27 / 04 / 2024

Narlıdere'de kentsel dönüşüm toplantısı yapıldı!

Narlıdere'de kentsel dönüşüm toplantısı yapıldı!

İzmir Narlıdere'de kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Narlıdere'de 12 yıldır kentsel dönüşümü uygulayan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur Bakanlıktan aldığı yetki ile bölgede kentsel dönüşüm toplantısı düzenledi...



Narlıdere AKM'de gerçekleştiren ve Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşı bilgilendirmek için düzenlenen toplantıların ilkinde Başkan Batur Narlı ve Çatalkaya mahalle sakinleri ile bir araya geldi. 

Narlıdere'de Kentsel dönüşümün ilk toplantısına Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Narlıdere ilçe başkanı Cafer Esen, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, mahalle muhtarları ile Narlı ve Çatalkaya mahallesi sakinleri katıldı. 


NARLIDERE'DE DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR İzmir'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ilk Belediye olan Narlıdere Belediyesi dönüşüm çalışmaları için harekete geçti. İlk olarak dönüşümün uygulanacağı 2. İnönü, Atatürk, Narlı ve Çatalkaya mahallesinde yaşayanları bilgilendirmek için tanıtım toplantıları düzenleme karan alan Başkan Batur bu toplantıların ilkini Narlıdere AKM'de gerçekleştirdi. Narlı ve Çatalkaya Mahalle sakinleri ile bir araya gelen ve kafalardaki soru işaretlerine cevap veren Batur, sürecin nasıl işleyeceğini tek tek vatandaşlara anlattı. Yeniköy ve Yenikale mahallelerinde daha önceden gerçekleştirilen dönüşüm süreci ve şu andaki duruma işaret eden Başkan Batur Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusundan 'Dönüşümde tek yetkili Narlıdere Belediyesi' vurgusuna dikkat çekti. Batur, " Narlıdere'de 12 yıldır dönüşümü gerçekleştiriyoruz. 

Yenikale ve Yeniköy ortada. Hiç kimseyi mağdur etmeden, hiç kimsenin hakkını diğerine yedirmeden gerçekleştirdik. En önemlisi halkın içinde olmadığı ve desteklemediği bir kentsel dönüşüm çalışmasının hiçbir şekilde başarıya ulaşamayacağının bilincinde hareket ettik. Vatandaşlar bilgilendirme toplantıları düzenledik ve kafalardaki soruların cevaplarını verdik. Bugün burada yine aynı sürecin en başında bulunuyoruz" dedi. 


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? 

Narlı ve Çatalkaya Mahalle sakinlere dönüşüm öncesi gerçekleşecek olan aşamalardan bahseden Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, ilk olarak alan içerisinde güvenlik açısından sıkıntı yaratan, afet riski taşıyan, herhangi bir mühendislik hizmeti almadan yapılaşmış, ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların bertaraf edilmesine yönelik tespitlerin yapılması ile başlanacağını söyledi. Batur "Halihazır haritasının hazırlanması, Plana esas jeolojik-jeoteknik etüt raporunun hazırlanması, mevcut durumun tespiti ve analizi gibi aşamalar var ki biz çok daha önceden yola çıktığımız için halihazır haritası ve jeolojik-jeoteknik etüt raporu daha önceden Bakanlığa başvuru aşamasında hazırlanmıştı. Bugün burada sizinle gerçekleştirdiğimiz ilk toplantı ile başlayan süreçte yapmamız gereken Mevcut durumun tespiti ve analizidir. Yani Bakanlığı'n 2. İnönü, Atatürk, Narlı ve Çatalkaya mahallelerinde 'Afet Riski Altındaki Alan' olarak ilan ettiği bölgelerde bulunan tüm yapıların tespiti yapılacak. Kaç kişi yaşıyor, betonarme mi, yığma bina mı, kerpiçten mi tuğladan mı yapılmış gibi bilgilerin toplanması için bir tespit ihalesi yapacağız ve süreci en hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz" diye konuştu. 


VATANDAŞ NE DİYOR İSE O OLACAK Başkan Batur mevcut durum tespiti ve alan çalışmaları sonrasında belirlenecek olan yol haritası ile etap etap inşa çalışmalarına başlanacağını ve inşa süresi boyunca evleri yıkılacak olanlara kira yardımı yapılacağını ifade etti. Tüm bu çalışmaların Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nın koordinesinde ve yasalarca belirlenen çerçevede hareket edileceğine vurgu yapan Batur, " Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı Taslakları ve etaplara ilişkin kentsel tasarım projelerinin hazırlanmasından sonra en önemli aşama olan hak sahipleri ile anlaşmaların yapılması aşamasına geleceğiz. Burası önemli tüm aşamalarda karar alma süreçlerinde sizlerde olacağınız gibi anlaşma aşamasına gelindiğinde siz nasıl diyor iseniz, öyle olacak herkese eşit bir şekilde kanunun gösterdiği şekilde hakları dağıtılacak" diye konuştu. 

Batur, açıklamalarına şöyle devam etti: " Narlıdere Belediyesi olarak bu mahallelerimiz ile ilgili erken davranarak gerekli işlemleri tamamlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurumuzu yapmanın rahatlığı içerisindeyiz. Bu yetkiyi İzmir'de ilk alan belediye biziz. Buna rağmen sizi kandırmak elinizden mevcut yerlerinizi almak için bazı art niyetli kişiler kapınıza gelip, bazı vaatlerle sizi kandırmaya çalışabilir, sizin üzerinizden rant elde etmek isteyenler olabilir. 


Bu insanlara inanmayın. Narlıdere Be lediyesi olarak her mahalleye irtibat büroları açacağız. Teknik arkadaşlar sizin sorularınıza cevaplar verecekler. 


Aranızdan seçeceğiniz temsilciler sürecin her aşamasında bizimle beraber olacak, en ufak ayrıntıdan haberdar olacaksınız." 


Ege'de Bugün


Geri Dön