kitleleri ilgilendiren konular var. Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı... Epey uzun bir geçmişi var aslında konunun. 255 bin 367 kişinin de başvurusu olan bir konu. Satışların Nisan'da başlayacağını açıkladınız. Nasıl olacak?


2B diye ifade edilen kanun çıkarırken bunun için tarım arazilerinin satışını da koyduk. 100 liralık bir yeri 50 liraya satıyoruz diyoruz. Satış yaparken arazinin ederi üzerinden hesap yapılacak. Peşin ödemek istiyoruz diyor o zaman ilave yüzde 20 indirim yapıyoruz. 100 liralık yeri çiftçimiz 40 liraya alabiliyor. 100 liralık bir yeri 50 liraya satıyoruz diyoruz. Satış yaparken arazinin ederi üzerinden hesap yapılacak. Peşin ödemek istiyoruz diyor o zaman ilave yüzde 20 indirim yapıyoruz. 100 liralık yeri çiftçimiz 40 liraya alabiliyor. Ama hiç param yok dediğinde 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme imkanı getirdik.


Gelir beklentisi var mı bu satıştan?


Kırsal kesimdeki araziler olduğu için çok fazla bir gelir beklemiyoruz.


Hazine taşınmazlarının satışı bu başlıkla sınırlı değil. Organize sanayi bölgelerinden turizm tesislerine kadar birçok alanda işlem yapılıyor. Hem satış hem irtifa hakkı tesisi yapılıyor. Ne büyüklükteki bir arazi için işlem yapıldı şu ana kadar ve ne kadar gelir sağlandı?


Hazine'ye ait taşınmazları çok farklı amaçlarda kullanıyoruz. 2015 yılında yaklaşık 3.1 milyar lira milli emlak arazilerinin satışından gelir elde ettik. 2B arazilerinin satışının yaklaşık 4 milyar lira kaynak topladık. 2016'da 3,7 milyar lira gelir bekliyoruz.


Asgari ücret artışı sonrasında hala yanıtı aranan bazı sorular var. Bunların başında asgari ücretlilerin vergi diliminden etkilenip etkilenmeyeceği geliyor. Maliye olarak sizin görüşünüz nedir bu konuda? Asgari ücret yılsonuna kadar 1300 TL olarak kalacak mı yoksa vergi dilimiyle düşüş olur mu?


Bu net asgari ücret bekar bir çalışan için 1300 lira. Evli ve 3 çocuklu bir kişinin asgari ücreti 1384 lira oldu. Asgari ücret artışının bütçeye yükü 11.4 milyar lira. Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz.


Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda asıl iş-yardımcı iş ayrımı netleşti mi? Buna göre kaç işçinin kadroya alınması söz konusu? Kadroya alım tam olarak hangi tarihte olur?


Yasal değişiklikle ilgili model alternatiflerini hazırladık. İnşallah bu konuda hükümet 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladı. Kamuda yardımcı iş olan işleri de tarif etmemiz gerekiyor. Bu konuda kamu kurumlarıyla tüm çalışmayı bitirdik. Bu noktadan sonra işçi ve memur konfederasyonlarıyla görüşeceğiz. Kamuda yardımcı işte çalışanlar için de önemli iyileştirmeler yaptık. Daha önce bir rakam ifade ettim ama kurumların genel değerlendirmelerine bağlı sayılardır. Asli iş ise o zaman diyecek ki bu kişi yaptığı iş itibariyle vatandaşa dönük hizmetin parçası içerisinde dediği zaman asıl iş sayacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gönderme aşamasına gelindi. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis'e sunulacak.


Yeni Şafak


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı;


Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışmalarının bulunmadığını bildirdi.


Ağbal, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Kamunun bina kiralarında ocak ayındaki artışın sorulması üzerine Ağbal, söz konusu artışın büyük ölçüde Yurt-Kur'un bina kiralamalarından kaynaklandığını söyledi.


Kira beyannamelerine ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, 2011 yılında kira gelirinden beyanname veren mükellef sayısı 837 bin civarındayken, 2015'te 1 milyon 389 bine yükseldiğini, yaklaşık 500 bine yakın mükellefin ilk defa kira geliri elde edip beyanname verdiğini belirtti. Geçen yıl bu kapsamda 27,2 milyar lira kira gelirinin beyan edildiğini dile getiren Ağbal, bunun üzerinden 3,9 milyar lira gelir vergisi hesapladıklarını kaydetti.


