Genel

Ne altın ne dolar yeni rekor TL'de! Mart ayında hareketlendi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, kur korumalı mevduatlarda gelen yeni rekor ile ilgili bilgiler paylaşıldı. TL'nin payı ise paylaşılan bilgilere göre yüzde 60 civarına kadar çıkış yaşadı. BDDK'nın ana görevleri arasında, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumların finansal istikrarı sağlamak, tüketicilerin haklarını korumak, bankaların faaliyetlerinin yasalara ve düzenlemelere uygun olduğunu denetlemek, risk yönetimi standartlarını belirlemek ve uygulamak, bankaların karşı karşıya kaldığı riskleri tespit etmek ve önlemek yer almaktadır

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye'de faaliyet gösteren bankacılık sektörünü düzenleyen ve denetleyen bir devlet kurumudur. BDDK'nın ana görevleri arasında, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren kurumların finansal istikrarı sağlamak, tüketicilerin haklarını korumak, bankaların faaliyetlerinin yasalara ve düzenlemelere uygun olduğunu denetlemek, risk yönetimi standartlarını belirlemek ve uygulamak, bankaların karşı karşıya kaldığı riskleri tespit etmek ve önlemek yer almaktadır.

TÜRK LİRASI PAYI YÜZDE 60'A YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) aracılığı ile 3 Mart 2023 haftasına ait işlem istatistikleri paylaşıldı. Yapılan paylaşım ile beraber yurt içinde döviz mevduatlarının toplamı 3 Mart haftası ile beraber 589 milyon dolar yükseliş sağlayarak 186 milyar 427 milyon dolara çıkış gösterdi.

Evvelki hafta ise 111 milyar dolara düşerek Mayıs 2019 senesi akabinde oluşan en düşük seviyeye düştüğü söylend. Döviz mevduatlarında son haftalarda yaşanan yarım milyar dolarlık yükseliş ile beraber 111 milyar 196 milyon dolara çıkış gösterdi. Tüzel kişilerin sahip olduğu döviz mevduatları ise 75 milyar 231 milyon dolar olarak açıklandı.

 

KKM'DE YENİ REKOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aracılığı ile paylaşılan bilgiye göre mart ayı ile beraber KKM'ye 25,4 milyar TL tutarında bir giriş yaptı. Bu şekilde uygulanan gün itibariyle toplam KKM tutarı 1,58 trilyon TL'ye çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Merkez Bankası'nın bankalara KKM primlerinin faiz eklenmesi tarafında belirtilen beklentilerin girişlere nasıl bir tesir oluşturduğu ise önümüzdeki hafta yayınlanacak olan raporda görülmesi bekleniyor. 2022 KKM için 92,5 milyar TL bedelinde ödeme gerçekleşirken bankalarda toplam TL mevduatları 3 Mart'tan itibaren 5 trilyon 324 milyar TL'ye çıktı.

YABANCI YATIRIMCI YENİDEN PİYASADA

Döviz ve TL mevduatlarında son meydana gelen değişimler ile beraber TL payı yüzde 60'ı aştı. 2021 sensinin aralık ayı ile beraber TL payı yüzde 38 ile rekor düşük seviyelere düştüğü açıklandı. Geçtiğimiz hafta hissede 259,5 milyon dolarlık kesin satış yapan yabancı yatırımcı son hafta ile beraber 136,9 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.