28 / 04 / 2024

Necati Akyazıcı: Kötü yapılaşma İstanbul'a pahalıya patlayacak!

Necati Akyazıcı: Kötü yapılaşma İstanbul'a pahalıya patlayacak!

Necati Akyazıcı "Kötü yapı stokunun maliyeti çok ağır olacak, İstanbul'a gözümüz gibi bakmalıyız" diye konuştu



İSTANBUL'un hak ettiği emlak değerine ulaşmadığını söyleyen Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkam Necati Akyazıcı, kötü yapı stokunun İstanbul'a büyük maliyet çıkarmasından endişe ettiğini bildirdi ve "Bizim İNDER üyesi inşaatçılar olarak yaptıklarımız ve yapacaklarımız yetersiz. Koca İstanbul için yetmez. Bu işi bir milli seferberlik olarak düşünmeliyiz. İstanbul'a gözümüz gibi bakmalıyız. Kötü yapı stokunun maliyetinin altından ABD gibi zengin bir ülke bile kalkamaz" diye konuşuyor.

Demiri elde kalır

40 yıl önce yapılan bir binanın, binanın her türlü özelliğinden ötürü yıkılması gerektiğine işaret eden Necati Akyazıcı, "3 kat fazla enerji tüketiyor, konfor standardı yok, çocuklar sokağa çıkamaz oynayacak yer yok, bisiklete binemez... Bütün bunların ötesinde, 40 yıllık binaların bazıları, bırakın depremi, önünden sürekli araç geçtiği, titreşime maruz kaldığı için kendiliğinden yıkılma riski taşıyor" diyor. Bu noktada bir de anısını paylaşan Necati Akyazıcı, "Bağdat Caddesi'ne paralel sokaklardan birinde ikinci el bir konutta tadilat çalışmasını gördüm, demirleri elinizle çekip alabilirsiniz, o noktadaydı. Bu gibi binaları yıkmak için depreme gerek yok. Allah geçinden versin, İstanbul'un deprem korkusu var. Böyle bir depremin tahribatını değil Türk haki, Türk devleti de zor karşılar" ifadelerini kullanıyor.

Aslında inşaat mühendisliği okumasına rağmen, 'İnşaattan bana iş çıkmaz' diye, o dönemki piyasanın halini görerek çok farklı bir sektöre, kozmetik sektörüne geçen ve çeyrek asrı aşkm sanayicilikten sonra 2005'te yeniden inşaat sektörüne dönmeye karar veren Necati Akyazıcı, şöyle devam ediyor:

Bu betonun ömrüne

"Yaklaşık 5 yıl önce Ataşehir-Şerifali'de 26 farklı parseli topladım, bugünkü Canan Residence'ı hayata geçirdim. Bu projenin ardından, Boğaz öncelikli olmak üzere .İstanbul'un merkezi lokasyonlanyla ilgileniyorum.Kenti çirkin yapılaşmadan arındıracak projelerde olmak istiyorum. Canan Residence'de dış cepheden alüminyum pencere-kapı doğramasına kadar kalite peşinde olduk. Beton kalitesine de önem verdik. 32 katlı blokta C35 beton, diğer iki blokta C30 beton kullandık. Statik müellifimiz İsmet Babuş mesleğinin duayenlerinden. Ona sordum: 'Hocam biz bu betonları geçmişe göre çok iyi yapıyoruz ama, bu binaların ömrü ne olacak' dedim. 100 yılın minimum kabul edildiğini söyledi, 'Belki 100 yılı da, kayıp vermeden geçebilir' dedi.."

Beton ve demir kalitesini bir de ben test ettirdim

TÜRKİYE'nin Almanya'dan ortalama 8 derece daha sıcak bir ülke olmasına rağmen, aynı metrekarede alan için Almanlardan iki kat daha fazla ısıtma harcaması yaptığını söyleyen Necati Akyazıcı, "Bunlar hep inşaat kalitesi, enerji yalıtımı ile ilgili. Bu nedenle, ben inşaat kalitesine çok önem verdim. Son yıllarda hazır beton kalitesi çok üst sevi yede. Yalıtım ve dış cephe kaplamasının da betonu koruyucu etkisi var. Çelik kalitesi de aynı" dedi ve şöyle devam etti: "Beton ve çelik standartlarına rağmen, biz de her aşamada kendimiz test yaptık. Bizim yaptığımız, yapılması gereken ama genel uygulama değil. Demir sahaya iner, her paketten bir numune alınır, bir değer verilir. Üretici firmanın değerleriyle uyumluysa devam edilir projeye. Sorun çıkarsa gelen partiye bakılmaksızın hepsi geri gönderilir. Fakat hızlı üretimde birçok firma buna dikkat etmiyor. Bizde her paket demir test edilir. Yeni gelen demir kullanılmaz. Stoktaki test edilmişler kullanılır."

Canan Residence'de satılabilir alanın 35 bin metrekare olduğunu; otoparklar dahil teslim ettikleri kapalı alanın ise 63 bin metrekare, yani 28 bin metrekare daha fazla olduğunu söyleyen Akyazıcı, "Her dairenin; ikişer araçlık otoparkı dışında, birer de deposu var. Daire büyüklüğüne göre, 4 metrekare ile 15 metrekare aralığında depolar bunlar. Squash kortumuz, kapalı mini futbol sahamız, nizami ölçülere yakın basketbol sahamız da var" dedi.
Hürriyet/Ali Öztürk


Geri Dön