Kent Haberleri

Necati Okay:Hedefimiz yaşanılabilir bir Dulkadiroğlu!

Seçim beyannamesindeki vaatlerini bir bir yerine getirdiğini belirten Okay bu yıl altyapı olarak bölgesindeki tüm eksiklerin giderileceğini söyledi.Okay ayrıca göreve ilk geldiklerinde önüne koydukları hedefin çok ilerisinde olduklarını da belirtti.

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, 2014’te göreve geldiğimizde önümüze bir hedef koymuştuk. 2 yıl geçti ve hedefimizin çok önündeyiz. 2019’a kadar kamu külliyesiyle, yollarıyla, parklarıyla cıvıl cıvıl insanlarımızın rahat ve huzur içerisinde yaşayabileceği modern bir Dulkadiroğlu’nu oluşturacağız” dedi.


Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, hizmette geldiği mesafe ve planladığı projelerin uygulamasındaki son noktayı Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Genel Koordinatörü Mehmet Yüzbaşıoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Mesut Tuğrul’a değerlendirdi.

Okay; “3 yılım kaldı, 2019’a kadar ilçemizin altyapı ile ilgili tüm sorunları çözülmüş, idari kuruluşları yerli yerine oturmuş, kamu külliyesi faaliyete geçmiş, geniş bulvar ve caddeleriyle, modern sokak iyileştirmeleriyle,  restore edilen konaklarıyla, kırsal mahallelerinin altyapılarının tamamlanmasıyla, konut projeleriyle, imar uygulamalarıyla insanlarımızın yaşam refahının yükseleceği modern bir Dulkadiroğlu’nu kazandırma hedefindeyiz” dedi.


Modern sokak iyileştirmeleriyle ilgili de Dedezade caddesinde başlayan projenin 12. Sokak (Fotospor altı) Gazeteci Ali Çelik Sokak (eski SSK arkası), Bahçelievler Pazar yeri ve Borsa Caddesiyle de devam edeceğini belirten Okay, Kasap Hali’nin üst tarafında aldıkları 5-6 konağın da restorasyonuna başladıklarını duyurdu.


İmar uygulaması ve Kamu Külliyesi projeleriyle Dulkadiroğlu bölgesindeki konut fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay yeni yapılan Güneşevler konutlarının az ilerisinde de belediye olarak bin konut yapacaklarını belirtti.


Okay; “Özellikle kırsal mahallelerimizde ikamet eden vatandaşlarımızı çamur deryasından kurtaracaktık ve yüzde 85’inde başarılı olduk. Biz geçen yıl 157 bin ton asfalt döktük, 1,5 milyon metrekare kilit parke uygulaması yaptık. 500 bin metrekarenin de ihalesini gerçekleştirdik. Geçen yıldan kalan küçük ara sokaklar vardı, bu yılda onları tamamlayacağız. Kırsal mahallelerimizin alt yapı sorunu da tamamen bu yıl bitmiş olacak.” dedi.


Doğukent-Çağlayancerit yolu üzerinde de hassasiyetle durduklarına vurgu yapan Başkan Okay o yolun sadece Dulkadiroğlu için değil batıyla doğuyu bir birine bağlayacak ana arter olacağını hatta Kapadokya-Nemrut hattında geçiş güzergahı olabileceğini belirtti.


Hedefimiz yaşanılabilir bir Dulkadiroğlu


Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, ilçelerine 157 bin ton asfalt, 1,5 milyon metrekare kilit parke taşı döşediklerini belirtti. Seçim beyannamesindeki vaatlerini bir bir yerine getirdiğini belirten Okay bu yıl altyapı olarak bölgesindeki tüm eksiklerin giderileceğini söyledi. Başkan Okay ayrıca göreve ilk geldiklerinde önüne koydukları hedefin çok ilerisinde olduklarını da belirtti.


Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ilçesindeki hizmet hareketliliğini ve uygulayacağı projeleri Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Genel Koordinatörü Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni Mesut Tuğrul’a anlattı.


Kahramanmaraş’ta ilk defa modern sokak sağlamlaştırmasına yapan Dulkadiroğlu Belediyesi Dedezade Caddesi dışında 3-4 sokağın modern sokak sağlamlaştırılması projesine de önümüzdeki günlerde başlayacak.


Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’la yapılan dev röportajın işte ayrıntıları;


Bu 2 yılda mega projeler hakkında ne kadar mesafe kaydedebildik?


Göreve başlarken seçim vaatlerimizi vermiştik ve görev başında iki yılımızı doldurmuş bulunuyoruz.

