Narlıdere'de lüks sitenin hızla yanmasının nedeni ne? Binalarda hangi önlemler alınmalı?
İzmir Narlıdere’deki lüks bir sitede çıkan yangında 8 katın hızla alev almasının nedenleri uzmanı tarafından tek tek sıralandı. İnşaat sırasında atılan bazı hatalı adımlar binaları adeta kağıttan evler gibi bir anda küle çeviriyor. Peki yangına karşı binalarda nelere dikkat edilmeli?Son olarak İzmir Narlıdere’de lüks bir sitede başlayan yangının hızla büyümesi ve 8 katın birden kısa sürede alev alması kamuoyunda şaşkınlığa neden oldu
Pek çok kişinin yangına, depreme karşı çok daha güvenli olacağını düşündüğü lüks siteler ve rezidanslarda inşaatı sırasında yapılan hatalar ölümcül olabiliyor.
Son olarak İzmir Narlıdere’de lüks bir sitede başlayan yangının hızla büyümesi ve 8 katın birden kısa sürede alev alması kamuoyunda şaşkınlığa neden oldu. Dış cephesinin ahşapla kaplanması nedeniyle yangının hızla yayılan yangın, havanın da rüzgarlı olmasıyla birlikte uzun süre yanmaya devam etmiş ve güçlükle söndürülebildi.
Korkutan yangında hiçbir can kaybı olmaması ise yürekleri ferahlattı.
Bina güvenliği konusunda dikkat edilecek hususlara karşı uzmanlar uyarıyor ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde pahalı sitelerde ve rezidanslarda da tehlikeyle burun buruna yaşandığını vurguluyor.
YÖNETMELİĞE AYKIRI
Yanan binada ahşap kullanımına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü öğretim görevlisi Dr. Nuri Bingöl, ahşap malzeme kullanmanın yönetmeliklere aykırı bir durum olduğunu vurguladı. Bingöl, TGRT Haber’de yaptığı açıklamada, bu konuda “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulması gerektiğinin altını çizerek, bu yönetmeliğe göre bina dış bölümünde ahşap kullanımının zaten yasak olduğunu kaydetti.
Ahşabın çok kolayca yanan bir malzeme olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Böyle bir durumda rüzgar da etkili olduğunda yangın önlenemez bir durum oluyor” diye konuştu.
Binaların alarm sistemleri bulunması gerektiğini belirten Bingöl, “Bu tür mekanizmalar tahliyenin hızlı şekilde yapılmasını sağlar. Yangınlar çeşitli nedenlerle hızla yayılabilir. Söz konusu alarm sistemleri ise yangını 15 saniyede algılar ve uyarır. Ancak bazı durumlarda binada değişiklik yapıldığında mevcut sistem bozuluyor. Otomatik yangın uyarı mekanizmaları çok etkin olmasına karşın pompaların ve motorların çalışmadığını görüyoruz ya da başka yerlere taşındığına şahit oluyoruz. Her binada yılda bir defa tatbikat gerçekleştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
PEYZAJ ALANI MÜDAHALEYİ ZORLAŞTIRDI
Binalarda dış cephenin en az 60 dakika boyunca yangında dayanabilecek malzemeden olmasının zorunluluğunu vurgulayan İtfaiyeciler Birliği Dernek Başkanı Halil Yılmaz da, İzmir’deki yangında peyzaj alanının da müdahaleyi güç hale getirdiğine vurgu yaptı.
Bina dış cephesinde kullanılan ürünlerin yüksekliğe bağlı olarak 60 dakikaya kadar ısıya direnç göstermesi gerektiğini belirten Halil Yılmaz, alüminyum malzeme kullanımının da en az ahşap malzeme gibi tehlike arz ettiğini ifade ederek, “Alüminyum malzeme hem yanıcı hem de suyla söndürülmesi mümkün olmayan bir malzeme. Kesinlikle bu tip malzemeler kullanılmamalı” dedi.
Müjdeyi Bakan verdi! Emekliye “refah payı” ödenecek!
Memura sevindirici haber… “Büyükşehir Zammı” yapılacak!
Dana kıyma 20 TL daha zamlandı! Kasaplara da ucuz et verilsin talebi...