Genel

Nazım Biçer: Türkiye'de kaçak yapılaşma arttı!

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, yerel seçimler öncesinde 18 milyon konutun bulunduğu Türkiye'de kaçak yapılaşmanın arttığını savundu...


TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, yerel seçimler öncesinde 18 milyon konutun bulunduğu Türkiye'de kaçak yapılaşmanın arttığını savundu. 


ÇELİŞKİLİ BİR DURUM 


Özellikle depremlerden sonra 'Kaçak yapıya izin vermeyeceğiz' denildiğini ama bu söylemin seçim döneminde unutulduğunu ileri suren Biçer, Türkiye'de bir yandan kentsel dönüşüm yapıldığım ancak kaçak yapıya göz yumularak çelişkili bir durum ortaya çıktığını kaydetti. 


Kaçak yapıların yıkılması ve engellenmesinin belediyelerin sorumluluğun da olduğuna dikkat çeken Nazım Biçer, "Şikayet olursa da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de müdahale edebilir. Herkes görevini yapmalı dedi. 


TMMOB üyesi olan mimar ve mühendislerin büyük bir kısmının inşaatlarda ve şantiyelerde çalıştığını, bazılarının da denetleyici olarak görev yaptığını hatırlatan Nazım Biçer. "Üyelerimizden çok sayıda kaçak yapıyla ilgili bilgi geliyor. 

Kaçak yapıların mantar gibi artüğı belirtiliyor. Bunu araştırdık. Her seçim döneminde olduğu gibi ciddi anlamda kaçak yapılaşmada artış olduğu görülüyor. Seçime 1-2 ay kala bazı vatandaşlar, yeni bir inşaata başlıyor veya bulunan yapının üzerine ilave katlar çıkıyor" diye konuştu. 


'KONUT ENVANTERİ ÇIKMALI' 


Kaçak yapıların ruhsat alınmadan ve mühendislik hizmeti olmadan yapıldığını anlatan Nazım Biçer, "Kayıtları bulunmadığı için bu yapıların ne durumda olduğunu kimse bilmiyor. Güvenli, nitelikli ve yaşanabilir konutların oluşturulması için öncelikle Türkiye'de 'Konut Envanter Sistemi' çıkarılmalı. Binaların fiziki durumları öğrenilmeli, depreme karşı dayanıklılık oranları saptanıp, öncelikle afet riski altındaki yapıların yenilenmesi sağlanmalı." dedi. 


'GÖZ YUMULMASIN' 


Oy kaygısıyla kaçak yapılaşmaya kesinlikle goz yumulmamalı. Adana gibi deprem tehlikesi bulunan bölgelerimizde Deprem Yönetmeliğine aykırı yapılaşmalar felakete davetiye anlamı taşıyor. Bu durumun kesinlikle önlenmesi, çok büyük acıların da önlenmesi anlamına geliyor. Kimse kayıtsız kalmasın, herkes duyarlı olsun." 


Hürriyet Gazetesi