Bu iki yıl zaman zarfında bizim bölgemizdeki alt yapı eksikliği ile ilgili çalışmayı bir yerden bir yere getirdiğimize inanıyorum ve bunu oran olarak söylemek istersek: yüzde 80’ler civarında çözdüğümüze inanıyorum, kalan yüzde 20’lik kısmını da çözmek için şuanda tekrar sahadayız .Bu yaz sonu itibariyle benim bölgemde altyapı sorunu kalmayacak. Alt yapıdan kastım; Asfalt, kilit parke, kaldırım, yol, stabilize kaplama vs. bunlarla ilgili bölgemizin çok büyük eksiklikleri vardı. Kırsal mahalleler şöyle dursun, şehir merkezindeki mahallelerimizde dahi altyapı istenilen seviyede değildi. Vatandaş bize ‘’Aman! Benim sokağıma 20 metre kilit parke’’ diyerek talepte bulunuyordu. Ama şuanda bizim Şehir Merkezinde ki mahallelerimizde böyle bir eksikliğimiz kalmadı çok şükür. Birkaç mahallemizin birkaç sokağında KASKİ’nin çalışma nedeniyle kalan lokal yerler var. Diğer yerlerin hepsinin yol sorununu çözdük. Yani biz mahalle aralarına kimsenin görmediği sadece o sokaktan yürüyen insanların görebileceği yerlere dâhil olmak üzere, geçen yıl 100 bin ton müteahhitte Türkiye’nin en ucuz asfaltını döktük. Yaklaşık 57 bin ton da bizim kendi asfalt platentinde  ürettiğimiz asfaltla birlikte 157 bin ton asfaltı geçen yıl döktük.


Çok şükür şuanda sokak aralarımız, pırıl pırıl tertemiz… Bir yüzde 20 eksiğimiz kaldı. Bir mahallede 100 sokak varsa, bir 10-15 tanesi kaldı. Şuanda da acil olan yerlere kendi asfalt tesislerinde ürettiğimiz asfaltı dökmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 40 bin ton da yeni ihale ettik. Tahmin ediyorum bir on gün içerisinde de müteahhitte sahaya çıkacak ve o eksikliği bulunan sokak araları cadde neresi var ise asfalt ile ilgili ne kadar eksiğimiz var ise onların Bu yaz sonu itibariyle inşallah. ‘’tamamını bitirdik’’ diyeceğiz. Aynı şey parke içinde söz konusu. Şuanda yaklaşık 1,5 milyon metre kare kilit parkeyi döşedik. Ve 500 bin metrekare yeni ihale edilmiş parkemiz var. Şuanda da 7-8 noktada yapılan çalışmalarla bu eksiklikleri ekiplerimiz yoğun bir şekilde gidermekteler.

Bir mahalleden örnek vereceğim: Sadece Elmalar mahallemize şuana döşediğimiz kilitli parke yaklaşık 115 bin metre kare oldu ve yaklaşık 20 bin metre kare daha döşeyerek Elmalar mahallemizi tamamen yol sorununu çözmüş olacağız.  Aynı şekilde bu bölgedeki alt yapı ile ilgili sorunları olup da bu yıla bıraktığımız mahallelerimiz var, oralarda da yoğun bir şekilde çalışma devam ediyor. Biz kırsal veya merkez tüm mahallelerimizin altyapı sorununu bu yaz bitirerek farklı hizmetleri ve projeleri başlatacağız.

Özellikle kırsal mahallelerde vatandaşımızın artık ayağı çamura değmiyor, bunu ekibimizle birlikte başardık. Şehir merkezi olsun kırsal mahallelerimiz olsun çünkü taahhütlümüz vardı. Biz Kırsal mahallelerimize yaptığımız hizmetle muhalefetin, ‘şehir merkezindeki belediye kırsala ne yapabilir’ diye eleştirisini boşa çıkardık. Gördülerki o dağın başındaki kardeşlerimiz o mahallede yaşayan insanlarımızın artık ayağı çamura değmiyor. Dolayısıyla bu iki yıllık zaman zarfında önceliğimiz alt yapı idi ve yapmış olduğumuz bu alt yapı yatırımlarından tüm İlçemizdeki insanlarımız şuanda özellikle kırsal alanlarındaki hemşerilerimiz çok rahat bir şekilde faydalanmakta görmekte ve bu alt yapı eksiklikleri ile ilgili yapının karşılığını almakta daha iyi şartlarda yaşamakta şuanda.


