29 / 04 / 2024

Namık Ekinci: Tuna boyu ülkelerine lojistik merkez kuracağız!

Namık Ekinci: Tuna boyu ülkelerine lojistik merkez kuracağız!

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, yeni hedeflerini açıkladı. Ekinci, yılda 30 milyon ton demir-çelik ticaretine konu olan Tuna boyu ülkelerinde yüzde 1'lik pazar paylarını yüzde 5'e çıkarmak için depo ve lojistik merkeze ihtiyaç duydukları



Demir-çelikteki yeni yatırımlarla Türkiye, üretimde dünya devi ülkeler arasına giriyor.
2010'da 29,1 milyon tonluk üretimle dünyada 10. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 34 milyon tonluk üretimle Ukrayna ve Brezilya'yı geride bırakarak sekizinci sıraya yükselecek. 2015 yılında ise geçen yıl 43,8 milyon tonluk üretimle dünya yedincisi olan Almanya'yı geçecek. Türkiye'deki üretim miktarının 2015'te 45,5 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, yeni hedeflerini açıkladı. 2010 yılı itibarıyla dünya demir-çelik üretimindeki yüzde 2,1'lik paylarının yıldan yıla artacağını belirten Ekinci, "2023 yılı için açıkladığımız ihracat hedefi 55 milyar dolar, dünya demir-çelik ticaretinden aldığımız payın da yüzde 4,1 olması. Ama biz mütevazı bir yaklaşımla 55 milyar dolar açıkladığımız ihracatın 70 milyar dolarlara çıkmasını bekliyoruz." dedi. Ekinci, yılda 30 milyon ton demir-çelik ticaretine konu olan Tuna boyu ülkelerinde yüzde 1'lik pazar paylarını yüzde 5'e çıkarmak için depo ve lojistik merkeze ihtiyaç duyduklarını söyledi. Avrupa'da Tuna Nehri boylarındaki ülkelerde kurulacak depolar üzerinden satış yapmayı planladıklarını belirten Ekinci, "Böylece alıcı 2-3 ay beklemeyecek. Bu depo mayası tutarsa yenileri Afrika'da, Nijerya ve Gana'da, Amerika Mississippi Nehri başında açılabilir." dedi. Geçen yıl 12,3 milyar dolarlık ihracat yapan demir-çelik üreticileri, bu yıl 16 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. 2011 yılı Ocak-Mart döneminde 3,66 milyar dolarlık dış satım gerçekleşirken iç karışıklıkların yaşandığı Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yüzde 52 azaldı.
Zaman/İBRAHİM BALTA


Geri Dön