15 / 12 / 2024

Naci Görür: Her an her yerde 7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

Naci Görür: Her an her yerde 7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir çalıştayda önemli açıklamalarda bulundu ve Diyarbakır'ın deprem riski ile ilgili konuştu. İşte Görür'ün o açıklamaları...



Dicle Üniversitesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Mermerciler, Madenciler Derneği ev sahipliğinde, şehirde yer alan bir otelde "Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı" gerçekleştirildi. 

Söz konusu çalıştayda,  Türkiye'de meydana gelen depremler ve kentlerin depreme dirençli hale getirilmesi çalışmaları masaya yatırıldı. 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, çalıltayda açıklamalarda bulundu ve Alp-Himalaya dağ kuşağında bulunan Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkat çekti. 

Naci Görür: Her an her yerde 7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

HER AN HER YERDE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

NTV'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiğini anımsattı. Açıklamasında "Bugün olmazsa yarın, herhangi bir gün sabah uyandığımız zaman 7 büyüklüğünde bir depremin herhangi bir yerde olduğunu ve binlerce insanımızı kaybettiğimizi duyabiliriz, öğrenebiliriz" ifadelerine yer veren Naci Görür, bunun sürpriz olmayacağının altını çizdi. 

13 milyon seneden beri devam eden bir doğa olayının milyonlarca sene daha süreceğini dile getiren Görür, bu yüzden bu nedenle herkesin deprem dirençli kentler konusunda istekli olmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Naci Görür: Her an her yerde 7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

"Kentlerimizi deprem dirençli hale dönüştürmeliyiz. Çünkü depremi durdurmak mümkün değil. Eğer ölmeyeceksek kentleri deprem dirençli yapacağız" diyen Prof. Dr. Görür, bunun mümkün olduğunu, deprem öncesi gerekli tedbirlerin alınması halinde bu kadar can kaybının yaşanmayacağına vurgu yaptı. 

Naci Görür, Diyarbakır'ın zemininin genel olarak sağlam olduğunun altını çizdi ve Bazaltlar var, bunların çeşitleri olabilir ama bir kısmı gözenekli, kimi yerlerde çatlaklı da olabilir. En genç olanlarını söylüyorum, yüzeyde akıntı şeklinde gelişmişlerdir. Altlarında da kırmızı renkli, kırıntılı kumlu zemin bulunur. Dolayısıyla yapacağınız temeller 5-10 metreyi geçmemeli" açıklamasında bulundu. 

Görür, evlerin bazaltların üzerinde ve sağlam inşa edilmesi halinde, o yapının karşılaşabileceği tek şeyin su basıncı olduğunu dile getirdi. 

Görür, "O evler şununla tek karşılaşabilir, bazaltlarda göreceli olarak su bulunabilir. Deprem sırasında bu su basıncı yediği zaman dolayısıyla aynı o basıncı iletir, dolayısıyla temellere zarar verebilir binayı sendeletebilir ama yıkmaz" şeklinde konuştu ve Diyarbakır'ın özellikle ova tarafından bahsettiğinin, genellikle deprem dalgalarını sülümlendirdiğinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Ahmet Ercan şehir şehir açıkladı: 6.4 şiddetinde sallanır! Bu illerde yaşayanlar aman dikkat! 

Binlerce kişiye mezar olmuştu! Rönesans Rezidans ile ilgili beklenen haber geldi! Flaş gelişme...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Yüzde 25 kira artışı ile ilgili kritik açıklama geldi!

Arabulucuda anlaşamayan ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Resmen açıklandı! Dava açmak...


Geri Dön