Biz bu yaz sonu itibariyle artık gündemimizde ne asfalt ne kilit parke kalacak çünkü bunları tamamını bitirmiş olmanın rahatlığı içerisinde olacağız. Ama bizim hemşerilerimize taahhütlerimiz sadece alt yapı değildi. Bu bölgenin standartlarının yükseltilmesi güzelleştirilmesi daha yeşil ve cazibe merkezi olmasını taahhüt etmiştik. Dulkadiroğlu Belediyesinin yapmış olduğu hizmetler de tüm hemşerilerimiz net bir şekilde kendi evlerinin önünde kendi sokaklarında kendi çarşılarında net bir şekilde görmekteler. Gayretlerimize devam ediyor.


Kırsal alanlarda özellikle hedeflediğiniz mesafeye ulaşabildiniz mi?


Şuandaki bu yapmış olduğumuz çalışmalarla ilgilide biraz şaşkınlığım var onuda söylüyorum. Ben bu işleri bu kadar yapacağımızı da tahmin etmiyordum. Bu iki yıllık zaman içerisinde  bu oranı bu standartlara getireceğimizi zannetmiyordum. Bunun ölçümlemesini de vatandaştan görüyorum, vatandaş bunun ne olduğunu, yaptığı hizmeti hisseder, iğnenin deliğinden görür. Ve ben bunu vatandaşların hissettiğini görüyorum.  Bu kadar kısa zamanda bu kadar işi yapabileceğimizi de pek düşünmüyordum. ‘Ön görümden daha öndeyim’ diyebilirim. Çünkü ikinci yılın sonunda artık alt yapı ile ilgili benim gündemde hiç bir şey kalmayacak, bitirmiş olacağım. Kimse yolda kilit parkeden bahsetmeyecek.  Ekstra işler yapacağız. Bundan dolayı ön görümden daha öndeyim.


Şehirler Batı’ya doğru gelişirken siz aksini iddia etmiştiniz. Doğudaki gelişmeyi nasıl sağlayacaksınız?


Biz vatandaş nezdinde neticeyi almaya başladık. Biz nereye bir alt yapı yatırımı yaptıysak, o bölgenin kalkınmasına, değerinin artmasına, toprağının kıymetlenmesine vesile olduk. Bizim bu bölge ile ilgili alt yapı çalışmalarını vatandaş hissediyor. Ama bir de henüz vatandaşın görmediği yapmış olduğumuz çalışmalar var. Bunun en önemlilerden bir tanesi, bizim Kamu Külliyesi ile ilgili projemizdir.  Kamu Külliyesi projemiz artık ihale aşamasında, projenin son rötuşlarını yapıyoruz. Bizim Kamu Külliyesi yapacağımız alanın cazibe merkezi olmasına yetti. O bölgedeki mülk, toprak, bina 2, 3, 5 misline çıktı ve şuanda bizim bölgemizde artık 220 bin liraya daire satılıyor. Doğukent’in az ilerisinde 4+1 daire 220bin lira? Şuanda. Bakın 220 bin lira ama böyle kalmayacak tabi ben o külliye projesini bitirdiğim takdirde bu rakamlar artık 12 Şubat bölgesi ile yarışacak. Çünkü o külliyenin etrafında ki ulaşım kolaylığı olan imarı yapılmış yeni yüksek standartta yapılmış binalar, o bölgenin çehresini değiştirecek ve şuanda o bölgedeki Vatandaşları yoğun bir şekilde müteahhitler rahatsız etmekte. Rahatsızlıktan kastım ise şu; Arsanıza bina yapalım diye. Şuanda ben bunu öyle görüyorum. Bütün müteahhitlerin gözü şuanda orada. Kamu külliyesi Doğukent civarında şuanda 3 yılda 3-4 misli arttı. Bir üç yılda da bir 3-4 misli daha artacak.. 10 misline gelecek yani dolayısıyla çok cazip inşaat, bina yapmak için çok cazip bir yer oldu.  O bölgedeki arsa sahipleri vatandaşlarımızı sürekli de uyarıyorum. Hemşerilere çok söylüyorum. ‘’Aman malınıza, toprağınıza sahip çıkın. Aman buralar kıymetlenecek değerlenecek’’ diye.


Kamu Kampusu ile ilgili net bir tarih var mı?


Külliye ile ilgili projemizi sorunsuz bir şekilde adım adım sürdürüyoruz. Aslında çok geniş bir proje; 2 bin 500 dönüm yerde sorunsuz, vatandaşımızın menfaatlerini de koruyarak bir uygulama yapıyoruz.


