28 / 04 / 2024

Necip Nasır: İnşaat sektöründe istikrarlı büyüme bekliyoruz!

Necip Nasır: İnşaat sektöründe istikrarlı büyüme bekliyoruz!

İNŞAAT sektörünün, yüzde 2.9 oranında büyüdüğünü ifade eden MÜFED Başkanı Necip Nasır: Şu an ülkemiz iyi bir noktada. Yüksek beklentilerimiz oluşamadı. Buna rağmen bu iyi bir oran.



İnşaat sektörünün en önemli isimlel rinden biri olan  İzmir  Müteahhitler I Federasyonunu Başkanı (MÜFED) Necip Nasır, sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İnşaat sektörünün yeni açıklanan verilere göre yüzde 2.9 oranında büyüdüğünü ifade eden Nasır, gazetemize özel inşaat sektörünü değerlendirdi. Sektöre dair rakamları değerlendiren Nasır, "Sektör olarak 17 ve 25 Aralık sürecine gelmeden önce çok büyük hedeflerimiz vardı. Bu süreçte piyasalarda başlayan dalgalanmalar arkasından yerel seçim, sonra genel seçimlerin beklentisi tabii ki piyasaları ve sektörün daha fazla büyümesini engelledi" dedi. Türkiye'de sektörün büyüme hızı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Nasır, "Şu an ülkemizin iyi bir noktada olduğu gözüküyor. Dünya konjonktürü, Orta Doğu'daki savaş durumları, Irak, Mısır, Rusya durumlarından dolayı yüksek beklentiler oluşamadı. Buna rağmen yüzde 2.9 iyi bir büyüme rakamı" dedi. 




7 Haziran istikrarı getirecek 

Yeni seçim dönemi ile birlikte uzun bir dönem Türkiye'nin seçim maratonuna girmeyeceğinin altını çizen Başkan Nasır, "Bu hükümetle ekonomide istikrarın devamlılığının sağlanmasıyla, inanıyorum ki önümüzdeki 4 yıl inşaat sektörü için kazanımlar sağlayacak. İnşaat sektörü derken, sadece yurt içindeki inşaat sektörünün ekonomiye katkısı yüzde 5 gibi görünse de, inşaat malzemeleriyle birlikte yüzde 30'lar civarında etkisi var" dedi. 




Dünyada inşaat sektörünün ülkelere önemli oranda katma değer sağladığını da vurgulayan Nasır şöyle konuştu: "Önümüzdeki süreçte ekonomin sürekliliğinin devamı, daha da güçlenerek sürmesi durumunda ve bunun yanında bizlerin, federasyon olarak beklediğimiz müteahhitler kanununun oluşturularak, daha iyi müteahhitlik tanımının yapılması bizleri daha güçlü hale getirir." "Yık-yap" dönüşümü Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye adına çok başarılı bir proje olduğundan bahseden Nasır, "Kanun ilk çıktığında devrim niteliğinde olduğunu söylemiştik. 

Deprem gerçeği olan ülkemizde yüzde 85 dönüşme oranı olması gerektiğini, sağlıklı olmayan konutların dönüşümüyle ilgili kanunların gerektiğini hep söyledik. Kanun devrim ve reform niteliğinde fakat İzmir gerçeğine indirgediğimizde arzu edilen boyutlarda kentsel dönüşüm maalesef yapılamadı. 2012'den bu güne, bizler de sektör temsilcileri olarak çok dikkatli davrandık. Dönüşümün arzu edilen boyuta oluşamamasının nedeni İzmir'in belli planlarının olmayışıdır. İzmir'de şuan kentsel dönüşünüm bireysel olarak yapılıyor. Biz federasyon olarak bunu dönüşüm olarak değerlendirmiyoruz. Bunu adı 'yık yap" dedi. Şu an sektörün dinamiklerine göre sağlıklı dönüşümlerin yapılamasının zor olduğunu belirten Başkan Nasır, "Planları olmayan İzmir'de hali ile eski yapıları yıkıp yapıyorlar, aslında uygulanması doğru olsa şehrimiz ve ülke adına çok yararlı olacak kanundan da faydalanarak gelişi güzel işler yapılıyor. İzmir'i ileriye taşıyacak, vizyon sahibi planların olmaması çok daha farklı bir tehlike doğuruyor. Belki depreme dayanıklı sağlıklı yapılara sahip olacağız ama betonlaşmış, vizyonu misyonu olmayan bir kent haline dönüşmemiz yakın" dedi. İzmir'de arzu edilen dönüşüm hızının yakalanmamasının sebeplerinden bahseden Nasır, 1985'te çıkan 3194 sayılı imar kanunundaki yanlışlıklar, İzmir'de imar planlarının geçmiş dönemlerde yapılmaması, 2012'de çıkan kanundan hemen sonra 2014 yerel seçimlerinin olması gibi nedenlerden dolayı İzmir'in mevcut potansiyelinin bir türlü yakalanamadığını belirtti.



Yeni Asır Ek


Geri Dön