Hazineye ait tarım arazilerinin satışına dönük bir soru üzerine Ağbal, bu kapsamda geçen yıl nisan ayına kadar süre verildiğini ve 255 bin mükellefin müracaat ettiğini hatırlattı. Tarım arazilerinin satış şekli ve ödeme imkanlarına yönelik bilgiler veren Ağbal, hiç parası olmayan çiftçilere yönelik 6 yılda 12 taksitle faizsiz ödeme imkanı getirdiklerini anlattı. Süreyi kaçıran vatandaşlara yönelik de bir çalışma yapıldığını bildiren Ağbal, şunları kaydetti:


"Bize vatandaşlar diyorlar ki 'Süreyi kaçırdık, haberimiz olmadı, keşke bizim haberimiz olsaydı da bundan yararlanabilseydik.' Bakanlık olarak bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyoruz, inşallah yakın bir zamanda yaklaşık 150 bin civarında müracaat olacağını tahmin ediyoruz. İstiyoruz ki bütün köylerimizdeki vatandaşlar bu arazileri alıp kullanabilsinler. İnşallah yeni bir başvuru süresi imkanı getireceğiz. Yaklaşık 400-500 bin mükellefimiz bundan yararlanır. Nisan ayı içerisinde de inşallah satış işlemlerine başlarız."


- Asgari ücret üzerindeki vergi yükü


Asgari ücretlilerin vergi diliminden etkilenip etkilenmeyeceğine yönelik soru üzerine Ağbal, 1 Ocak 2016 itibarıyla net asgari ücretin bekar bir çalışan için bin 300 lira, evli 3 çocuklu bir kişi için ise net asgari ücretin bin 384 lira olduğunu hatırlattı. Vergi tarifesinin herkesi ilgilendirdiğine dikkati çeken Ağbal, "Burada tarife ile ilgili bir meseleyi konuşurken, belirli bir gruba, belirli bir kesime dönük konuşmak mümkün değil. Eğer biz tarife yapısında bir değişiklik yapacaksak, sadece 'şu gruptaki mükellefler için yaptık' deme şansımız yok, o değişiklik herkesi ilgilendiriyor. Bizim her zaman için mali disiplin konusunda bir kararlılığımız var, vergi gelirleri konusunda bir hassasiyetimiz var, bu hassasiyetimiz devam ediyor. Vergi konusuyla ilgili bir düzenleme yapmak doğru değil, bunu masaya getirmek yanlış olur" dedi.


- Taşeron işçilerin durumu


Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik hazırlıklara ilişkin bilgi veren Ağbal, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü, yasal değişiklikle ilgili alternatifler hazırladıklarını ve en yakın zamanda çalışmayı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na getireceklerini söyledi. 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bazı detaylarda ilave çalışma yapma kararı verdiklerini anlatan Ağbal, "Bu konuda 21 Mart'a kadar bir düzenleme yapacağımızı açıkladık. Çalışmalarımız devam ediyor. Geçiş düzenlemesiyle ilgili çalışma belli bir noktaya geldi" diye konuştu. 


Bu kapsamda, ayrıca kamuda yardımcı işlerin tarif edilmesi ve bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması gerektiğine işaret eden Ağbal, kamu kurumlarıyla çalışmaları bitirdiklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile belli bir noktaya geldiklerini ve işçi ve memur konfederasyonlarıyla da konuyu görüşeceklerini bildirdi. 


Taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik düzenlemenin 21 Mart'a yetişip yetişmeyeceği sorusuna Ağbal, "Şu ana kadar Eylem Planı'nda söylenen her bir eylemle ilgili takvime dikkat ettik. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclise sunulacak" dedi. 


Ağbal, Kamu Personel Rejimi'ne ilişkin sorular üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konudaki teknik çalışmasının devam ettiğini dile getirdi. Kamu Yönetimi Reformu ile ele alarak, söz konusu çalışmayı getireceklerini ifade eden Ağbal, "Sosyal taraflarla diyaloğu ve çalışanlarımızı çok önemsiyoruz. Bu çalışmanın hedefinde kamu çalışanlarımız asla olamaz. Bu ülkenin geleceği için önemli bir reform. Bunu sosyal taraflarla birlikte yapacağız. Çalışmanın her aşamasında diyalog ve anlayış birliği içinde olacağız" diye konuştu. 


Maliye Bakanı Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda çalışma olup olmadığı yönündeki soruya, "Kesinlikle böyle bir çalışmamız yok" yanıtını verdi.


AA


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Maliye Bakanı Ağbal, 'Hazineye ait tarım arazilerinin satışı için yeni imkanlar getireceğiz' açıklamasını yaptı.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı için yeni bir imkan getireceklerini ve nisan ayında satışların başlamasının planlandığını söyledi.


NTV'nin sorularını yanıtlayan Ağbal, tarım arazilerinin satışı için daha önce tanınan imkanı kullanamayan yaklaşık 150,000 kişiye yeniden imkan tanınması için bir çalışma başlattıklarını kaydederek, "Nisan ayında satışların başlamasını bekliyoruz" dedi.