2 bin 500 dönüm olanın olduğu yer Dereli Mahallesi olarak geçer. Doğukent yolunun kenarından başlayıp Dereli mahallemize kadar uzanan alanda uygulamayı yapıyoruz. Biz bu geniş alanı uygulama alanı haline getirip uygulamasını bitirip alt yapı yol vs. alanlarını çizip buradan elde ettiğimiz hibelerin tamamını da Kamu Külliyesi olarak 70-80 dönüm belediyemize yer temin ettik. 50 dönümünü kamu külliyesi için ayırdık, imar yoğunluğu ile insanlarımızın gönüllerini alarak helallaşarak. Vatandaşın memnuniyetinin tamamını sağladık, şuanda tapularımız çıkıyor.

Külliyemizle ilgili şuanda son rötuşlarımızı yapıyoruz ve kuvvetle muhtemel 1 hafta içerisinde Valilik ile protokol imzalıyoruz. Dulkadiroğlu kaymakamlığında biz yaptırmak üzere o projeyi de yaptırdık. Kamu külliyesinin içerisinde ilçe emniyet, ilçe tarım binaları, ilçe tapu müdürlüğü Kültür Merkezi, otoparklar gibi binalar olacak. Etrafındaki dört bir tarafı yol belli bir bölüm ve yaklaşık 30 metrelik bir bulvar oluşturacağız. Hedefimiz 40-45 gün içerisinde bunu ihale edip yaz ayının sonuna doğruda kazmayı vurup inşaatına başlayacağız ve 15-18 ayda bu işi bitirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz son bir yılımızı yaptığımız Kamu külliyesinde geçirmek.


Büyükşehir’in işi fakat Dulkadiroğlu Belediyesi olarak kentin doğu bölgesinde bir mezarlık yapımına sıcak bakmaz mısınız?


Mezarlık işi bizim işimiz değil. Mezarlık Büyük Şehrimizin işi ama bilgilerini paylaşayım sizinle: Mezarlık’la ilgili buradaki DSİ’nin yeri Büyük Şehir Belediyemize geçti. Yakında o duvarı yıkacaklar. Dolayısıyla mevcut  43 dönüm alanın yaklaşık 10 dönümü ticari alan olarak kullanılacak. Diğer alanların tamamı mezarlığa katılacak. Bu demektir yaklaşık 30 dönüm mezarlıkta Kahramanmaraş’ı bu şartlarda 10 sene çok rahat bir şekilde idarece edecek durumda ama Büyük Şehir Belediyemizde mezarlıkla ilgili sıkıntıyı gördüğü için şuanda yoğun bir şekilde 50-100-200 yıl yetecek çok daha büyük bir mezarlık alanı ile ilgili çalışma yapıyor.  üzerinde çalışma yaptıkları 3-4 alan var bunlar netleştikten sonrada bunlar kamuoyu ile paylaşılacak. Mezarlıkla ilgili sorun çözüldü diyebiliriz artık.


Doğu kent Çağlayancerit yolu o projede gelinen son nokta nedir?


Bu yolun yapılmasının elzem olduğunu biz biliyoruz.  Ama biz bunu gündemde tutmaya bunun için gayret göstermeye, bunun için çalışma yapmaya, bunun için lobi yapmaya bunun için gündem oluşturmaya devam edeceğiz. Son çalışmalarda o bölgede mevcut bir yol var, Kuzucak Mahallemizin yol ayrımına kadar olan mesafe iyi durumda. Ayvalı Barajına geldiği zaman yol sulama alanı olduğu için barajdan biraz uzaklaşıyor. Doğukent’ten başlayıp Çağlayancerit’in çıkışına bağlanacak yeni bir güzergah üzerinde çalıştık. Şimdi bunun kabul görmesi üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Karayollarımıza müracaat ederek yeni güzergahı söyledik. Karayolları ise çalışmamızı haklı buldu.


