02 / 05 / 2024

Necip Nasır: İzmir'deki sağlıklı konut oranı yüzde 15!

Necip Nasır: İzmir'deki sağlıklı konut oranı yüzde 15!

Vatandaşlar, Büyükşehir'in kentsel dönüşüme 19 aydır bir türlü başlayamamasına tepki gösterirken, Necip Nasır, İzmir'deki sağlıklı konut oranının yüzde 15 olduğunu belirterek, halkın büyük çoğunluğunun tehlikede olduğunu söyledi.




Vatandaşlar, Büyükşehir'in kentsel dönüşüme 19 aydır bir türlü başlayamamasına tepki gösterirken, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Her tarafta fay çatlakları var. Kentsel dönüşümde ne kadar geç kalınırsa sorumluların vebali o derece büyür" dedi


Yeni Asır'ın Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projelerine Bakanlar Kurulu'ndan onay gelmesine rağmen tek bir kazma vurmadığını ortaya koyan "8 Proje 19 Ay, Sıfır İcraat" başlıklı dünkü manşeti  İzmir  kamuoyunun gündemine oturdu. Vatandaşlar Büyükşehir'in kentsel dönüşüme 19 aydır bir türlü başlayamamasına tepki gösterirken, sektör temsilcileri birinci derece deprem kuşağındaki İzmir için tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekti. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, yerel seçimler nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmalarında gecikme yaşandığını belirterek, "Her tarafta fay çatlakları var. Kentsel dönüşümde ne kadar geç kalınırsa sorumluların vebali o derece büyür. Seçimlerin ardından iş, proje üretecek başkanlara düşüyor. Proje üretmeye yönelik başkanları seçmek de bizim sorumluluğumuzda" dedi. 


İzmirli tehlikede

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'deki sağlıklı konut oranının yüzde 15 olduğunu belirterek, halkın büyük çoğunluğunun tehlikede olduğunu söyledi. Başkan Nasır, "İzmir için kentsel dönüşüm tarihi bir süreçtir. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası adeta devrim niteliğindedir. Çalışmalar sırasında aksaklıklar yaşanıyor ancak bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. İzmir halkının yüzde 15'i sağlıklı koşullarda yaşıyor. 1. derece deprem bölgesinde olan İzmir'de yerinde dönüşümle kentsel dönüşüme gidilmesi çok önemli. Çünkü deprem olduğunda çok büyük acı sonuçlar yaratır" dedi. 

Necip Nasır, yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü ifade ederek, "Yerel Seçimler bu anlamda çok önemli. Seçim sonucunda belediye başkanlarının yapacakları projelerle İzmir kendisini geliştirir ve dönüşümü yapar. Önemli olan planların yapılması. Maalesef şu an İzmir üst ölçelkli planlar yapılmadan alt ölçekli planlarla dizayn ediliyor. Seçimin yaklaşmasının kentsel dönüşümün gecikmesine etkisi var. Yasa 2012'de çıktı. Seçimlerin ardından iş, proje üretecek başkanlara düşüyor. Proje üretmeye yönelik başkanları seçmek de bizim sorumluluğumuzda. Kentsel dönüşümde ne kadar geç kalınırsa sorumluların vebali o derece büyük olur" dedi. 


Araştırma yok

Yüzde 85'e kaçak veya depreme dayanıksız olan İzmir'de büyükşehir tarafından herhangi bir araştırma yapılmazken, uluslararsı şirketlerin hazırladığı raporlar korkutuyor. Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle dünya şehirlerinin deprem risklerini araştıran GeoHazards International tarafından gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlarına göre İzmir için adeta felaket senaryosu öngörülüyor. 

Araştırma 6.0 richter ölçeğinde bir deprem esas alınarak gerçekleştirildi.20 şehri kapsayan listede İzmir, San Salvador ve Mexico City ile birlikte 11 bin 500 ölü ile 7. sırayı paylaştı. Yapılan karşılaştırmada ülke gelişmişliğinin deprem hasarını azalttığı gözlendi. 


En tehlikeli 10 şehir

1. Katmandu 69.000 ölü

2. İstanbul 55.000 ölü

3. Delhi 38.000 ölü

4. Quito 15.000 ölü

5. Manila 13.000 ölü

6. Islamabad 12.500 ölü

7. İzmir 11.500 ölü

8. San salvador 11.500 ölü

9. Mexico City 11.500 ölü

10. Jakarta 11.000 ölü




Yeni Asır




Geri Dön