Nadir Ataman'dan İstinyePark çıkışı! İmar usulsüzlüğü mü var?
Doğuş Holding’in yüzde 42’lik hissesini Katar Holding’e 1 milyar dolara satmaya hazırlandığı İstinyePark’ta, özel plan ve imar değişiklikleri uygulanmıştı. Projeye çevre yapılanma koşullarının üzerinde özel emsal şartları tanındığını belirten CHP’li Ataman, konuya ilişkin bir önerge sundu.
Doğuş Holding, İstinyePark’taki yüzde 42’lik hissesini dünyanın en büyük fonlarından olan Katar devletinin şirketi Qatar Holding’e 1 milyar dolara satmak için hazırlanırken alışveriş merkezinin geçmişi gündeme geldi.
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li Meclis üyesi Nadir Ataman söz konusu alışveriş merkezi için geçmiş dönemde parsel bazında plan değişikliği uygulandığını ve projeye çevre yapılanma şartlarının çok üzerinde özel emsal şartları tanındığını vurguladı. Alışveriş merkezinin olduğu caddenin ismi de İBB tarafından 2015'te Katar Caddesi olarak değiştirilmişti.
İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Nadir Ataman alışveriş merkezinin yapılma ve daha sonraki süreciyle ilgili meclis başkanlığına bir soru önergesi sundu. Ataman, önergesinde, “İBB Meclisi’nde parsel bazında plan değişikliği ile fonksiyonu değiştir. Çevre yapılanma şartlarının çok üzerinde özel emsal şartları al, AVM, rezidans dik, terk alanlarını kamuya terk etme, sonra Katarlı şirkete sat. İşte AKP döneminin imar planı ile zengin ettiği bir iş insanı örneği. Kim kazandı?” sorusunu sordu.
‘İŞLEM YAPILDI MI?’
Ataman, önergesinde, “Eksi birinci katta 73 mağaza, eksi ikinci katta 22 mağaza, sıfır kat diye belirtilen katta ise 87 mağaza bulunmaktadır. Açıkça görülmektedir ki, plan notlarına göre iskân edilmemesi gereken bodrum katlarında onaylı projesine aykırı olarak mağazalar oluşturulmuştur ve buralardan yıllardır yüksek miktarda haksız kazançlar elde edilmektedir” şeklinde konuştu.
Ataman, şunları kaydetti:
“Ayrıca AVM bünyesinde bulunan açık alan cadde mağazaları da yeşil alanları işgal etmiş olup onaylı projesine aykırı olarak imal edilmiştir. AVM ve İstinyePark sitesinin giriş çıkışları ilgili kararlara aykırıdır. Kamu eline geçmesi gereken alanlar işgal altında ve amacı dışında kullanılmaktadır. Bu çerçevede sorularım AVM bloku ve bağlı birimler, ayrıca İstinyePark sitesi için geçerlidir. İskan belgesi var mı? Yapı denetim firması tarafından onaylı projesine aykırılıkları ile ilgili bir işlem yapılmış mıdır? İlgili belediyesince ya da İBB encümenince karar altına alınmış yıkım ya da para cezası kararı var mıdır? Varsa uygulanmış mıdır?”
ÖNGÖRÜLÜ CADDE İSMİ!
2003'te tasarlanan, 2007’de inşaatı bitirilen İstinye Park, Türkiye’nin en canlı alışveriş merkezlerinden biri. Yaklaşık 300 mağazalı ve 90 bin metrekare alanlı alışveriş merkezinde 3 bin 200 araç kapasiteli otopark yer alıyor.
İBB’nin 2015 yılı mart ayındaki meclis toplantısında AVM’nin de yer aldığı Sarıyer’deki İstinye Bayırı Caddesi ile caddenin devamında bulunan Sakıp Sabancı Caddesi’nin birleşmesiyle oluşan yeni yola “Katar Caddesi” isminin verilmesi oyçokluğuyla onaylanmıştı.