Bu konuları Bakanım, Milletvekillerimiz ile yoğun bir şekilde tartışıyoruz. Kara yolları Genel Müdürlüğü ile bu konuyu görüştük. Bölge müdürümüz ile bu konuyu görüşüyoruz. Bu hafta içerisinde büyük  ihtimalle bir kez daha bu yolla ilgili Kara Yolları Genel Müdürlüğü ile görüşmek üzere Adıyamanlıları da bu işin içine dâhil ettik. Şuan Adıyaman Belediye Başkanımız ve  Adıyaman siyasetiyle istişare ediyoruz. Çünkü bu bizim kadarda Adıyaman’ı ilgilendiren bir konu. Adıyaman’ında batıya giden, açılan bir penceresi bu yol üzerine olacak. Bu mesafelerin kısalması ile ilgili verileri paylaştık. 100 km yerine 65 Km ile Kahramanmaraş’a ulaşacaklarını ve şuandaki bizim Göksun yoluda standartları çok yüksek yeni güzergâhtan mesafe dahada kısaldığı için Batıya Adıyaman’ı en kısa yoldan bağlayacak güzergâh bu olduğunu rakamlarla, krokilerle izah ettik. Onlarda bu projeyi sahiplendiler inşallah. Biz projemizin takipçisiyiz. Gündemde tutmaya devam edeceğiz. Acil olanı da bizim Doğukent çıkışından itibaren en azından Bulanık mahallemize kadar acil ihtiyacımız olan yola bir an önce başlanmasıdır. Yaz mevsiminde burada konvoy oluyor. Araçlar birbirini sollayamıyor. Gölbaşı yolunu bir kenara atalım. Acilen Bulanık Mahallemize kadar bizim yolu yapmamız lazım.


Topografya (coğrafi şartlar) izin veriyor mu?


Coğrafi şartları yolun Gölbaşı istikametine bağlanmasına izin veriyor.  çizdiğimiz güzergah eski ordu yolu güzergahı.  Gittik sahada gördük, karış karış gezdik.  Hiçbir mücadele imkânı olmayacak. Tünele çok ihtiyaç yok. Ve bu yeni güzergâhın üzerindeki 8-10tane köylü ihya olacak.  Bunlar Pazarcık mahalleleri, bizim mahallelerimiz olabilir.  Buradan tamamını ihya edecek bir proje. Ama  Adıyamanlılar ile vekillerimiz, Sayın Bakanımızın gayreti ile bu proje hayata geçebilir.


2 yılda kurumsallıkta çok büyük bir mesafe kat ettiniz ve tamamladınız. Ekibi oturtturabildiniz mi?


Dulkadiroğlu Belediyesindeki ekibin, teşkilatın, Başkan Yardımcılarının standartının çok yüksek olduğuna inanıyorum. Bu konuda da çok iddialı konuşuyorum. Gerek siyasi, gerek teknik alanında ekibimizin, başkan yardımcılarımızın standartları çok yüksek. Belediye’deki gerek riyaset gerekse Müdürler bazında kesinlikle standartları çok yüksek. Benim Belediye Başkan yardımcılarımın yetenekleri benim müdürlerimin yetenekleri çok üst düzeyde. Ve hepsi çok yetkililer. Benim kadar yetkililer. Ben bunu da söylemiştim. Hepsi inisiyatif alma konusunda yetkilidir. Ve dolayısıyla biz burada birçok yaptığımız çalışmayı da bu arkadaşlara vermiş olduğumuz yetki, bu arkadaşlarımızın meziyetleri, tecrübeleri bunun neticesinde çıktı.  Ben gidip sahada şurayı da kilit parke yapın. Burayı da kilit parke yapın. Diyecek halimiz yok, hepsini ekibimiz görüyor ve yapıyor.

Genel planlama yaptık. Bölgemizin röntgenini çektik mesela. Benim bölgemin tamamının röntgeni var elimde. Seçimlerden 10-20 gün sonra köy köy sahayı gezmeye başlamıştım.

Hangi sokakta caddede ne var ne yok ne eksikliği var. Kaç metre kare asfalta giriyor. Kaç metre kare kilit parkeye ihtiyaç var. Bunların tamamı elimde, dolayısıyla bölgenin bütün röntgeni ayrıntısı neyi var neyi yok hepsi elimizde. Kafamızın içerisinde müdürlerimizin elinde verilerle ne yapıldığı da belli. Eksiklikler de belli. Bu tespit zaten bizim işimizi kolaylaştırıyor. Tecrübeli bir ekip var biliyorsunuz, Belediyelerin can damarı imar ve Fen işleridir. İmar Fen işlerindeki tecrübeli arkadaşlarımızla birlikte bu işi çok net bir şekilde götürüyoruz. Bir sıkıntı sorun görmüyorum. Kesinlikle vatandaş memnuniyeti olduğunu da hissediyorum.  Neyse vatandaşta diyaloğumuz yakınlığımız üslubumuz neyse tüm 700 personelimize de aynı şekilde çalışmaları yönünde talimat veriyoruz. Çok şükür şuanda da bir sorun problem inşallah gözükmemekte.


