Genel

Nando's'un ikinci şubesi Bağdat Caddesi'nde açılacak

Afrika'nın ünlü Peri-Peri sosuyla ateşte Portekiz usulü pişen tavuklarıyla 26 ülkede nam salan Nando's'un ilk şubesi açıldı

Türkiye'de ilk şubesini açan Nando's'un hikâyesi 1508 yılına değin uzanıyor aslında. Portekizli kaşiflerin yeni bir baharat yolu keşfetmek üzere doğuya doğru yol alırken, Afrika'daki el değmemiş topraklarda yetişen Peri-Peri biberi ile tanışması bu hikâyenin başlangıcı. Peri-Peri olarak bilinen minik Afrika Kuş Gözü Biberi, bugün dünyanın en önemli tavuk restoranlarından birine hayat vermiş. 1987 yılında Fernando Duarte, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinin küçük bir semti olan Rosettenville'de yakın dostu Robert Brozin'i, Peri-Peri sosuyla ateşte pişen tavuğu tattırmak amacıyla Chickenland adlı küçük bir Portekiz restoranına davet eder. Lezzetten etkilenen ikili Chickenland'i satın alırlar ve Nando's ismiyle markalaştırarak bugün 26 ülkede 850'den fazla sayıya ulaşan restoran zincirini kurarlar. İlk şubesini Cevahir Alışveriş Merkezi'nde açan Nando's, ikinci restoranını aralık ayında Bağdat Caddesi'nde açmaya hazırlanıyor. 2010 yılına kadar hedef en az 10 şubeye ulaşmak. Beş yılın sonunda ise Türkiye'nin her yerinde 60 şubeye ulaşmayı düşünüyorlar.

Tutkunları arasında David Beckham, Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Justin Timberlake ve Amy Winehouse gibi ünlü isimlerin de olduğu restoran zinciri Türkiye'den alacağı A kalite ve taze tavukları ve tarifi gizli özel Peri-Peri sosuyla bizim kanatçılara meydan okuyacak gibi duruyor. Tavukların minimum 24 saat bekletilerek marine edildiğini söyleyen restoranın aşçılarından Güney Afrikalı Chunky Mashishio, özel ızgarada alevler arasında pişen tavukların Türk insanının damak tadına da hitap edeceği görüşünde. Peri-Peri biberinin kolesterol emilimini azaltıp metabolizmayı hızlandırdığını ve mutluluk hormonu olan endorfin salgılanmasına yardımcı olduğunu belirten aşçı Johannes Masedi ise biberin lezzetini seven ama acısından hoşlanmayanlar içinse Medium Peri-Peri sosunu sunduklarını belirtiyor. Ortalama 8-10 dakika arasında servis yapılan tavukları ister kanat, ister çeyrek, yarım ve bütün tavuktan seçebiliyorsunuz. Yanında patates kızartması ya da Portekiz pilavı tercih edebilirsiniz.

Yılda sekiz aylarını başka ülkelerdeki Nando's mutfaklarını kurmak için geçiren Chunky Mashishio ve Johannes Masedi, Türkiye'de simit ve döneri çok sevdmişler. Chunky, "Türk insanı baharatı çok sevdiği için eminim ki bizim tavuklarımız burada da sevilecek." derken Johannes ise "Türkler bu lezzeti bir kere tadınca buna âşık olacaklar. Acıyı sevmeyenler yavaş yavaş alışacak" diyor.

Ünlüleri bu lezzet 'kanat'landırıyor...
Nando's dünyanın 26 ülkesinde 850'den fazla restorana sahip. Sadece İngiltere'de 200'den fazla restoran var.

Cevahir AVM'deki restoran İngiliz bir mimar ve Türk bir mimarlık firması tarafından tasarlandı. Sadece doğal malzemeler ve bol bol ahşap kullanılan dekorda Güney Afrika'dan gelen sanat eserleri yanında ebru tabloları yer alıyor.

Fiyatlar son derece makul. Kişi başı 13,75 TL ile 18,75 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Ayrıca menüde daha az ödeyeceğiniz aile ve grupların paylaşması için büyük seçenekler de var.

Restoranda geleneksel Portekiz tatlıları yanında modern tatlılar ve tavukgöğsünün bir yorumu yer alıyor.

Nando's'un dünyaca ünlü müdavimleri arasında David Beckham, Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Amy Winehouse, Justin Timberlake bulunuyor.

David Beckham Yeni Zelanda'ya gittiğinde, canı Nando's istemiş, restorandan ayrıldığında, pek çok Beckham sever restorana girip, tabağında geri kalan kemikleri ve mısır koçanını almış. Daha sonra bu kemikler ve yenmiş mısır koçanı e-bay'de satışa sunulmuştu.
H.Salih Zengin/Zaman

Nando's, Türkiye'deki ilk restoranını Cevahir'de açtı