Genel

Nazım Yavuz: Atıl durumdaki çatılar kullanıma açılmalı!

ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, inşaat sektöründeki hareketliliğe rağmen konut açığı sorunun devam ettiğini belirterek, atıl durumdaki çatıların kullanıma açılmasıyla her binada konut sayısının artacağını söyledi.


Çatıder Başkanı M.Nazım Yavuz, Türkiye'de inşaat ' sektörünün son yıllarda etkileyici bir büyüme performansı gösterdiğini, buna rağmen konut açığı sorununun varlığım sürdürdüğünü hatırlattı. Yavuz, birçok ülkede etkin şekilde kullanılan çatı katının Türkiye'de atıl durumda tutulduğunu belirterek, gerekli düzenlemenin yapüması ile çatı katlarının konut olarak kullanılabileceğini söyledi. 

Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Planı'na göre şehirleşme, nüfus artışı, yenileme ve afetten kaynaklanan konut ihtiyacının 20142018 döneminde 4,1 milyon olarak öngörüldüğünü belirten Yavuz, Kentsel Dönüşüm sürecinde çatı aralarının da kullanıma açılması gerektiğini vurguladı. Yavuz şöyle konuştu: "Türkiye'de çatılar istisnalar dışında kullanılmayan, ya da eşyaların depolandığı atıl alanlar olarak görülüyor. Bunun en büyük nedeni de mevzuat gereği çatılarda kullanıma uygun eğimin sağlanamamasıdır. Şu an Türkiye'deki çatılarda genelde yüzde 33 eğim var. İstanbul, Kocaeli, Konya, Afyon, Bursa gibi illerde eğim yüzde 45'e, Aksaray, Ankara, Denizli, İsparta gibi illerde ise yüzde 40'a çıkmış durumda. Bazı büyıikşehir belediyeleri bu eğimin yüzde 45 olması yolunda çalışmalar yaptı. 

Konunun acilen kamunun ve yerel yönetimlerin gündemine alınması ve çatı aralarının kullanıma açılması gerekiyor." Avrupa'da çatıların otopark, havuz, bahçe, sosyal tesis gibi pek çok farklı şekilde değerlendirildiğini, bu örneklere Türkiye'de rastlanmaya başlandığını ifade eden Yavuz, "Avrupa'da çatı katlan ayrı bir kat, ayrı bir daire olarak satılıyor, bizde ise çatı katı yasal olarak ancak en üst kat ile bağlantılı olarak kullanılabiliyor. Yani ayrı bir yaşam alanı olarak görülmüyor. Almanya'da bir konuta, çatısından veya bodrumundan ayrı giriş yaptığınız zaman, ileride bu ayrı bir konut olarak değerlendirilebilir düşüncesiyle devlet bu projelere faiz indirimi uyguluyor, destek oluyor, teşvik sağlıyor. Bu durum artan konut ihtiyacının karşılanmasında büyük fayda sağlıyor. 

Türkiye'de ise birçok ilde, coğrafyanın özellikleri düşünülmeden çan aralarının derecesi saptanmış durumda. Oysa ülkemizde nüfus genç ve konut ihtiyacı her geçen gün arüyor. Çatılar kullanıma açıldığında metrekare bazındaki konut ihtiyacı eksilecek" dedi.Türkiye'nin çatı aralarını göz ardı edebilecek kadar zengin olmadığının altını çizen Yavuz şöyle devam etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayınlanan Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde bir yenilik yapılarak 'Çatı eğimleri, kullanılacak çatı malzemesi ile yörenin mimari özelliği ve iklim şartları dikkate alınarak ilgili idarenin tasvibi ile tayin edilir' maddesi ilave edildi. Ancak çatının eğiminin tek başına artırılması, çatı aralarının bağımsız bölüm olarak kullanılamamasına neden oluyor. Ve kullanılmak istendiği takdirde altındaki kat ile bağlantılı olması şartı çan aralarının verimli olarak kullanılmasını engelliyor. 

Bu maddenin Avrupa'daki örneklere bakılarak yeniden ele alınması gerekiyor." 



Hürses