Dulkadiroğlu Belediyesi tarihe hangi projelerle sahip çıkıyor?                        


Bizim bölgemizdeki en önemli zenginliğimiz, eski Kahramanmaraş’ın bizim bölgemizde bulunması ve Kahramanmaraş’ımızın tarihi eserler ile ilgili ne kadar zenginliği varsa bunlar aynı zamanda Dulkadiroğlu ilçesinin zenginliğidir. Tarihi ve kültür değerler bizim için çok büyük bir fırsat. Güzel bina, yüksek bina, yatay bina, bunların hepsi yapılabilir. Yol, kaldırım ama o tarihi eseri bir daha yapma imkânın yok. O 500-1000 yıllık konağı bir daha yapma imkânın yok. O Germenica mozaiklerini bir daha bulma imkânın yok. Dolayısıyla biz elimizdeki cevherin farkındayız.  Eski Maraş’ın bizim bölgemizde olması bizim için bir fırsat ve eski Maraş’ı ayağa kaldırmak için çeşitli projeler üretiyoruz. Bizim bölgemizdeki tarihi eserleri camilerle, medreselerle ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğümüz harika bir iş çıkartıyor. Restore edilen eserler tekrar eski görünümüne kavuşuyor ve bölgemize renk katıyor. Restore edilen Boğaz Kesen camiine gitmiştim, hayran kaldım, namazımı kıldıktan sonra bahçesinde otura kaldım. Diğer tarihi camilerde aynı şekilde restorasyondan geçiyor.  Bizde bölgemizdeki tarihi konakları elimizden geldiği kadar satın alarak restore ettirip tarihe kazandırmak istiyoruz. Şuana kadar satın aldığımız 5 tane konak var ve o  5 konağın restorasyonunu yaptırıyoruz. Yine o bölgede 5-6 tane konak ta Büyükşehir aldı. Birçoğu ’da aynı bölgede dolayısıyla 10-11 tane konak şuanda onarılıyor. Bunu her yıl yapmayı düşünüyoruz. 2 sene sonra o bölgede Kasap Hali’nin üst tarafında 20 tane konak onarılmış ve o bölgenin tarihi bir silueti yeniden oluşacak.


Konakların bir tanesini mutfak müzesi haline getireceğiz. Turizm Bakanlığı ile sözleşme imzalıyoruz. Mutfak müzesini çok muhteşem şekilde çok kısa zamanda yapacağız. Mutfak müzesinde yöresel yemeklerimizin uygulamalarını göstereceğiz ve çok yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayacağını düşünüyorum. Aldığımız 5 konaktan birini de belediye makamı olarak kullanmayı düşünüyoruz, o bölgenin tanıtımı açısından bunu önemli görüyorum. Diğer restore edilen konukları ise STK’lara vermeyi düşünüyorum. Gidip gelsinler oraya orası hareketlensin. Tarihi Siluet hareketlensin. O tarihi sülliyetin en önemli avantajlarından bir tanesi hemen yakınında kapalı çarşının olması.


Geçtiğimiz günlerde Dulkadiroğlu sancağını haber yapmıştık. O sancak ile ilgili neler düşünüyorsunuz? İsmini taşıdığınız Dulkadiroğlu beyliği ile alakalı bir müze düşünür müsünüz?


Bu sancak ile ilgili bizim daha önceden bilgilerimiz vardı ama bunun gün yüzüne çıkması kamuoyuna mal olması güzel bir şey oldu. Bu haberle bu sancağa tüm kamuoyu sahip çıktı. Bu sancağın biraz yıprandığını gördüm.  Sancağında aslına uygun restoresinin yapılacağını düşünüyorum. Dulkadiroğlu sancağıyla ilgili düşüncemiz var, eğer imkân olursa yeni yapacağımız Belediye Binamızın uygun bir yerinde sergilenmesine talibiz. Ben o Dulkadiroğlu sancağının onarıldıktan sonra kamu eliyle, müzelerde de olabilir. Bir Dulkadiroğlu müzesi yapılıp konulabilir ama bizim Dulkadiroğlu Belediyesinin yeni binasında uygun bir yer herkesin göreceği yerde altına kitabesini de yazarak sergilenmesini daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bununla ilgili de girişimlerde bulunacağım.


Kara ziyarette bulunan Miktad Bin Esved Hazretlerinin türbesi vardı? Orayı inanç turizmine kazandırılması noktasında bir proje var mı?


