29 / 04 / 2024

Nail Olpak: 2014'te büyüme beklentisi daha büyük olur!

Nail Olpak: 2014'te büyüme beklentisi daha büyük olur!

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, " Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2013'ün üzerinde olacağını öngörebiliriz " açıklamasında bulundu. Nail Olpak, '2014'te büyüme beklentisi daha büyük olur' dedi...



MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD'ın Rixos Otel'de düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında, 2013'ü değerlendirdi, 2014 beklentilerini açıkladı. Olpak, "Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2013 yılı üzerinde olacağını öngörebiliriz" dedi. 

2008 yılında ABD'de ortaya çıkan ekonomik krizin etkilerini gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelere göre daha hızla üzerlerinden atabildiğini söyleyen Olpak, 2014'ten itibaren, ekonomik belirsizliğin aşılacağına yönelik beklentilerin ağırlık kazandığını ifade etti. Olpak, özellikle Avro Bölgesi'nde 2014'te büyüme beklentisinin hakim olduğunu belirterek, "Avrupa'nın ekonomik belirsizliğini gidermesi, özellikle dış ticaret kanalıyla, ülkemiz ekonomisini olumlu etkileyecektir. 

Bu çerçevede, gerek Orta Vadeli Plan kapsamında, gerek uluslararası kuruluşlar nezdinde ve gerekse MÜSİAD beklentisi olarak, Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisinin, 2013 yılı üzerinde olacağını öngörebiliriz" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin 3. 

çeyrekte yüzde 4,4 büyüdüğünü ve 2013 yılı ilk 3 çeyreği sonunda ortalama yüzde 4'lük büyüme kaydettiğini anımsatan Olpak, "Türkiye 3. çeyrekteki büyüme oranına göre, G-20 ülkeleri içinde 4, OECD ülkeleri içinde 2. en çok büyüyen ülke olmuş, Avro Bölgesi ülkelerinin ise hepsinden daha yüksek oranda büyümüştür. 

Böylece Türkiye, 16 çeyrektir büyümesini aralıksız sürdürmüştür" diye konuştu. Olpak, büyümeyi, son 6 çeyrektir negatif yönde etkileyen özel sektör yatırım harcamalarının, 3. çeyrekte yüzde 5,3 arttığını ifade ederek, "Gezi olayları ve FED merkezli, iç ve dış şoklara rağmen, bu yatırım harcamalarındaki artışın, özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından güçlü bir mesaj olduğuna inanıyoruz" dedi. 


Ticari Hayat


Geri Dön