28 / 04 / 2024

Nakit para dönemi sona eriyor! Ödemeler kart veya mobilden olacak! Hemen bakın!

Nakit para dönemi sona eriyor! Ödemeler kart veya mobilden olacak! Hemen bakın!

İsveç ve Danimarka’da halk, kağıt banknot yerine kart kullansın diye teşvik ediliyor. Finlandiya, banknot kullanımına 2029’da son vereceğini açıklarken, Norveç 2030’da nakitsiz topluma geçiyor.



Bir dükkana giriyorsunuz. Alışveriş yapıyorsunuz. Yanınızda yeterli nakit para yok. Siz de kredi kartı yerine IBAN’la ödeme yapıyorsunuz. Bu trend, özellikle pandemi sonrası tüm dünyada yayıldı zaten.

Peki ama şunu düşünün; kasiyere nakit para veriyorsunuz ama almıyor! Kredi kartı, ATM kartı ya da IBAN’la ödeme yapmanızı istiyor! Dijital ödeme sistemi Worldline’a göre, şu anda İskandinavya ülkelerinde son durum bu şekilde.

Dunya.com’dan Emre Ergül’ün haberine göre 2018 yılına kadar pilot bölge çalışmaları olumlu sonuçlar verirken; pandeminin ardından İskandinavya ülkelerinde projeye geçiş hızlandırıldı. İsveç ve Danimarka’da halk kart kullanımı için teşvik ediliyor. Stockholm Kraliyet Teknoloji Enstitüsü de ülkede perakende satışı yapılan yerlerde 2025 itibarıyla kağıt banknot kullanımının sona ereceğini duyurdu.

İSKANDİNAV ÜLKELERİ ÖNCÜ OLDU

Finlandiya Merkez Bankası ülkede banknot kullanımının en geç 2029 yılına kadar sona ereceğini açıkladı. Norveç’teki hedef de 2030 yılına kadar nakitsiz bir topluma geçiş yapmak. Worldline uzmanlarına göre, İskandinav ülkeleri, dijital ödemelerle ilgili tüccarların maliyetlerini azaltmayı, daha iyi güvenlik sunmayı ve suçluların kara para aklamasını zorlaştırmayı düşünüyor. İskandinav halkı, bankalara yüksek oranda güven duyuyor ve yeni dijital teknolojilere açık durumda.

Nakit para dönemi sona eriyor! Ödemeler kart veya mobilden olacak! Hemen bakın!

10 ÇİNLİ’DEN 9’U MOBİLE SICAK BAKIYOR

Nakitin sona yaklaştığı ülkelerden biri de Çin olarak görünüyor. Haziran ayında yapılan son bir araştırmada, Çin'deki mobil internet kullanıcıları arasında mobil ödemeyi benimseyenlerin oranı yüzde 87.5'in üzerinde oluştu. Bu oran, 2016’da yüzde 67.5, 2018’de yüzde 71.4’tü. Pandemide oran yüzde 85’e çıkmıştı.

DİJİTAL RUBLE ÇALIŞMALARI HIZLANDI

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dijital rubleye yönelik çalışmaların devam ettiğini ve 2024’te pilot programı genişletmeyi planladıklarını vurgulayarak, "Teknolojik olarak sistemlerimiz diğer ülkelerin sistemleriyle etkileşime hazır, bazı ülkelerle istişareler yapıyoruz, müzakereler yürütüyoruz" ifadesini kullandı.

Rus yatırımcıların yabancı menkul kıymetlerden yaklaşık 4 milyar dolar kurtarmayı başardığına dikkat çeken Nabiullina, "Yani risk bu miktar kadar azaltıldı. Yabancı menkul kıymetlere sahip olmanın belirli riskler taşıdığı konusunda her zaman uyarı yaptık. Rusya Merkez Bankası bir süredir dijital ruble üzerine çalışma yürütüyor. Şu anda testler planlandığı gibi yapılıyor. Önemli teknolojik detaylar, temel işlemler üzerinde çalışmalar var. Amacımız 2025 yılında daha kitlesel bir uygulamaya geçmek” değerlendirmesini yaptı.

ABD’DE NO CASH TARTIŞMASI

CNBC Televizyonu, No cashi tartışmaya açtı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2023’te banknot basmak için 931.4 milyon dolar harcayacağını belirten Brookings Enstitüsü’nden Aaron Klein, “Para birimimizi modernize edemedik veya değiştiremedik. İlk etapta banknotlar yerine küçük paralarda madeni para basılması gerekir” ifadesini kullandı. CNBC’ye konuşan yetkililere göre, No cash mantığı ABD’de de ilgi görürken, banknot ABD dolarının sona ermesine daha çok zaman var.

HİNDİSTAN 2 BANKNOTU YOK ETTİ

Worldline, İskandinavya’nın yanısıra Hindistan’ı da örnek vererek, “2016 yılında Hindistan hükümeti, 500 ve 1000 rupilik banknotları tedavülden çekerek, yolsuzluk ve diğer suçlarla mücadele etmek istedi. Hindistan'da dolaşımdaki tüm paranın toplam değerinin yaklaşık yüzde 86'sını oluşturan bu iki banknot, bir gecede fiilen geçersiz hale geldi ve insanlara banknotlarını yenileriyle değiştirmek üzere bankaya çevirmeleri için 50 gün süre tanındı. Bu hareket nakdin suçta oynadığı hayati rolü gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön