26 / 12 / 2024

Naci Görür: İstanbul depreme karşı koyacak güçte değil

Naci Görür: İstanbul depreme karşı koyacak güçte değil

Prof. Dr. Görür: Önümüzdeki 30-50 yıl içinde Marmara'da 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüzde 70 civarında



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'nın altındaki kabuk günün birinde kırılacaktır ve büyük bir deprem üretecektir. İstanbul'da özeldeki yapı stoku ise son derece zayıftır ve böyle bir depreme karşı koyacak güçte değildir" dedi.

1999 Marmara depreminin 10. yılı dolayısıyla İTÜ Maden Fakültesi'nde yerli ve yabancı çok sayıda uzmanın katıldığı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumdan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Naci Görür Marmara Denizi'nin deprem bakımından önemli bir risk teşkil ettiğini belirtti. Marmara Denizi'nin dünyanın en iyi bilinen iç denizlerinden biri haline getirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Görür, "Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu  gerçek Marmara'nın tabanında büyük bir depreme neden olacak aktif bir fay sistemi olduğudur" dedi. Görür konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yapı stoku çok zayıf
"Bu fay sistemi 99 depremlerinden sonra büyük bir tektonik enerjiyle yüklenmiştir. Marmara'nın altındaki kabuk, günün birinde kırılacaktır ve büyük bir deprem üretecektir. İstanbul'da özeldeki yapı stoku ise son derece zayıftır ve böyle bir depreme karşı koyacak güçte değildir. Bu, sadece araştırmalarımız değil, resmi makamların bizzat kendi ifadeleridir."
Konuşmanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, "depremle ilgili tarih vermenin mümkün olup olmadığı"na ilişkin, "Hiç kimse deprem şu tarihte olacak diyemez. Ancak Önümüzdeki 30-50 yıl içerisinde Marmara'da fay hattı üzerinde 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı yüzde 70 civarındadır. Bunun dışında söylenen her şey uydurmadır" dedi.
"Sizin depremle ilgili uyarılarınız,  yetkililer tarafından ciddiye  alınıyor mu?" sorusu üzerine ise sempozyuma katılan Prof. Dr. Celal Şengör, "Maalesef itibara alınmıyor" diye konuştu.
2002 Marmarascarps Seferi Başkanı Prof. Dr. Rolando Armijo da beklenen şiddetin Marmara depremininden daha küçük olacağını, nedeninin ise Marmara fay hattından daha kısa olduğunu bildirerek, "Ancak bu da çok ciddi bir depremdir" diye konuştu.

7'nin altında olmaz
Prof. Dr. Pierre Henry ise "Her halükarda 7'nin altında bir deprem olmayacağı" görüşünü dile getirerek, "kırılmamış 70 kilometre uzunlukta bir parça olduğunu" söyledi.
İTÜ Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Çağatay ise depremle ilgili spekülasyonlara itibar edilmemesini isteyerek, "Bu ekibin dışında Marmara Denizi'nin dibinde araştırma yapan yok" dedi.
Radikal


Geri Dön