Ağbal daha önce tanınan imkandan yararlanmak için 255,000 kişinin başvuruda bulunduğunu kaydetti.


Bakan Ağbal, bu satıştan "çok gelir" beklemediklerini ifade etti.


'Enflasyon hedeflerine inanıyoruz'

Geçen yıl Türkiye'nin yüzde 4 civarında büyüdüğünü ve bu yılkı yüzde 4.5 büyüme hedefi bulunduğunu kaydeden Ağbal, "Bu yılki büyüme ve enflasyon hedeflerine inanıyoruz ve bunu yakalayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.


'Taşeron 21 Mart'ta tamam'

Naci Ağbal "asıl iş" yapan taşeron işçilerin uzun zamandır beklediği, kadroya alınmalarını sağlayacak düzenlemenin 21 Mart'a kadar tamamlanacağını, halen ayrıntılar üzerinde çalışıldığını bildirdi.


Dünya


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi affının kesinlikle gündemlerinde olmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Parti hükümetlerinin mali disipline verdiği önem baştan itibaren bilindiğini söyleyen Ağbal, "2005 yılından beri bütçe açığımız yüzde 3'ün çok altında. Borç yükü de aşağı doğru geliyor. Hedefimiz 2016'da da bütçe açığı hedefini tutturmak. Gelir gider dengesine dikkat edeceğiz. Kamu hizmetleri artarak büyüyor. Daha mütevazi daha vatandaşın hizmetine amade olacak kamu binaları edinmemiz lazım. İsraftan kaçınmamız lazım. Araç kiralamada geçen sene bir üst sınır getirdik. Bina kiralamayla ilgili ocakta rakam Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) bina kiralamalarından kaynaklanıyor" dedi.


"KİRA GELİRLERİNİN BEYAN EDİLMESİ"


Kira gelirlerinin beyan edilmesi ile ilgili Ağbal, "Bu sistemle vatandaşın önüne elektronik olarak kira beyannamesini koyduklarını belirten Ağbal, "Yaklaşık 500 bin mükellef ilk kez kira beyannamesi verdi. 2015 yılında bu yaklaşık 27.2 milyar lira kira geliri beyan edildi. Bunun üzerinden 3.9 milyar lira gelir vergisi hesapladık. Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi vatandaşa büyük kolaylık sağladı. 1 milyon 300 bini aşkın kişi bu sistemi kullandı. Bu yıl bunu daha da yaygınlaştıracağız. Ücret geliri elde edenler hazır beyanname kullanabilecek. 2B diye ifade edilen kanun çıkarırken bunun için tarım arazilerinin satışını da koyduk. 100 liralık bir yeri 50 liraya satıyoruz diyoruz. Satış yaparken arazinin ederi üzerinden hesap yapılacak. Peşin ödemek istiyoruz diyor o zaman ilave yüzde 20 indirim yapıyoruz. 100 liralık yeri çiftçimiz 40 liraya alabiliyor. 100 liralık bir yeri 50 liraya satıyoruz diyoruz. Satış yaparken arazinin ederi üzerinden hesap yapılacak. Peşin ödemek istiyoruz diyor o zaman ilave yüzde 20 indirim yapıyoruz. 100 liralık yeri çiftçimiz 40 liraya alabiliyor. Ama hiç param yok dediğinde 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme imkanı getirdik. Kırsal kesimdeki araziler olduğu için çok fazla bir gelir beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.


"TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ MODEL ALTERNATİFİ HAZILADIK"


Maliye Bakanı Ağbal, taşeron işçiler konusunda da "Yasal değişiklikle ilgili model alternatiflerini hazırladık. İnşallah bu konuda hükümet 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladı. Kamuda yardımcı iş olan işleri de tarif etmemiz gerekiyor. Bu konuda kamu kurumlarıyla tüm çalışmayı bitirdik. Bu noktadan sonra işçi ve memur konfederasyonlarıyla görüşeceğiz. Kamuda yardımcı işte çalışanlar için de önemli iyileştirmeler yaptık. Daha önce bir rakam ifade ettim ama kurumların genel değerlendirmelerine bağlı sayılardır. Asli iş ise o zaman diyecek ki bu kişi yaptığı iş itibariyle vatandaşa dönük hizmetin parçası içerisinde dediği zaman asıl iş sayacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gönderme aşamasına gelindi. Umuyorum ki bu çalışma da bundan önceki eylemler gibi vaktinde Meclis'e sunulacak" diye konuştu.,


"KAMU YÖNETİMİ REFORMU"


Memur yasası ile ilgili de konuşan Ağbal, "Kamu hizmetleri daha kaliteli olacaksa çalışanla olacak. Kamu yönetim reformuyla kamu personle rejimi reformu birlikte yapılması gereken reform alanı.Hizmeti sunanla alan arasında denge kurmak istiyoruz. Hizmetin kalitesini öne koyan bir çalışma ortamı olacak. Bu reform ülkenin geleceği için önemli bir reform. Herkes bugün sendikalar da sosyal taraflar da hizmet alanlar da böyle bir reform yapılmasına inanıyor kolay değil ama. Gelir vergisi reformu. Hangi alanlarda istisnalar kalkacak? 2013 yılında Plan Bütçe Komisyonu'na sunuldu. Bu tasarı yatırıma ihracata katkı vermeli kayıtlılığı teşvik etmeli" ifadelerini kullandı.


