Genel

Nazif Zorlu'nun villasına Koruma Kurulu incelemesi!

Koruma Kurulu, 2.Grup tarihi eseri “müze yapacağım” diyerek aldığı, ancak müze yerine havuzlu villa yaptırdığı iddiasıyla Zorlu Holding’in patronu için inceleme başlattı. A.Nazif Zorlu için 3 yıla kadar hapis cezası istenebileceği gündeme geldi.



Koruma Kurulu, 2.Grup tarihi eseri “müze yapacağım” diyerek aldığı, ancak müze yerine havuzlu villa yaptırdığı iddiasıyla Zorlu Holding’in patronu için inceleme başlattı. A.Nazif Zorlu için 3 yıla kadar hapis cezası istenebileceği gündeme geldi.


Zorlu Holding sahibi Ahmet Nazif Zorlu’nun havuzlu villasına inceleme başlatıldı. Boğazı tepeden gören bir yeşil alanda yer alan tarihi eser alanını, “Müze yapacağım” diyerek alan ancak, kendisine havuzlu villa yaptırıp etrafını da iki metre duvarla ördüğü belirtilen Zorlu’yla ilgili, CHP Kadıköy Meclis Üyesi Hüseyin Sağ suç duyurusunda bulundu. Koruma Kurulu’nun inceleme kararı verdiği şikayet dilekçesine göre süreç şöyle gelişti:


SİT ALANI İLAN EDİLMİŞTİ

İstanbul Boğazı’nın kalbi Rumelihisarı’nda Duatepe olarak adlandırılan 37 ada 1,2,12 ve 13 parseller Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından “Doğal Sit Alanı” ilan edilmiş, daha sonra Boğaziçi İmar Kurulu, 1985’te arazide Fatih Anıt Alanı yapılması ve mevcut tarihi eserlerin restore edilmesi planı yapmıştı. 2005 yılında, Boğaziçi İmar Müdürlüğü bölgeyle ilgili planın değiştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’ne başvurdu. Bu arada, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İBB tarafından onaylanan projenin Boğaziçi’nin doğal güzelliklerini bozacağı gerekçesiyle dava açtı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008’de, plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve hukuka aykırı olduğunu belirterek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Yeni bir plan hazırlayan Boğaziçi İmar Müdürlüğü, bunu İBB Meclisi’ne 2011’de onaylattı. Yeni planda “Fatih Anıt Alanı” çıkarılarak 37 ada 1 parselin bir kısmı ile 12 parsellerin tamamı yeşil alan olarak düzenlendi.


KAMUYA AÇIK KULLANIM ŞARTI

Mahkeme kararının ardından Zorlu, arazisinde tescilli eser kalıntısı olduğu iddiasıyla Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’na başvurdu. Başvurunun ardından Kurul, alanda tarihi eser kalıntısı olduğuna karar vererek, bu tescilli eserlerin planlara işlendiğini belirtti. Yeni planlarda “Parsellerdeki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli bina ve bina grupları kulüp, müze, sanat galerisi ve benzeri kamuya açık kullanımlar vermek koşuluyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın uygun bulması ve Koruma Bölge Kurulu Kararıyla mülkiyet sahiplerince restore ettirilerek kullanılır veya kullandırılır” notunun da özel olarak ayrıca düşüldü.


ETRAFI DUVARLA PERDELENDİ

Bu sürecin ardından, araziye 2011 tarihinde Zorlu tarafından havuzlu köşk inşa ettirildi ve çevresinde de, yaklaşık 2 metrelik duvarlarla ördürüldü. Çalışmalar Google Earth’e bile yansıdı. 2007’de yeşil alan olarak gözüken arazi üzerinde 2011 yılında başlanan inşaat sonucunda önce tüm zeminin kazıldığı, daha sonra duvarları örülerek içinde yapılacak çalışma perdelendiği görüldü.


ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ ALANA VİLLA

Gelişmenin ardından suç duyurusunda bulunan CHP’nin Kadıköy Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, 2. Derece tarihi eser statüsündeki alanda, çivi bile çakmanın yasak olduğunu, buna rağmen alanın tamamında mevzuata aykırı bir şekilde kazı çalışması yapıldığını vurguladı. Zorlu’nun tarihi yapı üzerine helikopter pisti bile yaptırdığını belirten Sağ dilekçesinde, projenin geçerli bir ruhsatının olmadığını ifade etti.


ÜÇ YILA KADAR HAPİS İSTENEBİLİR

Suç duyurusunun üzerine Koruma Kurulu harekete geçti. Yapılaşmanın olduğu alanla ilgili, 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanları olay yerinde inceleme yaptı. Kurul, 10 Ağustos 2015’te ise ilgili Belediyeye yazı yazarak, söz konusu projenin onaylı projeye uygun olup olmadığının tespitini istedi. Yazıda, Belediyeden gelecek belge ve bilgiler doğrultusunda Ahmet Nazif Zorlu ile ilgili 2863 sayılı Yasa Kapsamında işlemlerin yapılabileceği belirtildi. Zorlu’nun suçlu bulunması halinde “izinsiz tamir ve tadilat” hükümlerince altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılması da gündeme gelebilecek.


232 BİN METREKARE İMAR İZNİ ALDI 615 BİN METREKARE YAPTI

Türkiye’de bir arazi için en yüksek bedeli ödeyerek, İstanbul Zincirlikuyu’daki Karayolları arsasını Özelleştirme İdaresi’nden 800 milyon dolara alan Zorlu Grubu, yatırımının karşılığını imar planlarını altüst ederek fazlasıyla çıkarmıştı. Zorlu Grubu 232 bin metrekare izinle başladığı arsaya 615 bin metrekarelik dev bir bina dikti. Mimarlar Odası, bu bölgedeki binaların yüksekliğinin İstanbul Boğazı’ndaki hava akımını olumsuz yönde etkileyeceğini, böyle büyük çapta bir yapının sadece Zincirlikuyu’nun değil tüm İstanbul’un havasını etkileyeceğini belirterek iptal davası açtı. Taraf bu haberi “Zorla Center” manşetiyle duyurmuştu.


Taraf