Kent Haberleri

Nasa, Türkiye'de analiz istasyonları kuracak!

Depremlerin önceden tespit edilmesi için NASA'nın başlattığı proje kapsamında Türkiye'de de analiz istasyonları kurulacak. Tüm veriler İzmir'de kurulacak merkezde toplanacak.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından başlatılan Küresel Deprem Tahmin Projesi kapsamında Türkiye ve 34 ülkeye deprem analiz istasyonları yerleştirilecek. Depremlerin önceden tespit edilmesi için yürütülen proje kapsamında NASA uyduları ve istasyonlar tarafından tespit edilecek deprem analizleri İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünde toplanarak NASA'ya aktarılacak. 




ÖNCEDEN TAHMİN MÜMKÜN 

Bodrum'da yaşayan ve yaklaşık 40 yıldır bulutları inceleyerek deprem tahminleri yapan Fransız asıllı Türk vatandaşı Ronald Karel, NASA bünyesindeki GeoCosmo Bilim ve Araştırma Merkezinin kurucuları arasında yer aldı. Üç ayda kurulan merkezin Küresel Deprem Tahmin Projesi'nin Doğu Avrupa ve Asya Bölgesi başkanı seçilen Karel, Türkiye'ye döndü. 



Karel, yaklaşık 60 ülkeden gelen bilim adamları ile birlikte Küresel Deprem Tahmin Sistemi (Global Earthquake Forecast System) projesi kapsamında Güneybatı Ege ve Akdeniz-Güneydoğu Anadolu bölgesi üzerinde kurulacak deprem analiz istasyonlarının NASA uyduları ile birlikte hareket ederek yer altında stres başladıktan sonra meydana gelecek olan değişik deprem ön sinyallerinin, çeşitli yer aletleri ve uydular tarafından bilgisayarlarda kaydedileceğini söyledi. Bu proje ile birlikte artık deprem mekanizması denilince sadece litosferdeki olaylar dikkate alınmayacağını belirten Karel, "Çünkü GeoCosmo biliminde jeolojiden başka jeofizik, meteoroloji, oşinografi, atmosfer fiziği, kimyasal olaylar incelenerek deprem tahminleri çok önceden yapılabilecek. Sismologlarla yerbilimcilerin yüzyıllardan beri beraber çalıştıkları ve litosferdeki plakaları ve fayları ellerinden gelince bizlere aydınlattıkları malum. Lakin depremler hala tahmin edilememekte, ne yerleri, ne zamanı ne de kuvveti bilinememektedir" dedi. 



VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Pirinçcioğlu'nun da projeye destek vereceğini vurgulayan Karel, "Kendisi projenin tanıtımının iktisadi bölümünün sorumluluğunu yürütecek" dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Efendi Nasiboğlu ise Ronald Karel'in çalışmalarını uzun süredir takip ettiklerini belirterek şöyle devam etti:



 İNSANLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ 

"NASA ile yapılan ve insanlık için önemli bir adım atılacağına inandığımız bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirttik ve teklifi kabul ettik. Yer istasyonları, uydular ve 34 ülkeden gelecek verileri burada oluşturacağımız merkezde toplayarak tüm dünya ülkeleri ile birlikte deprem konusunda aynı anda bilgileri NASA ile paylaşacağız. Deprem ön tahminleri ile ilgili dünyada ilk kez bu kadar geniş çaplı bir bilgisayar ağı kurulacak ve biz bu ağın lokomotifi olacağız, Türkiye'nin bu projede yer alması deprem bilimi açısından çok önemli." 


İzmir 9 Eylül Gazetesi