Maliye Bakanı Ağbal vergi affının kesinlikle gündemlerinde yer almadığını vurgulayarak, kayıtdışı ekonomiyle daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Büyüme ve enflasyon hedefleri ile ilgili de konuşan Ağbal sözlerini şöyle tamamladı: "2015 yılında inşallah yüzde 4 civarında bir büyümeyi yakalayacağız. Bu global veya küresel anlamda bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisi 2015 yılında yüzde 4 büyüdü. 2016 yılında da yüzde 4,5 büyümeyi hedefliyoruz. Büyüme ve enflasyon konusunda koyduğumuz hedeflere varmak için inanıyoruz inanmamız lazım. İnşallah o konuda da hedeflerimizi tuttururuz".


Sabah



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Tarım arazilerinin satışında sürenin uzatılmasıyla yaklaşık 150 bin kişiye yeni fırsat sunacaklarını belirten Bakan Ağbal, "Nisan ayında satış işlemine başlayacağız. Bu yıl 3.7 milyar gelir bekliyoruz" dedi.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV'de ekonomi gündemine yönelik soruları yanıtladı. Bakan Ağbal, tarım arazilerinin satışında sürenin uzatılması için bir çalışma yaptıklarını kaydederek yaklaşık 150 bin vatandaşa yeni imkan sunacaklarını belirtti. Bakan Ağbal, "Böylecek yaklaşık 400-500 bin vatandaşımız bundan yararlanacak, nisan ayında satış işlemine başlayacağız" dedi. Hazine'ye ait taşınmazları çok farklı amaçlarda kullandıklarına dikkat çeken Ağbal, "2015 yılında yaklaşık 3.1 milyar lira milli emlak arazilerinin satışından gelir elde ettik. 2B arazilerinin satışından yaklaşık 4 milyar lira kaynak topladık. 2016'da 3.7 milyar lira gelir bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı. 


PARASI YOKSA 6 YILDA 12 TAKSİT 

Ağbal, şöyle devam etti: "2B diye ifade edilen kanun çıkarırken bunun için tarım arazilerinin satışını da koyduk. '100 liralık bir yeri 50 liraya satıyoruz' diyoruz. Satış yaparken arazinin ederi üzerinden hesap yapılacak. Peşin ödemek istiyoruz diyor o zaman ilave yüzde 20 indirim yapıyoruz. 100 liralık yeri çiftçimiz 40 liraya alabiliyor. Ama hiç param yok dediğinde 6 yılda faizsiz 12 taksitle ödeme imkanı getirdik." Merakla beklenen taşeron işçilere yönelik düzenlemeyle ilgili de konuşan Ağbal, "Yasal değişiklikle ilgili model alternatiflerini hazırladık. İnşallah bu konuda hükümet 21 Mart tarihine kadar düzenleme yapacağımızı açıkladı. Kamuda yardımcı iş olan işleri de tarif etmemiz gerekiyor. Bu konuda kamu kurumlarıyla tüm çalışmayı bitirdik. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na gönderme aşamasına gelindi. Umuyorum ki vaktinde Meclis'e sunulacak" diye konuştu.


Memur reformu yolda 

MALİYE Bakanı Ağbal, 'Memur yasası değişecek mi?' şeklindeki soruya da, "Kamu hizmetleri daha kaliteli olacaksa çalışanla olacak. Kamu yönetim reformuyla kamu personel rejimi reformu birlikte yapılması gereken reform alanı. Hizmeti sunanla alan arasında denge kurmak istiyoruz. Hizmetin kalitesini öne koyan bir çalışma ortamı olacak. Bu reform ülkenin geleceği için önemli bir reform" yanıtını verdi. Kira gelirlerinin beyanıyla ilgili bir soruya da Ağbal, şu yanıtı verdi: "Bu sistemle vatandaşın önüne elektronik olarak kira beyannamesini koyduk. Yaklaşık 500 bin mükellef ilk kez kira beyannamesi verdi. 2015 yılında bu yaklaşık 27.2 milyar lira kira geliri beyan edildi."


Akşam