Devre Mülk

Nasır Süleyman, inşaat malzemesini Türkiye'den alıyor

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun düzenlediği Dünya Ticaret Köprüsü'nde çok sayıda işbirliği gerçekleşti

Nasır Süleyman, inşaat malzemesini Türkiye'den alıyor

7 milyar dolarlık ticarete ulaşılan zirveye Tanzanya'dan katılan işadamlarından, Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Nasır Süleyman, inşaat projelerinin malzemesini Türkiye'den alıyor. 1991'de mezun olan Süleyman, yüksek lisans da yaptıktan sonra iki sene Yüksek İnşaat'ta çalışır. Memleketine dönüp inşaat alanında faaliyetlere başlayan Süleyman, ürettiği konutlarda kapı kollarından aydınlatmaya, elektronik malzemelere kadar birçok ürünü Türkiye'den alıyor. Türk işadamları ile ortaklık da kurmak isteyen Süleyman, şu ana kadar bu isteğini yerine getirememiş. TUSKON'un organizasyonundan çok memnun kaldığını ifade eden Süleyman'a İstanbul'da aynı dönemde Boğaziçi Üniversitesi'nde okuyan Tanzanyalı Abdulkerim Khan destek veriyor. Ülkesine dönmeyip evlenerek İstanbul'a yerleşen Khan'ın şirketi Aquamass ise su pompaları ve sulama sistemleri satıyor. İstanbul Fuar Merkezi'ndeki zirveye Tunus'tan iştirak eden Ahles Khaled Ben Ali ise Organik Gıda Derneği'nin başkanı. Hem Türkiye'nin hem de ülkesinin Akdeniz çanağında yer aldığını ve ikisinin de zeytinyağı üretiminde etkin olduğunu söyleyen Ben Ali, organik gıda üretiminde işbirliği yapmak istiyor. Tunus'ta 210 bin hektarlık sertifikalı organik tarım arazisinin bulunduğunu kaydeden Ben Ali, "Organik zeytinyağını ilk üreten ülkelerdeniz. Yıllık 20-25 bin ton üretim yapılıyor. 3.500 ton da kuru gıda imal ediliyor." dedi. Türkiye'de de organik zeytinyağı üretmek istediğini dile getiren Ben Ali, "Bu konuda pazar var ancak üretim yetersiz." ifadesini kullandı.

KAMERUN 2. EL BEYAZ EŞYAYA TALİP

Kamerun'dan gelen Mbialeu & Fils firması, beyaz eşya ve dayanıklı tüketim malları ithal ediyor. Ülkesinin önde gelen ithalatçı firmasının Genel Müdürü Mbialeu Happi Cedric, buzdolabı, çamaşır makinesi ve benzeri ürünler alıyor. Sadece yeni üretilmiş ürünler değil ikinci el kullanılmış eşyaları da satın almak istediklerini duyuran Cedric, Türk ürünlerinin Çin'deki ürünlere göre pahalı olmasına karşılık kalitesi ve dayanıklılığı ile dikkat çektiğini ifade etti.  
ABDULHAMİT YILDIZ/ZAMAN