Kent Haberleri

Naci Görür'den ürküten İstanbul depremi açıklaması: En iyi ihtimali verdi: 2029'a kadar 7 büyüklüğünde... 

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak?   Deprem bölgesinde olması gerçeğiyle her defasında acı bir şekilde yüzleşen Türkiye'de deprem riski olan bölgelerle ilgili de sık sık açıklamalar geliyor

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin ardından, çevre illerde yeni depremler, artçı ve bağımsız sarsıntılar devam ediyor. 

Deprem bölgesinde olması gerçeğiyle her defasında acı bir şekilde yüzleşen Türkiye'de deprem riski olan bölgelerle ilgili de sık sık açıklamalar geliyor. 

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir seminerde olası İstanbul depremi ile ilgili yeni açıklamalar yaptı. 

Naci Görür'den ürküten İstanbul depremi açıklaması: En iyi ihtimali verdi: 2029'a kadar 7 büyüklüğünde... 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sabancı Üniversitesince gerçekleştirilen "Toplum ve Afet Riski Yönetimi" semineri kapsamında açıklamalarda bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Ciddi bir şekilde çalışmaya başlarsak, İstanbul'u deprem dirençli hale dönüştürebiliriz" değerlendirmesini yaptı. 

Açıklamasında,  il yönetimleri ve mekan kullanımının, mikrobölgeleme çalışmaları doğrultusunda yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili çarpıcı verileri paylaştı. 

Prof. Dr. Görür, 1999 yılından itibaren 30 sene içinde her an olmak üzere İstanbul'da 7 ve üzeri deprem yaşanma ihtimalinin yüzde 64 olduğunun altını çizdi. 

Naci Görür'den ürküten İstanbul depremi açıklaması: En iyi ihtimali verdi: 2029'a kadar 7 büyüklüğünde... 

Söz konusu açıklamasında "Bu 2029'a kadar bir süre demek. Bu tahmin 15 yıl artı veya eksi olarak düşünülüyor. Bu, en iyi ihtimali düşündüğümüzde 2044'e kadar zamanımız olabildiği anlamına geliyor" ifadelerini kullanan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bir Afet Bakanlığı kurulması halinde, iyi bir bütçesi de olursa, ülke genelinde önemli bir gelişme sağlanabileceğini dile getirdi. 

İSTANBUL'DA NEREDE FAY HATTI VAR? 

İstanbul, deprem riski en yüksek kentlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması sebebiyle İstanbul, risk açısından 2. ve 3. grupta sınıflandırılıyor. 

Fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy açıklarından başlayarak Marmara Ereğlisi'nin açıklarına kadar gidiyor. 

Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Kumburgaz Kolu'nun da oldukça riskli olduğu ifade ediliyor. Kumburgaz Fayı, Büyükçekmece'nin 15 kilometre açığında yer alıyor. 

İstanbul Deprem Risk Haritası verilerine göre kentin depreme en dayanıksız ilçeleri şu şekilde sıralanıyor:

Zeytinburnu Ayamama Deresi,

Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları,

Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri),

Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları)

Kanarya (Firuzköy kıyıları),

Esenkent,

Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları),

Ambarlı ve Haramidere,

Ataköy'ün bulunduğu kesimler,

Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları

Uzman isim duyurdu: Gümüş 28 Mayıs'tan sonra şahlanacak! 

Milyonlarca kişiye zam müjdesi! Asgari ücret, memur ve emekli maaşı, sosyal destek tutarları... Hepsi tek tek yükseliyor

Mevduat faizi ile politika faizi arasındaki makas iyice açıldı! Mevduat faizleri yüzde 50’ye kadar tırmanabilir!