Genel

Netanyahu, Filistin ile görüşmelerin devam etmesini istedi!

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerleri inşaatının dondurulmasına ilişkin moratoryum sona ererken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan, "hızlandırılmış, samimi" barış görüşmele

Netanyahu, moratoryumun sona ermesinden hemen sonra yaptığı yazılı açıklamada, Filistinlilerle bir yıl içinde "tarihi barış anlaşması" yapmaya hazır olduğunu yineledi.

Başbakan Netanyahu’nun açıklamasında, "İsrail, Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerine devam etmenin yolunu bulmak için gelecek günlerde sürekli temas kurma peşinde olmaya hazırdır" denildi.

Açıklamada, ayrıca Netanyahu’nun, Filistinlilerin görüşmelerden çekilmemesi için ABD, Mısır ve Ürdünlü liderlerle temasta olduğu belirtildi.

İsrail-Filistin doğrudan görüşmeleri 2 Eylülde Washington’da başlamıştı. Ancak Netanyahu, inşaatlarla ilgili moratoryumu uzatmayacağını bildirmiş, Abbas da moratoryumun uzatılmaması halinde, barış görüşmelerinin "zaman kaybı" olacağını söylemişti.
AA

--

Batı Şeria'daki yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı sona erdi!

İşgal altındaki Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin 10 aylık süreyle uygulamaya koyduğu inşaat yasağı, gece yarısı (TSİ 01.00) itibarıyla sona erdi. İsrail ile Filistinliler arasında bir aydan daha kısa süreli bir geçmişi olan doğrudan barış müzakerelerinin inşaat yasağının sona ermesinden nasıl etkileneceği henüz bilinmiyor.

Filistinliler, başta müzakereleri sürdüren Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere, inşaat yasağının devam etmemesi halinde müzakerelerden çekilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Müzakerelerde arabuluculuk yapan Amerikan tarafının yasağın en azından bir süre daha devam etmesi yolundaki çabaları ise somut sonuç vermedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, bakanlarına konuyla ilgili konuşmaları talimatını verdi, Batı Şeria’daki Yahudi toplumu liderlerinden de yasakla ilgili sürenin bitmesi nedeniyle yapacakları gösterilerde aşırıya gitmemelerini istedi.

Ancak, İsrail Ulaştırma Bakanı Likudluu Yisrael Katz, yasağın sona ermesiyle yerleşimcilerin geceyarısı sonrası itibarıyla, ellerinde yasal izinleriyle evlerini yapmaya başlayabileceklerini söyledi.

Katz, bir taraftan da ABD Başkanı Barack Obama’nın, BM Genel Kurul çalışmaları sırasındaki konuşmasında, İsrail’den "Yahudi halkının yurdu" olarak bahseden sözlerini övdü ve Yahudi yerleşimlerinin bazılarının isimlerini vererek "O’nun (Obama) da Hebron (El Halil), Şilo ve Beyt El’in Yahudi halkına ait olan bu yurdun parçaları olduğunu bildiğinden eminim" dedi.

Katz, Filistinliler’le doğrudan müzakerelere atıfta bulunurken de yapılacak herhangi bir barış anlaşmasında Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini ve sakinlerini ellerinde tutmaları gerektiğini ifade etti.

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimciler ise yasağın sona ermesini, düzenledikleri gösterilerle kutladı.

Nablus yakınlarındaki Revava ve Kiryat Netatim yerleşimlerinde binlerce Yahudi yerleşimcinin katılımıyla havaya İsrail bayraklarını temsil eden mavi ve beyaz balonlar uçuruldu, bir kreş inşaatının temeline ilk çimento konuldu.

Gösteriye Likudlu milletvekillerinden, inşaat yasağının karşıtlarından Dani Danon ile Tzipi Hotoveli de katıldı.

Danon, 10 aylık süre içinde inşaatlarına izin verilmediği için yerleşimcilerden özür diledi, Obama’nın İsrail’in demokrasi ve egemenlik hakkına saygı göstermesini isteyip, Netanyahu’ya "Obama’nın tehditlerine karşı güçlü durması" çağrısında bulundu.

Hotoveli ise Filistinliler’le müzakerelerin içeriğine karşı çıkıp, İsrail’in bir barış anlaşması kapsamında bu yerleşimlerin kaldırılmasını önlemek amacıyla tüm yerleşimleri topraklarına ilhak etmesini istedi. Hotoveli, "Likud, Filistin devletini kurmak için seçilmedi" dedi.
AA

--

Batı Şeria'da buldozerler çalışmaya başladı!

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına uygulanan on aylık moratoryumun süresi dolar dolmaz, buldozerler çalışmaya başladı.

Batı Şeria’daki büyük Filistin kentleri Nablus, Ramallah ve El Halil yakınlarındaki yerleşimlerde araziler, inşaat makinaları ve ekipleri ile doldu.

İsrail’in Kanal 2 televizyonu, en az 8 yerleşimde inşaat çalışmalarının yeniden başlatıldığını duyurdu.

