Kent Haberleri

Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır

Beklenen İstanbul depremi ile ilgili konuşan Naci Görür, yaklaşık 2,5 milyonun risk altında olduğunu söyledi. İşte Görür'ün o açıklamaları....

Bilim Akademisi üyesi yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında Doğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde gelebilecek olası depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin, söz konusu bölgelerdeki diğer depremleri tetikleyebileceğini vurgulayan Görür, ayrıca İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğünün 7,2 ila 7,6 arasında olabileceğini belirtti. Görür, İstanbul'un risk altında olan Kumburgaz Fayı bölgesinde gerçekleşecek bir depremin, 6 Şubat depreminden daha büyük zarara yol açabileceğini ifade ederek, yaklaşık 2,5 milyon insanın risk altında olduğunu belirtti.

Naci Görür'ün dikkatle takip edilen açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:


- İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğü 7,2 ila 7,6 arasında değişebilir ve bu deprem 6 Şubat'taki depremden daha büyük zarara neden olabilir. Sokak başında iki ev yıkılırsa o sokağı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarma çalışması yapabilirsiniz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır."

- Deprem Marmara Denizi içinde gerçekleşecek ve özellikle Kumburgaz Fayı bölgesinde etkili olacak. İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar olan bu bölgelerde deprem etkilerini gösterebilir. Ancak depremin etkisi, uzaklık, zemin kalitesi ve yapı stoğu gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

- İstanbul'da 24 yılda depreme hazır bir duruma gelebilirdi. Ama bugünkü durum hala yetersiz. Vatandaşlar kendi ko0nutlarınıdepreme hazırlamadı. Bunlar vatandaşın suçu değil. Devlet gözetim denetim ve sorumluluğu altında yapmalı. Vatandaş ve Yerel Yönetim ile Merkezi Yönetim kol kola verir ve çalışırsa başarabilir. Ne yapılması gerekenler belli. 

- Altyapının, yani yol, köprü, kanalizasyon gibi unsurların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ve bunun yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin işbirliği ile gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.

- Doğu Anadolu'daki depremde 10 şehrin ne hale düştüğüne şahit olduk. Bütün İstanbul'un altyapısını deprem dirençli yapmamız, kontrol etmemiz gerekiyor. Bugün yerel yönetim altyapı işi ile uğraşıyor. Belediyenin belli bir bütçesi var. Hükümet ile belediye birlikte çalışmadan bu iş başarılamaz. Sadece belediye veya sadece hükümet ile olmaz."

Son Dakika Kahramanmaraş'ta 3.6 büyüklüğünde deprem: AFAD az önce duyurdu

Konya'daki 5 büyüklüğündeki depremin ardından yeni tehlike: Uzmanlar uyardı!

Doları olanlar dikkat! Dünyaca ünlü bankadan dolar/TL tahminini: 2024 sonunda dolar ne kadar olacak?