Genel

Nazan Özbaydar: Rant tehlikesine dikkat edilmeli!

Kentsel dönüşüm çalışmalarının rant getiren uygulamalara dönüşmemesi için kamu yararının esas alınması gerektiğini belirten SOM Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, bu süreçte, değerlemeyi kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir parçası olarak gösterdi

Kentsel dönüşüm çalışmalarının rant getiren uygulamalara dönüşmemesi için kamu yararının esas alınması gerektiğini belirten SOM Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, bu süreçte, değerlemeyi kentsel dönüşümün vazgeçilmez bir parçası olarak gösterdi. Özbaydar, şöyle konuştu: œDeğerleme uzmanları, görüşü adil paylaşım ve kamu yararını korumak adına çok önemlidir. Uzmanlar, projenin başlangıcında mevcut durumun tespiti, proje tamamlandıktan sonra ise ortaya çıkan değerin tespitinde, hak sahiplerine, kamuya ve yüklenici firmaya karşı çok ciddi sorumluluk taşır dedi.
Dönüşümlerde œşžeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim anlayışı hakim olmalı diyen Özbaydar, œSosyal, ekonomik, kültürel ve fiziksel mevcutlar dikkate alınmalı. Katılımcı bir model uygulanmalı, halkın katılımı desteklenmeli ve yaşam tarzları bozulmamalıdır diye konuştu.
Toplumsal uzlaşmanın da önemine dikkat çeken Özbaydar, œBarınma hakkı yok sayılarak sosyal erozyona neden olunmamalı. Dönüşüm, toplumsal ve ekonomik gelişimi destekleyen projelerle birlikte yürütülürken kentsel bütünlük korunmalı diye konuştu.
Kentsel dönüşüm için planlamanın çok yönlü bir çalışmayla gerçekleşebileceğinin altını çizen Özbaydar, rol dağılımını ise, œPlanlama hiyerarşisine uyularak alt ölçeklerde kentsel tasarım projeleri ve mimari projeler birlikte değerlendirilmeli. Kentsel dönüşüm uygulamalarında rolü olan başlıca aktörler; belediyeler, vatandaşlar, hak sahipleri, yüklenici firmalar, sivil toplum örgütleri ve değerleme uzmanlarıdır sözleriyle anlattı
Nazan Özbaydar"ın dönüşüm reçetesi
1- Rant getiren uygulamalara dönüşmemesi için tedbir alınmalı.
2- Toplumsal uzlaşmaya önem verilmeli. Halkın desteği alınmalı.
3- Gayrimenkul değerlemeye önem verilmeli.