Sektörel

Necdet Evlimoğlu: Aydın'daki binalar depreme dayanıklı değil!

Jeofizik Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Necdet Evlimoğlu, Aydın'daki binaların depreme dayanıklı olmadığını ifade ederek, "Binalar içindeki canlının zarar görmeyeceği şekilde planlanmalıdır" dedi.

Jeofizik Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Necdet Evlimoğlu, Aydın'daki binaların depreme dayanıklı olmadığını ifade ederek, "Binalar içindeki canlının zarar görmeyeceği şekilde planlanmalıdır"dedi. Aydın'da en yüksek bir depremin 6,5 şiddetinde olabileceğinin ön görüldüğünü dile getiren Evlimoğlu, Aydın'ın fay hattına yakın olması nedeniyle yaşanacak bir depremin şiddetinin büyük olacağına dikkat çekti. Aydın'daki binaların depreme dayanıklılık yönünden zayıf olduğunun altını çizen Evlimoğlu, Aydın halkı başta olmak üzere Türk toplumunun depreme karşı yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığını öne sürdü. Deprem anında evin sağlam olduğu duygusunun önemli olduğu gibi sakin ve soğukkanlı davranmak gerektiğini dikkat çeken Evlimoğlu, "Deprem sırasında en önemli unsur binanızın sağlam olduğu yönünde bir duygu var ise deprem sırasında korkuya kapılarak saçma sapan hareketler yapmamak gerekir. Kendimizi sakatlayacak davranışlar ve hareketler ile karşı karşıya kalmayız. Binam zarar görse de ben zarar görmeyeceğim hissini taşımak deprem anında önemli bir faktördür. 

Binalar da zaten içindeki canlının zarar görmeyeceği şekilde planlanır. Bu nedenle deprem anında sakin ve soğukkanlı davranıp deprem geçtikten sonra evi terk etmek gerekir. Deprem sırasında evi terk etmeye kalkışırsanız ya merpen boşluğuna düşersiniz ya da pencereden kendinizi atar sakatlanırsınız. Ama bunun sağlanabilmesi için toplumdaki bireylerin binasının yasalara, tekniğe ve bilime uygun olarak yapıldığından da emin olması ve o duyguya sahip olması gerekir"dedi. 


"AYDIN'IN MERKEZİ 1.DERECE DEPREM BÖLGESİNDEDİR" 

Aydın merkezinin deprem yönünden risk bölgesinde yer aldığının altını çizen Evlimoğlu, "Aydın'ın merkezi 1. Derece deprem bölgesindedir. Aydın-Nazilli fayı şehrin 2 kilometre kadar kuzeyinden geçmektedir. Çok aktif olan Büyük Menderes çukurluğu içinde bulunması nedeniyle, tarihi birçok büyük depremler geçirmiştir. Şehrin güney kısımlarının zemini kuzeye nazaran deprem yönünden daha tehlikelidir. Yer altı suyunun 5 metreden yüksekte bulunduğu sahaların deprem şiddetini arttırıcı rol oynayacağı bilinmelidir"diye konuştu. 


"AYDIN'DAKİ BİNALAR DEPREME DAYANIKLI DEĞİL" 

Aydın'daki binaların depreme dayanıklılık açısından zayıf olduğunu vurgulayan Evlimoğlu, "Aydın'daki binaların çoğu 1999 öncesi yapılmış olduğu ve eski yönetmeliklerle yapıldıkları için depreme dayanıklı değil. Binalarda kullanılan malzemelerin de çok kötü olduğunu düşünüyorum. Bir deprem anında birçok binanın yıkılacağı açık ve net. Aydın'da da olabilecek olan en yüksek bir deprem 6,5 olarak kabul ediliyor. Bizdeki şiddeti faya yakın olmamız nedeniyle büyük olacak. En son 1974'teki 4,5'lik deprem Aydın'ı baya korkutmuştu. 4,5 korkutursa 6,5'lik depremin Aydınlı vatandaşlar üzerinde nasıl bir izlenim bırakacağını şahsen merak ediyorum" ifadelerini kullandı, 


Yeni Kıroba