Net brüt alanlar tapu senedine de yazılmalı!
Ticaret Bakanlığı tarafından geçen hafta internet sitelerinde tüketicilere yönelik tanıtımlarda gayrimenkullerin bağımsız bölümlerinin brüt ve net alanlarına yer verilmesi gereği sektör ile paylaşıldı.
Konuya ilişkin değerlendirmeler yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Bağımsız bölümlerin metrekaresinin sadece ilan sitelerinde değil, tapu senetlerinde de yazması gerekiyor. Günümüzde hala tapu senedinde bir bağımsız bölümün yani bir daire yada işyerinin kaç metrekare olduğu yazmıyor. Tapuk kelimesinden türetilen ve güven anlamına gelen tapu senetlerimiz birçok noktada güven veremiyor” diye açıklama yaptı.
Reklamlarda ilgili bağımsız bölümün brüt ve net alanlarının gösterilmesi zorunluluğunun yeni bir düzenleme olmadığını da sözlerine ekleyen Altın Emlak Genel Müdürü “Ticaret Bakanlığı tarafından 10 Ocak 2015 tarihinde Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği yayınlanmıştı. Bu yönetmeliğin 27. Maddesinin 5. Fıkrasında “konut veya tatil amaçlı taşınmaza ilişkin reklamlarda fiyata yer verilmesi halinde ilgili bağımsız bölümün brüt ve net alanlarının da gösterilmesi zorunludur” ifadesi yer almaktaydı. Düzenleme de aslında bu yönetmeliğe dayanıyor” dedi.
Satış Fiyatlarında TL
Aynı yönetmeliğin 13 maddesinde fiyat bilgisi içeren reklamlara da düzenleme getirildiğini hatırlatan Özelmacıklı “Reklamlarda satış fiyatları; “Türk Lirası”, “TL” veya “¨” şeklinde belirtilmesi gerekiyor. İlanlarda tüketici bilgisine sunulan fiyatlarda da vergiler dahil edilmeli. Sonuç olarak, tüm ilan sitelerinde, gayrimenkullerin alım ve satımında ödenecek gerçek toplam rakam belli olmalı ve "Türk lirası" olarak belirtilmeli” dedi.
Adresi Olmayan Emlak İşletmelerine Dikkat
İlan yayınlayan portallarda, adresleri yazılı olmayan emlak işletmelerinin bulunduğunu, sanal ofisler ve internet üzerinden emlakçılık yapıldığını da ifade eden Özelmacıklı “İlan portalları yeni yönetmelik çerçevesinde vergi levhası olmayan, oda kaydı olmayan, adres beyanında bulunmayan kişi ve kurumlar portallara üye yapmamalı. Aynı şekilde Ticaret Bakanlığı da bunları denetlemeli. Bugün adresi olmadan siteler üzerinden ilan veren çok sayıda işletme, faaliyetlerini mevzuata uygun olarak yapanlarla haksız rekabet oluşturuyor. Adreslerin yazılı olmaması ayrıca 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununa da aykırı” diye açıklamada bulundu.