Ekonomi

Ne dolar, ne euro ne faiz!… Bir yılda enflasyonun iki katından fazla kazandırdı! İşte Türkiye’de borsadan sonra en fazla

Son günlerini yaşadığımız 2022’de borsadan sonra en fazla bu yatırım aracı enflasyonun iki katından fazla getiri sağladı. Bu ne faiz, ne döviz ne de devlet tahvili…

Türkiye’de son bir yıllık verilere bakıldığında, borsanın haricinde pek de bir yatırım aracı olmadığı söylense de aslında durum böyle değil.

Ekonomi gazetecisi Barış Soydan, Türkiye’de borsadan sonra enflasyonun üzerinde getirisi olan tek yatırım aracının konut olduğunu belgeleriyle ortaya koydu.

Soydan, kendi Youtube kanalında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’deki konut fiyatlarının son bir yılda enflasyonun iki katı oranında arttığını ve bunun borsadan sonra en fazla kazandıran yatırım aracı olduğuna işaret etti.

Betam’ın son yayımlanan Konut Fiyat Raporu’nu paylaşan Soydan, söz konusu rapora göre, Türkiye’de kasım ayı içinde konut fiyatlarındaki artış oranının yıllık yüzde 174,1 olduğunu bildirdi. Bunun bir ay öncesinde yüzde 194,4 olduğunu hatırlatan Soydan, bu gerilemeye rağmen halen enflasyonun ciddi şekilde üzerinde olduğunu belirtti.

Soydan, “Yani konut fiyatlarındaki artış, TÜİK’in belirlediği resmi enflasyon rakamının iki katı. Yani Türkiye’de konut fiyatı halen reel olarak enflasyonun çok üzerinde bir getiri sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de bunu başarabilen borsa dışında bir finansal yatırım aracı  yok” diyen Soydan döviz, altın, devlet tahvili ve mevduat faizi getirilerinin ise enflasyonun altında seyrettiğini vurguladı.

Diğer yandan konut fiyatlarının aylık bazda da artış kaydettiğinin altını çizen Soydan, kasım ayı içinde TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyonun yüzde 2,9 olmasına rağmen, söz konusu ayda konut fiyatlarındaki artışın yüzde 4,7 olduğunu hatırlattı.

MERSİN’DEKİ ARTIŞ YÜZDE 209, ANTALYA’DA YÜZDE 198

Resmi verilerde konut fiyatlarının en fazla arttığı illerin başında Mersin, Kocaeli, Antalya ve İstanbul’un geldiğine dikkat çeken Soydan, Mersin’e Akkuyu Nükleer Santrali nedeniyle binlerce Rus’un geldiğini ve şehirde fiyatların bu yüzden arttığına işaret etti. Diğer yandan savaş nedeniyle kaçan binlerce Ukraynalı ve Rus’un is Antalya’yı tercih etmesinin fiyatlardaki yükselişin sebebi olduğunu kaydeden Soydan, bundan dolayı Mersin’deki konut fiyatlarındaki artışın yüzde 209’u, Antalya’da ise yüzde 198’i geçtiğini bildirdi.

İSTANBUL VE ANKARA’DA KONUT ALAN 20 YILIN ALTINDA AMORTİ EDİYOR

Kira çarpanının da konut fiyatlarında önemli olduğunun altını çizen Soydan şunları söyledi:

“Kira çarpanı’ kavramı da konut fiyatlarını belirlemede önemli bir etken. Yani, bir konutun kirasının o konutun kirasını kaç yılda amorti ettiği meselesi… İşte buna ‘kira çarpanı’ deniyor. Bu çarpan, özellikle İstanbul’un lüks semtlerinde, örneğin bu Suadiye’de 70 yılın üzerinde. Yine Zorlu Center’in bulunduğu bölgede 70 ila 80 yıl aralığında. Ancak Türkiye geneline bakıldığında, 18,7, İstanbul genelinde 19,7, Ankara’da ise 18,4. Yani İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde aldığınız konutu 20 yılın altında bir kira geliriyle amorti edebiliyorsunuz. Bu da kiraların konut fiyatına oranla çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.”