27 / 04 / 2024

Nemrut heykellerinde oluşan çatlaklar derinleşiyor!

Nemrut heykellerinde oluşan çatlaklar derinleşiyor!

Yüzyıllardır acımasız iklim şartlarına, doğal afetlere ve depremlere direnen Nemrut heykellerinde oluşan çatlaklar derinleşiyor. Heykellerin korunması için henüz ikna edici bir proje yok



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye 'nin en önemli kültürel değerlerinden biri olan Nemrut 'taki heykellerin zaman içinde ve iklim koşullarının acımasızlığı karşısında çok ciddi yıpranmalar yaşadığını, depremler ve doğal afetlerle heykellerin kaidelerinden düştüğünü söyledi. Bakan Günay, Nemrut 'taki dev heykellerin korunması amacıyla Kahta ilçesine indirilip yerine kopyalarının konulmasına ilişkin önerisiyle ilgili “Zaten ‘kesin olarak böyle yapacağız ' demiyorum. Ama bir yeni proje aramamız gerekiyor. Bunun için elbette ciddi bir bilimsel danışma yapacağız ve bilimin ışığında karar vereceğiz ” dedi. Nemrut dağında kış ve yaz ısı farklarının 40 derecenin üzerinde olduğunu, kış aylarındaki rüzgarlar, kum fırtınalarının heykellerin aşınmasına yol açtığını kaydeden Günay, göreve başladığında, heykellerin korunması için ODTÜ ile yapılmış bir ön anlaşma bulunduğunu hatırlattı. Bakan Günay, ortaya çıkan projelerin beklentiyi karşılamadığını ifade ederek, “çok ikna olduğum bir koruma projesi henüz oluşamadı. Heykellerin içine buzlanma nedeniyle çatlamaları önleyici bazı maddeler şırınga ederek çatlamayı yavaşlatmak gibi bazı arayışlar var. Bilimsel olarak önümüzdeki yıllarda hangi sonuçları vereceği çok belli değil. çünkü geçmiş yıllarda yapılan koruma önlemlerinin zaman içinde faydalı olmadığı, eserlere zarar verebileceği ortaya çıkmış. ” dedi.

Heykeller lime lime dökülüyor

“Heykellerin, yerinde cam, ahşap, branda çadır gibi önlemlerle korunması ” şeklindeki önerilerin ise uygulanabilirliği olmadığını belirten Günay, “Nemrut 'ta 2 bin 200 metre dağın tepesinde, sabitlemeden herhangi bir önlem almak mümkün değil, ama birinci derece arkeolojik alan olduğu için de sabitlenemiyor. Yani beton dökerek, temel kazarak koruma önlemi alamazsınız. O yüzden konuyu bilen ve içselleştirmiş arkadaşlarımla konuşmayı tercih ediyorum. çünkü insanlar bilmeden eleştirebiliyorlar. Rehberler destek verdiler. çok önem verdiğim ve güvendiğim arkeologlar da destek veriyorlar. ” diyerek heykellerin taşınmasına daha makul bakıldığını ifade etti. Heykellerde gözli görülür tahribatlar olduğuna dikkat çeken Günay, “Bütün yüz ifadeleri gitmiş durumda, lime lime dökülüyor. Benim içim acıyor. ”   dedi. ‘Arkeolojik eserler yerinde korunur ' şeklindeki tezin farklı yorumlanabileceğine dikkat çeken Bakan Günay, “Arkeolojik eserlerin tümü, taşınabilir parçalar da yerinde korunabiliyorsa bu kadar arkeoloji müzesi niye var dünyada Demek ki müzelere de bazı eserler kaldırılıyor. Bu heykeller kaldırılır, onların replikası yapılıp konur yerlerine. Yakın çevrede Nemrut 'un cazibesini azaltmayacak bir müze yapılabilir. ” dedi. Bakan Günay, “Aksi halde ciddi bir afet, kış fırtınası bu heykellerden birinin ortadan yarılmasına sebep olabilir. ' ' diyerek Nemrut 'u bekleyen feci sona dikkat çekti.
Star


Geri Dön