Nefes alamayacak duruma geldiler…İhracatçı mevzuat değişikliklerinden şikayetçi!
İhracatçıları etkileyen mevzuat değişikliklerinin işlerini sürdürmelerine engel olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “nefes alamayacak duruma geldik” açıklamasında bulundu.İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yapılan mevzuat değişikliklerinin ihracatçıları işlerini sürdüremeyecek duruma getirdiği iddiasında bulundu
İhracatçı, döviz kurlarında uygulamaların her gün değişmesinden ve yapılan mevzuat değişiklerinden şikayetçi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yapılan mevzuat değişikliklerinin ihracatçıları işlerini sürdüremeyecek duruma getirdiği iddiasında bulundu.
Özgener, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçtiğimiz iki haftada döviz alış-satış arasında bulunan marjın giderek yükseldiğini, serbest piyasa ve Merkez Bankası kuru arasındaki makasın ise açıldığını belirtti.
DÖVİZDEKİ DURUM ZARAR ETTİRİYOR
Bankaların alım-satım işlemleri arasında meydana gelen 1 TL’lik farkın alım-satım işlemlerine yüzde 5 olarak yansıdığının altını çizen Özgener, ihracat karşılığı döviz bozdurma yoluna giden şirketlerin bu durum nedeniyle, eğer dövizle ödeme taahhüdü ya da döviz kredisi bulunuyorsa, bankadan alacağı dövizin maliyetini yükselttiğini söyledi.
Mahmut Özgener, “Bu da ihracatçının zarar etmesi sonucunu doğuruyor ve bu nedenle döviz taahhüdü kapatılamıyor. Bu gibi mevzuat değişiklikleri ihracatçılarımızı doğrudan etkileyerek işlerini devam ettirmelerine engel oluyor” dedi.
Döviz işlemleri ve finansmana erişimde serbest piyasa, serbest kambiyo ve serbest kur rejimine uygun olmayan işlemlerin gerçekleştirildiğini ifade eden Özgener, “Yapılan regülasyonlar doğrudan ihracatçımızı etkiliyor ve ihracatçılarımızı ne yazık ki nefes alamayacakları noktaya getirdi. Bu uygulamaların başında, ihracat bedellerinin en az yüzde 40'lık bölümünün, düzenleyen bankaya satılması mecburiyeti geliyor. Döviz alım-satım işlemlerine getirilen ve her geçen gün farklılaşan uygulamalar; piyasalarımızı gereğinden fazla sıkıştırıyor. Söz konusu kararlar piyasalardaki oynaklığı daha çok artırıyor” diye konuştu.
DÖVİZ İŞLEM KISITLAMASI HATALI BİR KARAR
Bankalara dövizde işlem kısıtlaması getirilmesinin ve piyasadan saat 13.00’e kadar döviz satın almaya izin verilmesinin, bankaların satacağı toplam döviz miktarına bankalar özelinde limit konulmasının çok hatalı kararlar olduğunu savunan Özgener beklentilerini şöyle sıraladı:
“Dünya ekonomisi ile entegrasyon çabalarına devam eden Türkiye’nin dış imajına zararı olabilecek ve serbest piyasa ekonomisinden giderek uzaklaşma olarak yansıyabilecek bu kararlardan bir an önce dönülmesini bekliyoruz. İş insanları her türlü işlemi sermaye, para ve döviz piyasalarında gerçekleştirerek üretim, ithalat ve ihracat için gereken nakit yönetimini yapmak zorundadır. Şu gerçek unutulmamalıdır ki, en pahalı para, olmayan paradır.”
Kiracıların işi zor… Kira artışı geçen yıla göre yüzde 197 yükseldi!
Evdeki hesap çarşıya uymadı… Parola önlemi Netflix’e 1 milyon kullanıcı kaybettirdi!
AB ülkeleri de elektrik ve gaz fiyatlarından mustarip! Geçen yıl rekor yükseliş yaşandı