Şuanda o bölgede çalışmalar aşağı yukarı bitti. Gönüllü bir arkadaşımızın da yapmış olduğu bir proje vardı oraya. O projeyi de biz önemsiyoruz.  Halk dilinde Kaza Ziyaret olarak anılan Miktad Bin Esved hazretlerinin türbesinin bulunduğu alanda bir çalışma yapacağız. Bunun bir an önce gün yüzüne çıkarıp tanıtımını yapıp insanların ziyaretine açılması ile o bölgeye bir katkı sunacağı Dulkadiroğlu ilçemize bir katkı sunacağını düşünüyorum. Dolayısıyla önemli bir zaat fakat unutulmaya yüz tutmuş bunun tanıtımı için biz üstümüze düşen vazifeyi inşallah yerine getireceğiz.


Dedezade caddesinin ardından modern sokak iyileştirmelerinde sıra hangi caddelerde?


Dedezade caddesini yapıyoruz, daha sonra Ticaret Borsa caddesi, Fotosporun hemen altındaki cadde, Bahçelievler Caddesi ve eski SSK binası arkasındaki Gazeteci Ali Çelik sokak.


Bahçelievler pazarını kaldırdık. Bundan sonra belirlediğimiz 3-4 sokağa birden gireceğiz. Aynı şekilde burada modern sokak iyileştirme projesini yapacağız. Daha sonra bizim SSK’nın arkasındaki yerle ilgili bir düşüncemiz söz konusu. Bu ticaret sokaklarımızın tamamını modern sokak iyileştirmesi projesiyle yenileyip, Piazza alış-veriş merkezinin bu bölgeye vermiş olduğu hasarı geri almak istiyoruz.  Bununda emaresini şimdiden Dedezade caddesinde gördüm, o sokakta yaya trafiğinin arttığını, insanların iş yeri baktıklarını, müşterilerinin çoğaldığını bizza yerinde gördüm.


Büyükşehir Belediyesinden yeteri kadar yararlanıyor musunuz?


Büyükşehir Belediyeside kendi hinterlantlında bizim bölgedeki asfalt, alt yapı ile ilgili yoğun bir şekilde çalışmakta. Bizde kendi alanlarımızla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyoruz yani Büyük Şehir Belediyemiz ile ilgili bir sıkıntımız yok çok şükür. Onlarda yoğun bir şekilde tüm imkânları ile kendi sorumluluk alanlarında çalışıyorlar. Bir bütün uyum içerisinde devam etmekteyiz. Bizim bölgemizde özellikle Büyükşehir ana arterlerde yapmış olduğu asfaltlarda İlçemizin değişimine çok büyük bir katkı sağladı.


Makam Kapılarınızı kapatmayacağım demiştiniz, kapatmadınız  katkısını gördünüz mü?


Çarşıda pazarda geziyoruz yürüyoruz insanlarla yakın diyalog içerisindeyiz, şimdi sizden sonra üç tane muhtar ziyaretim var. Mesela şimdi gidip muhtarı makamında mahalleriyle beraber oturup muhabbet ediyoruz. Dolayısıyla insanlarla Yakın diyalog içerisinde olmaktan ben hiç bir zaman çekinmedim ve bunun her Zaman karşılığını gördüm. Belediye Başkanı olurken kafamda bazı kaygılarım vardı. Acaba bu arkadaşlarımıza yeteri kadar zaman ayırabilir miyim? Diye tereddütlerim vardı. Partide uyguladığım sistemin aynısını burada da uyguladım ve kapımı hiç kapatmadım. Gelen vatandaşlarla aracısız randevusuz kim gelirse gelsin dertlerini dinlemeye devam ediyoruz. Bununda sahada çok büyük yansımalarını görüyorum. İnsanların gözünün içinden tokalaşmasından konuşmasından bize karşı düşüncelerini, muhabbetini net bir şekilde siyasi tecrübemle hissediyorum. Dolayısıyla insanlarla iç içe olmaktan diyalog içerisinde olarak birçok sorunu da çok daha kolay bir şekilde çözüyoruz. Biz aynı uygulamaya siyasi hayatımızın sonuna kadar inşallah devam edeceğiz.


Kaç Yılınız Kaldı? 2019’u nasıl bir Dulkadiroğlu hayal ediyorsunuz?


