Sektörel

Ne dolar ne de altın en çok konut kazandırdı!

Son 10 senedir dolar, altın gibi geleneksel yatırım araçlarını resmen geride bırakan konut fiyatları, geçen sene  yüzde 63 reel getiri ile borsayı da solladı...Geleneksel yatırım araçlarının enflasyon karşısında erimesi konuta olan talebi artırırken fiyatların da günden güne artmasına neden oluyor

Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarıyla konut piyasası son dönemlerin en büyük kazanç kapısı haline geldi. Geleneksel yatırım araçlarının enflasyon karşısında erimesi konuta olan talebi artırırken fiyatların da günden güne artmasına neden oluyor. Türkiye'de konut ve borsa dışındaki bütün finansal getiri araçları, 202 yılında enflasyon karşısında yatırımcılarını koruyamadı. Verilere göre, 2022 yılında Türkiye'de konut fiyatları ortalama yüzde 167.8 yükselirken, tüketici enflasyonundan arındırılmış reel değer artışı ise yüzde 63'e çıktı.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, geçen sene yüzde 197 yükselişle dünya borsalarını sollayan Borsa İstanbul'un ise reel getirisi yüzde 62 şeklinde oldu. 

Bloomberg ekonomisti Selva Baziki geçen sene Türkiye'de konut fiyatlarındaki reel artışın yüzde 63, BIST 100 endeksindeki reel artışın ise yüzde 62 olarak gerçekleştiğini söyleyerek, diğer yatırım araçlarının enflasyona karşı negatif getiri sunmasında Merkez Bankası'nın para politikalarının etkili olduğunu kaydetti.

PAHALILIK DERİNLEŞTİ

Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, konutta ve borsada yaşanan hızlı yükselişin dövize olan talebi azaltarak TL'nin üzerindeki baskıyı da hafifletmiş olabileceğine değinerek, “Fakat bu durum hayat pahalılığını da derinleştirdi” şeklinde konuştu. 

TL mevduatta kayıp

Yatırım araçları arasında son 10 senede en yüksek getiri konut sektöründe gerçekleşiyor fakat en yüksek reel getiri yüzde 63 ile 2022 yılında gerçekleşti. Geçen sene devlet tahvilleri, altın, dolar ve TL mevduat gibi geleneksel tasarruf seçeneklerinin tümü reelde negatif getiriler sundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2022 raporuna göre, TÜFE ile indirgendiğinde de devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 4.69, dolar yüzde 16.23, TL mevduat faizi yüzde 29.28, külçe altın yüzde 15.99 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İnşaat malzemesi üreticileri 11 şehirde fiyatlarını sabitledi!

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden son dakika açıklaması: Afet odaklı kentsel dönüşüm acil ihtiyaç!

Konut sektörü depremden nasıl etkilendi? Satılık ve kiralık ev fiyatları artacak mı? Ev alacaklar hemen bakın!