Sektörel

Nazmi Şahin ev alacaklara uyarıda bulundu!

Yapı Denetim Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Araba alırken kaza yapmış mı, çizik var mı, ev alırken salonu nasıl, odaları nasıl diye bakılıyor. Halbuki depreme dayanıklı mı, beton sınıfı nedir, onlara bakılmalı” dedi.

Her yıl yüz binlerce konut el değiştirirken, vatandaşa kalite uyarısı geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, ev alacaklara ‘Kaliteye dikkat edin’ uyarısında bulundu. Şahin “Ev alırken, salonu geniş mi, güney cephe mi, mutfak geniş mi diye bakıyoruz ama yapı denetimini kim yapmış, temeli sağlam mı, depreme dayanıklı mı, beton sınıfı nedir, müteahhidi kim diye bakmıyoruz. Bu raporlar bizde var ama kimse istemiyor. İkinci el araba alırken bile kaportada boya var mı, tekerlekleri kışlık mı diye bakılıyor. Vatandaş buna bakarsa, kötü müteahhit devre dışı kalır” diye konuştu. Birçok üründe olduğu halde evler için herhangi bir garanti belgesi bulunmadığını belirten Şahin, bunun yerine yapı denetim raporunun değerlendirilebileceğini söyledi. Şahin raporlarda temelin cinsi, kullanılan betonun sınıfı, müteahhidi gibi bilgilerin yer aldığını, bunun da satın alırken istenilebileceğini kaydetti. Vatandaşa ‘İskansız bina almayın’ uyarısı yapan Şahin “İskansız ev alan paranın tamamını ödemesin, kalanı iskan alınca ödesin. Her binanın bir nüfus cüzdanı var, bunu istesinler” dedi.


ÇİROZU BİLMİYORLAR


Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş herkesin rahatlıkla müteahhitlik yapabildiğini belirten Nazmi Şahin “18 yaşında birinin 10 katlı bir bina dikmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Hataların çoğu müteahhitlikten kaynaklı. Müteahhitlik meslek mi, ticaret mi. Meslek odası olmadığına göre ticaret. Ticareti yapan kişi de yaptığı işi iyi bilmeli. Müteahhitler için eğitim programı düzenledik ama kimse katılmadı. Müteahhitlerin de en az 3 ay eğitimden geçmesi gerekiyor” diye konuştu.


Binalarda demirin çimentodan ayrılmasını önleyen ‘çiroz’ adlı bir yapı malzemesi olduğunu aktaran Nazmi Şahin “Deprem gibi herhangi bir riskte binaların zarar görmesini büyük ölçüde azaltıyor. Çiroz kolonların depremde patlamasını önleyen bir malzeme. Maliyeti fazla değil demirin yüzde 5’i bile tutmaz. Ancak bugün halen çirozun ne olduğunu bilmeyen müteahhitler var” dedi.


Doğuda inşaatlar durdu


Artan terör olayları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor. Yapı denetimi yapılmayan hiçbir binaya çimento dökülemeyeceğini belirten Şahin “Doğu ve Güneydoğu’daki operasyon bölgesinde yapı denetim şirketleri görevlerini yapamıyor. Mühendisler ilçelere dahi gidemiyor. Yapı denetimi yapılamadığı için de tutanak tutuluyor. İnşaatlar durdu şu anda. Terör olduğu için yapı denetimi yoksa inşaat da yapılamaz. Yoksa her imalat kaçaktır” dedi.


Star/ Ercan Baysal


Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye'nin 1999 depreminin ardından tanıştığı yapı denetiminin bugün can çekişir hale geldiğini söyledi. Mevcut sistemde denetlenen kişinin denetçisini seçerek parasını ödediğini ve bunun denetim mantığına aykırı olduğunu ifade eden Şahin, bunun yerine merkezi sisteme benzer bir model önerdiklerini ancak kabul görmediğini kaydetti. Yapı denetim firmalarına sayı yönünden sınırlama getirilmesini isteyen Şahin, "Halen bir firmanın yapabileceği denetim miktarı belli. İllerdeki inşaat alanları bu miktara bölünerek il bazında bir sayı belirlenmeli, gerekirse bunun yüzde 10 fazlası kadar firmaya izin verilmeli" dedi. 


