Necip Nasır: İzmir'de kentsel dönüşüm değil, gecekondu dönüşümü yapılıyor!
Mütehahhitler Fedarasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, inşaat sektörünün duraklama döneminde olduğunu belirterek, kentsel dönüşüm çalışmaları ile yükselişe geçileceğini söyledi. İzmir'de kentsel dönüşüm değil, gecekondu dönüşümü yapılıyor...
İnşaatçının umudu kentsel dönüşümde
Mütehahhitler Fedarasyonu Başkanı Necip Nasır, "İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları henüz başlamadı. Ancak beklentilerimiz var. Bu yıl yüzde 4.6 büyüme hedefini tutturmak için çalışıyoruz" dedi.
Mütehahhitler Fedarasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, inşaat sektörünün duraklama döneminde olduğunu belirterek, kentsel dönüşüm çalışmaları ile yükselişe geçileceğini söyledi. Kentsel dönüşümde yanlış bir seyir izlendiğini savunan Nasır, "İzmir'de kentsel dönüşüm değil, gecekondu dönüşümü yapılıyor" dedi.
Nasır, İzmir'deki inşaat sektörünün son durum ve kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi. Sektörün Büyükşehir ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan çalışmalara odaklandığını kaydeden Nasır, "Şuan inşaat sektörü beklemede, hareket yok. İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları henüz başlamadı, ancak beklentilerimiz var. İnşaat sektörüyle ilgili tüm aktörler bu hareketi bekliyor. Seçimlerin ardından az da olsa hareketlenme başladı. Bu yılki inşaat sektörü büyüme tahmini yüzde 4.6 seviyesinde. Bu rakamı yakalama gayretindeyiz" dedi.
"En uygun dönem"
İzmir'in kentsel dönüşüme kilitlendiğini belirten Nasır, "Kentsel dönüşüm çalışmaları hareketlenirse sektör yükselişe geçer. Planlı Tip Alanlar Yönetmeliği'nde Mayıs ayında yapılan değişiklikten dolayı, müteahhitler parsel kaybedileceği düşüncesiyle, projelerini hemen ruhsata dönüştürmek istedi. Bu nedenle ruhsat fiyatlarında bir artış söz konusu. Son dönemdeki hareketlenmelerin de etkisiyle inşaat sektörü canlanacak ve fiyatlar yükselecek. Ev almanın en uygun olduğu dönemdeyiz" diye konuştu.
3194 Sayılı İmar Yönetmeliği'nin getirdiği tüm yanlışlıkların, son dönemdeki kentsel dönüşüm hamlesiyle giderilmesi gerektiğini kaydeden Nasır, devrim niteliğindeki kentsel dönüşüm fırsatının kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. Nasır, "İzmir'in tamamı, parça parça planlanmalı. 'Yık-Yap' modeliyle yeni beton yığınları oluşur. Çarpık yapılaşma devam eder. İzmir'in dünya kenti olması isteniyorsa hızla ve doğru şekilde planlamak gerek. Ana amacımız insan odaklı kentler yaratmak. Bunun için sosyal alanlarıyla, tarihi ve kültürel değerleriyle iç içe projeler hazırlanmalı" diye konuştu.
"Gecekondu dönüşümü için plan yapılıyor"
Mütehahhitler Fedarasyonu Başkanı Necip Nasır, kentsel dönüşümde amacın "gecekondu dönüşümü" olmadığını vurguladı. Nasır, "Ancak İzmir'de yapılan kentsel dönüşüm planları 'gecekondu dönüşüm' planlarıdır. Esas kentsel dönüşüm, deprem riskinin ve insan yoğunluğunun olduğu şehir merkezidir. İzmir'i 50 yıllık projeksiyonla planlamazsınız, kentsel dönüşüm amacına ulaşmaz. İzmir öz dinamikleriyle kendini yenileyebilecek altyapıya sahip bir ildir. Bu kent elmastır. Tozun silkmesi gerekiyor" dedi.
İskanı olmayanlar dikkat!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16 Mayıs 2012'de yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında İmar Affı Yasası 1 yıl sonra tamamen yürürlükten kalkıyor. Yeni yasaya göre aftan yararlanacak olan vatandaşların, 31 Mayıs 2015'e kadar binalarının iskanlarını (Yapı Kullanım İzin Belgesi) almaları gerekiyor. Belirtilen tarihe kadar iskan başvurularını yapmayanların bir daha iskan ve kat mülkiyeti tapusu alması söz konusu olamayacak. Yetkililer, bu durumda evleri olan vatandaşların bir an önce son işlemlerini önce bitirmelerini öneriyor. Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binanın sahip olması gereken belge olarak tanımlanıyor. Söz konusu belge iskan belgesi ve oturma izni belgesi olarak da ifade ediliyor. Yapı kullanma izin belgesi olmayan konutlarda oturulmasına yasal olarak izin verilmiyor. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi olmayan konutlarda oturan kişileri ciddi yaptırımlar beklediği gibi, elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanıyor ve ya verilmiyor. Yapı kullanma izin belgesinin alınabilmesi için, inşaat müteahhidinin gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvurması, yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurması gerekiyor.
FATİH ABACIOĞLU/ Yeni Asır