Genel

Nermin Çiviciler: Seçim malzemesi 2B arazileri!

CHPnin söylemine göre; 2B arazileri kullananlara, emlak vergisi veya rayiç değer üzerinden satılacak. Orman köylülerinin kullandıkları araziler ise, kullanım biçimi değiştirilmemek  koşuluyla bedel alınmadan devredilecek...

 Hepimizce bilindiği gibi, 2B arazileri evvelce " devlet ormanı " sayılan, ancak orman özelliklerini yitirdiği gerekçesiyle, sonradan Orman İdaresi tarafından Hazine adına orman sınırı dışına çıkarılan yerlerdir.   Hukukumuzda orman hep üzerinde çok oynanmış bir kavram olmuş, toprağa olan ihtiyaç seçim malzemesi olarak kullanmıştır. Örneğin makileri bir orman saymışız, bir orman tanımından çıkartmışız. Çay Kanunu demişiz, zeytinciliğin ıslahı demişiz, İskan Kanunu demişiz, baltalık demişiz. Buna bağlı olarak, bu toprakları kullanan kişiler, bazen meşru hak sahibi olarak kabul edilirken,  bazen de talancı, yağmacı ilan edilmiş.

Ak Partinin hep gündeminde bulunan 2B konusu,  seçimler yaklaşırken CHP tarafından da gündeme getirildi. CHPnin daha önceki seçim bildirgelerinde de çözümü vaat etmesine rağmen, konu ile ilgili iki ayrı yasayı Anayasa Mahkemesine götürerek iptal ettirdiği, bu konudaki anayasa değişikliği teklifine de destek vermediği hafızalarımızda henüz bütün canlılığı ile  durmakta ise de;  gönül bu defa vaatlerin gerçekleşeceğine inanmak istemekte.

CHPnin söylemine göre; 2B arazileri kullananlara, emlak vergisi veya rayiç değer üzerinden satılacak. Orman köylülerinin kullandıkları araziler ise, kullanım biçimi değiştirilmemek  koşuluyla bedel alınmadan devredilecek . Üzerinde yapı bulunmayan ve halen tarımsal amaçla kullanılmayan araziler ise yeniden Devlet ormanı yapılacak.

İŞGALCİ Mİ MAĞDUR MU

 CHP tarafından getirilen çözüm önerileri, sorunun tam algılanmadığını göstermekte. Çözüm, 2B arazisi kullanıcılarının talancı mı, mağdur mu olduğu sorusuna verilecek gerçekçi cevaptadır.

Bu günkü 2B arazilerin bir kısmı, devlet tarafından İskan Kanunlarına göre dağıtılmış ya da 4753 sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanununa göre satılmıştır. Bir kısım 2B arazisi, Devlet tarafından kadastro yapılarak tapu tesis edilmiş yerlerdir. Vatandaş gitmiş parasını ödeyerek tertemiz bir tapu  almıştır. Yıllar  sonra,  orman teşkilatı taşınmaza  2B arazisidir kaydı koymuş, adliyeye başvuran vatandaşın tapusu bu defa Yargıtay  tarafından Kökeni orman olan yerde tapu olmaz, diyerek iptal edilmiştir. İşte CHPnin  Barış Projesi bu arazilerin, maliklerine ikinci defa satılmasını öngörmekte.

2B arazilerinin kullananlara satışının gündeme geldiği 1980li yıllarda, şehrin gürültüsünden uzak alanlarda ev sahibi olmak isteyenler, parasını ödeyerek bu arazileri kullananların haklarını satın aldı. Dikkat ediniz yapılan kanuni düzenlemelerde uzun yıllar,   2B arazisi kullanıcılarının orman köylüsü olmak zorunluluğu ve bu hakkın devrini yasaklayan hiçbir kanuni hüküm yok. Devlet kendi ormanlarını işgalden ve tahripten koruyamazken, bu kişiler ileride devletten satın alacaklarına inandıkları arazilerindeki orman tanımına girmeyen yeşil örtüyü korudular, hatta yeniden ağaçlandırdılar. CHP tarafından ilan edilen Barış Projesinde, bu kabil yerlerin, tekrar devlet ormanı sayılması öngörülmekte.
B öyle yüzlerce, binlerce olay var. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde sürekli mahkum olmakta.

GERÇEKÇİ ÇÖZÜM

 Kamu menfaatinin bulunduğu hallerde şahsi hakların sonlandırılabileceği hatta, tamamen kaldırılabil eceği ilkesi her hukuk devletinde kabul olunmaktadır. Ne var ki, bu  amaç  gerçekleştirilirken; "... başvurulan yollar ve hedef arasında makul bir oransallık ilişkisi olması" gerekir. 

Önümüzdeki dönemde 2B arazilerinde Devlet-vatandaş barışmasının gerçekten sağlanabilmesi dileğiyle sağlıklı bir hafta dilerim.

Av. Nermin Çiviciler/Milliyet Emlak