Yapı denetim firmalarının görev alanlarının kuruldukları illerle sınırlı olmasını da öneren Nazmi Şahin, "Şu an 200 kilometre gibi geniş bir sınır var. Bunun yerine bulunduğu ilde görev yapma şartı getirilmeli" diye konuştu. Şahin, halen 120 bin mühendis ve mimar istihdam eden sektörün gerekli önlemler alınmaması halinde, can çekişmeyi de bırakıp tamamen bitme noktasına geleceğini öne sürdü. 


Hizmet bedeli yüzde 3'e çıkarılmalı 

Yapı denetim firmalarının yüzde 1.5 hizmet bedeli aldığını ve yapılan masraflara bu oranın yeterli olmadığını söyleyen Şahin, bu oranın da yüzde 3'e çıkarılmasını istedi. Mevcut mevzuatta denetlenen bir inşaatta sorun çıkması halinde, bazen milyon lirayı aşan sorumluluğun 4-5 bin lira alan denetçi mühendise yüklendiğini ve bunun büyük sıkıntıya neden olduğunu belirten Nazmi Şahin, sektöre yönelik mesleki sorumluluk sigortası uygulanmasını önerdi. 


Evlere kullanma kılavuzu önerisi 

Birçok üründe olduğu halde evler için herhangi bir garanti belgesi bulunmadığını belirten Nazmi Şahin, bunun yerine yapı denetim raporunun değerlendirilebileceğini bildirdi. Şahin raporlarda temelin cinsi, kullanılan betonun sınıfı, müteahhidi gibi bilgilerin yer aldığını, bunun da satın alırken kullanma kılavuzuna benzer bir yöntemle istenilebileceğini söyledi. 


Dünya




Haber Habertürk Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahinden ev alacak vatandaşlara uyarı geldi. Şahin, "Ev alırken, 'salon geniş mi güney cephe mi' diye bakılıyor ama 'ev sağlam mı' diye bakılmıyor. İkinci el araçta bile kaporta boyasına bakılıyor ama evin beton kalitesine bakılmıyor. Ev alacaklar, yapı denetim şirketinden evin müteahhidini ve risk durumunu sorsun" dedi. Şahin, Türkiye'de kuyumcuların bile müteahhitlik yaptığına dikkat çekerek, "Müteahhit, depremde bina kolonlarının patlamasını önleyen 'çiroz' denen parçanın varlığını bile bilmiyor. Bu parçayı çoğu müteahhit kullanmıyor" dedi. Başkan Şahin, Türkiye'de sadece yapı denetim sistemi ile yapılan yapıların güvenli olduğunu belirtti. Şahin, Türkiye'de müteahhitlik sisteminin sorunlu olduğunu aktarırken, "Müteahhidin bir tanımı yok. 18 yaşını doldurmuş herkes müteahhit oluyor. Ertesi gün 10 katlı bina yapıyor. Hataların çoğu müteahhitlikten kaynaklı. Müteahhitler için eğitim programı düzenledik ama kimse katılmadı" diye konuştu. 


'Ev geniş mi diye bakıyor çimentoya bakmıyor' 


Başkan Şahin, şunları kaydetti: sağlam mı, depreme dayanıklı mı, "Ev alırken, salonu geniş mi, güney beton sınıfı nedir diye bakmıyoruz, cephe mi diye bakıyoruz ama yapı Vatandaş bunlara bakarsa, kötü denetimini kim yapmış, temeli müteahhitlik devre dışı kalır." 


Deniz ÇİÇEK/Habertürk Ankara