Kent Haberleri

Nefesler tutuldu! Asgari ücret zammında kritik tarih 5 Haziran!

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete temmuzda yapılacak zamma çevrildi. Asgari ücret zammında beklentilerin netleşmesi konusunda kritik veriler ise 5 Haziran Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon rakamları oldu.Asgari ücrete ara zam konusunda geri sayım başladı

Enflasyon rakamlarından sonra asgari ücrete gelecek zam konusunda muhtemel rakamlar ortaya çıkacak. Asgari ücrete ara zam konusunda geri sayım başladı. Yeni kabine belli olurken, ilerleyen günlerce Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Haziran tarihinde mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak. Daha sonrasında ise bu rakama göre asgari ücrete yapılacak zam oranı da şekillenmeye başlayacak.

“REFAH PAYI İLAVE EDİLİRSE YÜZDE 45’LİK ARTIŞ OLABİLİR”

Milliyet gazetesinin haberine göre, ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücrette tahminlerin hangi yönde olduğu konusuna şöyle cevap verdi: “Esasında buradaki parametremiz 500 dolar ve 6 aylık enflasyon. Buna göre enflasyon rakamı çıkacak. Bununla birlikte maksimum referans değerimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamu işçisine açıkladığı yüzde 45 oranındaki zam. Eğer refah payı da ilave edilirse yüzde 45’lik bir artış olacağını öngörüyoruz.”

İşte detaylar...

Bayram, gündeme gelecek oranların aylıklara yansımasına yönelik olarak, “Burada senaryolarımız bulunuyor. Yüzde 25 gerçekleşirse, yalnızca enflasyon dikkate alınırsa 10 bin 634 TL. Yüzde 30’da 11 bin 59 TL. Yüzde 40 olursa refah payı ilave edilmiş bir biçimde 11 bin 910 lira. Kamu işçisine yapılan zam referans olup aynı seviyede yapılırsa 12 binler seviyesinde olur ki benim öngörüm yüzde 45’ler seviyesinde” dedi.

“Yüzde 45 oranındaki zammın işverene etkisini azaltmak amacıyla hangi formüller uygulanabilir?” sorusuna cevap veren Bayram, “500 dolar bandında kabul edilmiş bir rakam. Fakat işverene bir maliyeti var. Ücretler üzerinden tek tarife gerçekleşebilir. Yine aynı şekilde tarife yenilenebilir. Yeniden değerleme oranı yükseltilebilir. Yine bu noktada ücretlerin beyandan verme durumu bulunuyor. Bunun da önü açılmalı” şeklinde konuştu.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİSİ NE?

Ekonomistler, mayısta Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 0,07 artacağını öngörüyor. AA anketine katılım sağlayan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri, minimum yüzde eksi 1 ve maksimum yüzde 2,4 bandında oldu.

Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon öngörülerinin ortalamasına (yüzde 0,07) göre bir önceki ay yüzde 43,68 seviyesinde olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62 bandına düşeceği hesap edildi.

EYT çıraklık sigortasında flaş bir gelişme yaşandı! Bu kişiler EYT kapsamına girecek!

Kurbanlık fiyatları belli oldu! Kurbanlık fiyatları ne kadar?

Ziraat Bankası müşterilerinin başına talih kuşu kondu! Bu para geri ödemesiz olarak hesaplara yatacak!