Nejat Çuhadaroğlu, askeri müzenin sivilini yapıyor!
25 yıldır askeri obje ve maket koleksiyonu yapan Çuhadaroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu, tarihi Gazhane fabrikasını restore ederek müze kompleksi yapmak üzere çalışmalara başladı
25 yıldır Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'na ait askeri obje ve maket koleksiyonu yapan Çuhadaroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu, tarihi Gazhane fabrikasını restore ederek 10 bin metrekare kapalı alana sahip müze kompleksi yapmak üzere görüşmelere başladığını söyledi. Şu anda İETT'nin hurdalığı olarak kullanılan Gazhane fabrikası için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle irtibatta olduğunu belirten Çuhadaroğlu, "Kuracağım müze sadece binlerce savaş ve askerlik konseptli tarihi unsurun sergileneceği bir yer olmayacak. Burada sinema, konferans salonları, restoran ve kafelerle genç sanatçıların sergi açabilecekleri salonlar da bulunacak. Sahip olduğum koleksiyon ise araştırmalarıma göre dünyada en büyük ve bu kadar geniş alana yayılan tek koleksiyon. Bu bakımdan Kültür Bakanlığı da projemi destekliyor" şeklinde konuştu. Müze için Topkapı Sarayı'nda da bir yer bulduklarını ancak hedeflediği konseptte bir proje için Yedikule Zindanları'nın önündeki Gazhane fabrikasının en uygun yer olduğunu söyleyen Çuhadaroğlu, "Bu konuda devletten destek bekliyorum. Bu müzenin başka şehirlerde de şubeleri olacak. Projenin sadece müze kısmı için 10 milyon euroluk yatırım planlıyorum" dedi.
MARTTA YILDIZ SARAYI'NDA SERGİ
Mimar ve ressam bir anne-babanın oğlu olarak sanata küçük yaşlardan itibaren yeteneği olduğunu anlatan Çuhadaroğlu, 'Tarihi askeri olaylar' konseptli koleksiyonundaki bin parçalık maketin yüzde 95'ini kendisi yapmış. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları dönemlerinde özellikle Alman ve Osmanlı askerlerinin kullandığı orjinal üniforma, miğfer, kılıç, kalkan, tüfek, mermi gibi aksesuarlar da 20 yılı aşkın süre boyunca Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İtalya, Mısır, Suriye, ABD gibi ülkelerden toplanmış. Koleksiyon için bugüne kadar 5 milyon doların üzerinde para harcadığını söylüyor Çuhadaroğlu. Mart ayında Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle Yıldız Sarayı'nda bir sergi açacaklarını ve yurtdışından da konukların davet edileceğini söyleyen Çuhadaroğlu, tanıtımların tüm dünyada yapılacağını ifade ediyor.
'DEPOLARDA ÇÜRÜMESİN'
Şu anda devlete ait müzelerin deporlarında sergilenmeyen çok sayıda eser bulunduğunu belirten işadamı, şunları söylüyor: "Müzelerde sergilenenlerin dörtte üçü kadarı da depolarda, bodrumlarda bekliyor. Bunları bizlere zimmetleyip, denetimini de yapsınlar, sergileyelim."
DÜNYANIN EN BÜYÜK 5 ENTEGRE TESİSİNDEN BİRİ
Alüminy um cephe kaplama sektöründe en yüksek pazar payının kendilerine ait olduğunu söyleyen Nejat Çuhadaroğlu, yeni yaptıkları 50 milyon liralık yatırımla bu alanda dünyanın en büyük 5, Avrupa'nın da ilk 3 entegre tesisinden biri olduklarını ifade etti. Arap Baharı'ndan dolayı 2011'de ihracatlarının yüzde 50 daraldığını ancak iç pazarda yüzde 15 büyüme yakaladıklarını söyleyen Çuhadaroğlu, "Bu yılı 50 milyon liralık ciroyla kapatacağız. 2012'de de yüzde 10 büyüme hedefliyoruz. Başlayan işler devam ediyor, özellikle TAV'la çok iyi bir birlikteliğimiz var" şeklinde konuştu.
Yasemin Salih / SABAH