29 / 06 / 2024

Nedir bu 7 Temmuz? Sıfır kilometre zamlanacak mı, ikinci el etkilenecek mi?

Nedir bu 7 Temmuz? Sıfır kilometre zamlanacak mı, ikinci el etkilenecek mi?

Otomotiv sektörü 7 Temmuz’a kilitlenmiş durumda. 7 Temmuz’dan itibaren uygulanması planlanan Genel Güvenlik Yönetmeliği otomobil piyasasında nelere değiştirecek. Otomotiv Gazetecisi Murat Tosun merak edilenleri tek tek cevapladı.



7 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeler, otomotiv sektörü için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. 7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR II) nedeniyle sıfır araçlarda kampanyaların yoğunlaşırken satışlarda da artış yaşandı. 

Otomotiv Gazetecisi Murat Tosun, https://x.com/murattosunaraba X sosyal medya hesabından “7 Temmuz 2024 artık çok daha önemli, 7 Temmuz 2024 Pazar günü sonrasında ne olacak? Nedir bu 7 Temmuz? Çin gelişmesi sonrası artık iki kez önemli oldu” diyerek arabahabercisi.com’daki yazısını paylaştı.

 

ALIM FIRSATI MI?

Murat Tosun “Gerçekten de nedir bu 7 Temmuz kararları?” diye başladığı yazısında vatandaşın kafasındaki soruları tek tek sıraladı:
“Piyasada her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Çeşitli söylentiler piyasada deyim yerindeyse dedikodu kazanı gibi kaynıyor. Kimisi ikinci el otomobillerin satışını bile etkileyecek diyor! Kimisi 0 km otomobil modellerine zam gelecek diyor! Kimisi satışlar duracak diyor! Kimisi bunu alım fırsatı olarak görüyor! Son olarak buna Çinli otomobil markalarına gelen ek vergi de eklendi. Açıklanan bilgilere göre 7 Temmuz sonrasında bu araçlara da yüzde 40 ek vergi gelecek.”

NELER ZORUNLU HALE GELECEK?

İyi ama harbiden durum nedir? Nedir bu 7 Temmuz!

7 Temmuz 2024 Pazar gününün hemen sonrasında otomobillerde bazı güvenlik donanımlarının olması zorunluluk olacak! Bunlar arasında neler var? Acil durum fren sistemi. Sürücü yorgunluk algılama sistemi. Ani frende otomatik yanan flaşör. Güvenlik özellikli ön cam. Direksiyona müdahale eden şerit takip sistemi. Akıllı hız sabitleme sistemi. Kaza veri kaydetme sistemi. Alkol kilidi hazırlık kilidi.

Bunlardan farklı zorunlulukların da olduığunu ancak öne çıkanların bunlar olduğunu ifade eden Murat Tosun, Bu sistemlerin zorunlu olmasının otomobillerin giriş paketlerinin, hatta bazı uygun fiyatlı modellerin de satılamaması anlamına geldiğini söyledi.  

BAŞLANGIÇ FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ?

“Elbette bununla birlikte otomobil başlangıç fiyatlarını da yukarıya çeken bir durum söz konusu olacak. Bunların çoğunluğu fiyata etki eden önemli elektronik güvenlik yardımcıları” diyen Murat Tosun, “Bu kurallar 7 Temmuz sonrası satılacak olan 0 km araçları ilgilendiriyor. Yani ikinci el piyasasıyla bir ilgisi yok” dedi.

7 Temmuz kararları yüzde 100 yürürlüğe girecek mi? 7 Temmuz Kararları 2024 0 km.
Aksi bir durum olmadığı sürece 7 Temmuz sonrası bu uygulamanın devreye gireceğini belirten Murat Tosun, piyasada fiyatlarla ilgili gelinen noktayı da şöyle değerlendirdi: “Uygun fiyatlı otomobil modelleri zaten 1 milyon TL ortalamasında buluşmuş durumda. Hatta çoğu bir üst pakete çıkıldığında bu rakamın üzerine çıktı. Kararın uygulanmaya başlamasıyla birlikte 0 km araç fiyatlarında bir artış söz konusu olacak. Giriş paketleri de artık yüksek donanım özellikleri göstereceği için fiyatlar kaçınılmaz olarak artacak”

KOŞULLARI KARŞILAMAYAN ARAÇLAR NE OLACAK?

Ertelenmesi gibi bir durum söz konusu mu? Bazı marka yöneticilerinin bu konu ile ilgili yetkililerle görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Tosun,  “Bu görüşmelerden çıkacak olan sonuç ne olur bilemiyorum. Yine bazı otomotiv yöneticilerinin yaptığı açıklamalara göre kanun yürürlüğe girerse markalar bu yönetmeliğe uymayan araçlarını sınırlı sayıda satmaya devam edebilecek. Her marka geçen yıl yaptığı satışın en fazla yüzde 10’u kadar bu tip araçlardan satabilecek. Geçen yıl 50 bin adet araç satmış olan marka bu yıl 5 bin adeti geçmeyecek şekilde bu araçlardan satabilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Murat Tosun, yazısının devamında, 7 Temmuz kararları devreye girdiğinde ne olur? diyerek bu durumu da şöyle özetledi: “Düşmeye başlayan 0 km araç satışları durma noktasına gelir. Zaten az olan 0 km otomobil satın alabilen kişi sayısı iyice azalır. 7 Temmuz gelene kadar 0 km araç satan markalardan çok daha iddialı kampanyalar duyabiliriz. Çin’den gelen araçlara gelen yüzde 40 ek vergi de aynı tarihte uygulanmaya başlayacak. Yani 7 Temmuz her iki konuda da 0 km otomobil pazarında önemli bir dönüm noktası olacak.”

Nissan Juke'a 100 bin TL'lik Haziran 2024 indirimi geldi! Ayda 27 bin 500 TL taksitle Juke fırsatını duyan bayiye koştu!

Chery Tiggo 7 Pro'dan haziran ayına özel sıfır faizli kampanya!

Kaçırılmayacak fırsat: 891 bin TL'ye Jeep Avenger! 

Peugeot 408 Haziran kampanyası! Sıfır faizle 200 bin TL kredi veriliyor! Peugeot 408 fiyatı ne kadar?

Dacia Sandero Stepway'de 200 bin TL kredi ve 0.99 faiz fırsatı başladı! Sandero Stepway Haziran 2024 fiyatları! 

 


Geri Dön