Genel

Necati Alsancak: Sendikaları söküp kazıma bakti gelmiştir!

Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, "Artık, memurlarımız arasına ur gibi yerleştirilen sendikaları içimizden söküp kazımak vakti gelmiştir" dedi

Alsancak, Türk İmar-Sen Adana Şubesinin olağan genel kurulunun açılışında yaptığı konuşmada, gerçekleştirdikleri mücadele sonunda toplu sözleşme hakkının elde edildiğini söyledi.

Bu hakkın elde edilmesinde en önemli engelin, "siyasi iktidara payanda olmaya çalışan sendikalar" olduğunu öne süren Alsancak, şöyle devam etti: "Özellikle bu yıl gerçekleştirdiğimiz toplu görüşme süreci, gerçekleri gören gözler için tam bir ibret vesikasıdır. AKP, toplu görüşme öncesi yandaş sendikası ile anlaşmış ve kamu görevlileri için vereceği rakamı belirlemiştir. Bu durumda siyasi irade, memura yaptığı baskı neticesinde en çok üyeye sahip hale getirdiği konfederasyonun taleplerine yakın bir maaş artışı ile referandum öncesinde hem kendisi hem de yandaş konfederasyonuna prim kazandırmayı
hedeflemiştir.

Hükümeti zor durumda bırakmamak için, düşük maaş artışı teklifiyle pazarlık çıtasını aşağıya çeken bu kimseler, kamu görevlilerinin bütününü ve emeklilerimiz için yüzde 4 4 maaş artışından başka bir şey getirmeyen öneriye de ’evet’ diyerek, renklerini belli etmişlerdir. Siyasi emellerinin, kamu görevlilerinini haklarından daha önde olduğunu ortaya koymuşlardır. Türkiye Kamu-Sen ise dik duruş sergileyerek, bu teklifi imzalamamıştır." Söz konusu sendikaların, zorla yetkili hale getirildiğini ve memurlar arasına "Truva atı gibi sokulduğunu" iddia eden Alsancak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle süreci Uzlaştırma Kuruluna taşıdık. Kurul kararını açıkladı. Bakan, kanunen zorunlu olmasına rağmen kararları görüşmek istemedi. Sonunda çabamızla gün verildi, ancak, burada da hukuk skandalı yaşandı. Eşit şartlarda görüşme yapılması gerekirken, sendika temsilcisi 6 kişi, işveren ise 14 kişiydi.

Bununla da yetinmeyip, Uzlaştırma Kurulunun kararları görüşülmedi. Bakan kurulun kararlarını tanımadığını söyledi ve toplantı öncesi hazırlanan metni imzalatmak istedi. Bunun hukuka aykırı olduğunu anlatmaya çalıştığımızda, ’Bu benim görüşümdür. İmzalayacaksanız imzalayın, imzalamayacaksanız kalkın gidin’ diyerek toplantıyı bitirdiğini iddia etti. Bunları yandaş sendikasını korumak için yaptı. AKP, kendi sivil toplum kuruluşlarını yaratmakta, kanunları istediği gibi yorumlamakta, değiştirebileceğini değiştirmekte, değiştiremediklerini de yok  saymakta."

Mevcut iktidarın memurlara toplu sözleşme hakkı getireceğine dair umutları kalmadığını belirten Alsancak, "Artık, memurlarımız arasına ur gibi yerleştirilen sendikaları içimizden söküp kazımak vakti gelmiştir. Şimdi hedefimiz, bu sendikalara rağmen ILO standartlarında grev ve siyasete katılma hakkını da içeren gerçek sendikal haklara bir an önce kavuşmak, ilgili yasal düzenlemelerin sulandırılmadan hayata geçirilmesini sağlamaktır" diye konuştu.
AA