3 Yılım kaldı. 2019’da bu bölgedeki alt yapı ile ilgili sorunlarını çözmüş, tüm idari kuruluşları yerli yerine oturtmuş,  Kamu Külleyesi tamamlanmış,  insanlarımızın  cıvıl cıvıl rahat bir şekilde,  parklarında, bahçelerinde insanlara rahat bir şekilde hizmet verip, bir konuma gelmiş, Kamu Külliyesinin yapımıyla şehir merkezindeki ve bölgelerimizdeki  trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmış, konut stokunun biraz daha iyileştiğini, gerek kendi yapacağımız toplu konut projesini, gerekse o bölgelerdeki imar uygulamaları ve iyileşmeleri ile  özel sektör aracılığı ile o bölgedeki konut stokunun iyileşmesini net bir şekilde görmüş olacağız. O bölgelere söz verdiğimiz sosyal donatımlar, Kültür Merkezi, Gençlik Merkezi, Yüzme Havuzları, 1-2 tane semt kapalı spor salonu, gençlik merkezleri projeleri uyguladığımızı göreceğiz.


Mesela bizim Namık Kemal Mahallesinde bir projemiz vardı hemşerilerimize söz verdik. ‘’Size bir düğün salonu yapacağız, altını kapalı pazar yeri yapacağız’’ dedik. Fakat yaptığımız istişare sonunda oradaki arsamızın çok kıymetli olduğunu ve bunu düğün salonu olarak değilde farklı bir projede kullanılması gerektiği fikrine vardık. Şimdi oraya Gençlik Merkezi olarak hızlı bir şekilde projelendiriyorum. Altı kapalı Pazar yeri, üstü muhteşem bir Gençlik Merkezi haline dönüştüreceğim, çünkü buraya Belediye olarak ihtiyacımız var.  Bir düğün salonunu başka bir alana yapabiliriz fakat gençliğin ihtiyacı olduğu bir gençlik merkezini başka bölgeye kaydırmak sorun olur.

Birçok sosyal donatısını yapmış söz verdiğimiz taahhütte bulunduğumuz, bölgenin çevresini değiştirmiş, güzelleştirmiş yeşil, insanların caddelerde, sokaklarda rahat yürüdüğü bir Dulkadiroğlu oluşturacağız. Hemşerilerimize bu taahhütleri yerine getirmenin huzurunu yaşayacağız. Şuanda ön gördüğümüzden biraz daha önde gidiyoruz. Bu taahhütlerimizin yerine gelmesi içinde, bir sorun problem görmüyorum. İstediğimiz takvimde bu süreç rahat bir şekilde ilerliyor çok şükür.


Toplu konut yapacakmışsınız kaç metre kaç konut?


Bin konut yapma hedefimiz var. Bu tarlaları alıp imar yapacağız ve buralarda da hemşerilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu standartlarda, 3+1, 2+1 veya karmada olabilir, belirli ölçülerde standardı yüksek konutlar yapacağız. Bir insan ev sahibi olurken ev sahibi olduğuna gerçekten sevecek ve içine sinecek. Bu konut yapımına bu çerçevede bakıyoruz.  Kendi belediyemizin şirketini kurduk, Güneşevler’in az ilerisinde bir alanla ilgileniyoruz. Çok kısa zaman zarfında netleştireceğiz ve startı vereceğiz.


Memnuniyet Anketi yaptırdınız mı?


Bizim bu bölgemizdeki vatandaşların, hemşerilerimizin ihtiyaçlarını biz sahayı çok yakinen bildiğimiz için, Vatandaşlarımızla da sürekli iç içe olduğumuz için, vatandaşın talebinin ne olduğunu, ne olmadığını biliyoruz.

Biz önceliklerimizi de buna göre yönlendirdik. Alt yapıyı, kilit parkeyi  kafamıza göre yapmadık. Vatandaşın önceliği buydu. Vatandaşı çamurdan kurtardık. Bu önceliklerimizle Vatandaşların taleplerine göre sınıflandırdığımız için, şuanda Vatandaşların talepleri ile ilgili aciliyet ne ise o konuda çalışmalara devam ediyoruz. Hemşerilerimizin memnun olduklarını düşünüyorum. Yaptıklarımızla ve yapacaklarımızla alakalıda herşeyi yaptık demiyoruz. Daha yeni başladık yani vatandaşlarımıza bazı şeyleri gösterdik daha yapacağımız çok şey var. Hemşerilerimizin daha bizim bölgemizde yaşayacağı, kullanacağı, Belediyemizin yapacağı faaliyetler var. Şuanda bunların bir kısmını da kullanmaktalar.


Kahramanmaraş'ta Bugün