Ekonomi

Nakit avans nedir? İhtiyaç kredisi ile nakit avans çekimi arasındaki farklar nelerdir? İşte, nakit avans tüyoları!

İhtiyaç kredi faiz oranlarındaki yükseliş ve kredi onay süreçlerinin uzunluğu nedeniyle nakite ihtiyacı olanlar nakit avansa yöneldi. Peki, nakit avans kullanımı nedir? Tüketici kredilerine göre maliyeti gerçekten daha mı uygun? Detayları haberimizde…İhtiyaç kredilerinde faiz oranları yükseldikçe nakit ihtiyacı olanlar taksitli nakit avansa yöneldi

İhtiyaç kredi faiz oranlarındaki yükselişle birlikte nakit ihtiyacı olanlar nakit avansı tercih ediyor. İhtiyaç kredilerinde faiz oranları yükseldikçe nakit ihtiyacı olanlar taksitli nakit avansa yöneldi. Nakit avans limitleri ve vadesi de bankadan bankaya farklılık gösteriyor. Nakit avansa olan yoğun talep üzerine bazı bankalar 14 Mayıs seçimlerinden önce vade ve nakit avans çekilen tutarda kısıtlamalara giderken, uzmanlar tüketicileri uyararak faiz oranının cazipliğine kapılarak ipin ucunu da kaçırmamak gerektiğini belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta nakit avans kullanımına sınırlama getirmiş, ancak kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine bu kararında geri adım alarak kısıtlamaları kaldırmıştı. Peki nakit avans ile ihtiyaç kredisi çekmenin arasında ne gibi farklar var? Hangisi tüketici açısından daha avantajlı?  encazip.com son günlere damgasını vuran taksitli nakit avans ile ilgili tüketicilerin merak ettiği konuları araştırdı.

FAİZ ORANI YÜZDE 1,36

Kredi kartından nakit avans çekiminde uygulanacak faiz oranı, üç ayda bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen akdi faiz oranını geçmeyecek şekilde saptanıyor. Bazı bankaların dönemsel olarak yaptığı kampanyalarda, 0 faize kadar nakit avans verilirken, tavan faiz oranı ise Merkez Bankası’nın belirlediği akdi faiz oranını geçemiyor. Buna göre, bankalar şu an aylık yüzde 1,36 faiz oranından nakit avans kullandırıyor. İhtiyaç kredilerinde ise aylık ortalama faiz oranları 1,89’dan başlıyor.

ONAY SÜRECİ HIZLI

Taksitli nakit avansın, ihtiyaç kredilerine göre en büyük bir diğer avantajı ise onay sürecinin oldukça hızlı olması. Genellikle kredi kartına tanımlanan taksitli nakit avans, kredi kartının kullanıldığı yerden anında çekilebiliyor. Yani uzmanlar ihtiyaç kredisi kullanma ile karşılaştırıldığında nakit avans sürecinin daha hızlı, pratik ve kolay işlediğini belirtiyor. Kredi kartı müşteri bilgileri bankada mevcut olduğu için ekstra herhangi bir belge veya evrak talep edilmiyor. Kart limiti dahilinde nakit avans kullanılırken, geri ödeme seçenekleri de bankadan bankaya değişiyor.

KART LİMİTİNİ ETKİLİYOR

İhtiyaç kredilerinde ise uygulanan aylık faiz oranları kredi sözleşmesiyle sabitleniyor. Yani 24 ay vadeli bir ihtiyaç kredisi kullandıysanız, piyasa koşulları ne olursa olsun ödeyeceğiniz faiz oranı değişmiyor. Belirli bir geri ödeme planı içerisinde kredi kullandırıldığı için tüketiciler açısından en büyük rahatlığı, bütçeyi planlama ve yönetebilme imkanı sağlıyor.

Öte yandan; taksitli nakit avans çekiminin ise bazı dezavantajları sözkonusu. Bunlardan birincisinin yüksek faiz oranları olduğu belirtilirken, taksitli nakit avans faiz oranları genellikle kredi kartı faiz oranlarına paralel bir seyir izliyor. Dolayısıyla; uzun vadeli kullanımda tüketicilerin toplamda daha yüksek tutarda faiz ödemesine neden olabiliyor. Ayrıca taksitli nakit avans kullanıldığı zaman kredi kartı limitinizi de etkiliyor ve ek harcama yapmanızı kısıtlıyor.