Nablus yakınlarındaki, 1978’de kurulan 17 bine yakın nüfuslu ve Batı Şeria’nın dördüncü büyük Yahudi yerleşimi Ariel kentinin doğusunda, sabah saatleriyle birlikte planlanan yaklaşık 50 birimlik yeni mahallenin yapımı için arazi düzenleme çalışmalarına geçildiği bildirildi.

Söz konusu mahallenin, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Yahudi yerleşimlerini boşalttığı 2005 yılında, Netzarim yerleşiminden ayrılan aileler için planlandığı belirtiliyor. Netzarim yerleşiminden ayrılan aileler, o tarihten bu yana inşaatın bulunduğu alanı çevreleyen tepelerde, karavanlar içinde yaşıyor.  Yüklenici firma ile ekibi, inşaat alanında buldozerlerle kayalık alandaki taşları ve calılıkları temizliyor.

Guş Etzion Bölge Konseyi Başkanı Şaul Goldstein, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, içinde bulunulan Sukot (Çardak) bayramı nedeniyle inşaat çalışmalarının yavaş başladığını belirtirken, "Bu nedenle bu hafta çok hızlı ilerleyemeyeceğiz" dedi.

Batı Şeria’nın kuzeyinde, yerleşim faaliyetlerini gözlemlemekle görevli Filistinli yetkili Ghassan Douglas, Nablus yakınındaki Filistin köyü Kasra’nın çevresinde yerleşimcilerinin karavanlarına son 48 saat içinde dört yeni karavanın eklendiğini, bir başka Yahudi yerleşimi Yitzhar’da, Nablus’un güney topraklarını da içine alacak şekilde, arazilerde buldozerlerin çalışmaya başladıklarını söyledi.

Douglas, Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerinin durdurulması ve barış müzakerelerine gerçekten şans tanınması için uluslararası toplumun sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Bir diğer Filistin kenti El Halil’in hemen yakınındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba’nın doğusunda da yerleşimcilerin, yeni bir yerleşim birimi oluşturmak için inşaat çalışmalarına giriştikleri bildirildi. El Halil’in çevresindeki Yahudi yerleşimi Efrat yakınında da bazı inşaat çalışmalarının yapıldığı haberleri geldi.

İsrail radyosu da Ramallah yakınındaki Adam yerleşiminde, yerleşimcilerin 30 yeni ev inşa etmek için buldozerlerle çalışmaya başladıklarını duyurdu.
AA

--

Yerleşimler tam gaz, barış muallakta

ABD'nin zoruyla ay başında başlayan İsrail-Filistin müzakereleri Yahudi yerleşimlerine saplanıyor. İsrail önceki gün dolan yerleşim inşaatlarını donduran moratoryumu uzatmadı. Yahudi yerleşimciler bayram yaparken, Abbas masada kalıp kalmama kararını 4 Ekim'de Araplara danışarak karar verecek

ABD’nin bastırmasıyla başlayan İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki doğrudan görüşmeler Yahudi yerleşimleri çıkmazına saplanıyor. İsrail’in işgal ettiği topraklarda sadece Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimi inşaatlarına getirdiği kısmi moratoryum önceki gece sona erdi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD yönetiminin moratoryumun sürmesi talebi ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın görüşmelerden çekilme restine rağmen uzatmaya gitmedi. Kısıtlamanın kalkmasını davul zurnayla kutlayan yerleşimciler inşaata başlamak için kolları sıvadı. ABD’nin baskısına rağmen restini yerine getirip getirmeyeceği merak edilen Abbas, tutumunu 4 Ekim’de açıklayacak.

Obama yönetimi “Görüşmelerin sürmesi için bastırmaya devam ediyoruz” açıklaması yaparken, Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah ile telefonda görüşüp olumlu görüntü vermeye çalıştı. Müzakerelerin sürmesini istediğini söyleyen İsrail lideri, Filistin tarafına bir yıl içinde tarihi anlaşmaya varmak için görüşmelerden çekilmemeleri çağrısı yaptı. Dün Abbas Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşürken, sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna “Müzakerelerin devamı konusundaki resmi görüşümüzü, 4 Ekim’de Arap ülkeleriyle istişarelerimizden önce açıklamayacağız” dedi. Hamas lideri Halid Meşal, ‘Filistin Yönetimi’ndeki kardeşlerini yerleşim durmazsa düşmanla görüşmeme sözünü tutmaya’ çağırdı.
Netanyahu’nun hesabının büyük çapta yeni inşaat yapılmaması, küçük çapta inşaatlara Abbas’ın göz yumması olduğu söyleniyor. Yerleşimci lideri Dani Dayan bile, para sıkıntısı ve müteahhitlerin yeniden moratoryum geleceği korkusuyla yatırım yapmamaları gibi gerekçeler göstererek, inşaatların tam gaz başlamasının beklenmemesi gerektiğini söyledi. Yahudilerin Sukot (Çardak) bayramı nedeniyle de inşaat çalışmalarının yavaş başladığı, bu hafta çok hızlı ilerleyemeyeceği belirtiliyor. Dün Batı Şeria’nın kuzeyindeki Adam yerleşiminde buldozerlerin çalışmaya koyulduğu gözlenirken, Kanal 2 televizyonu en az sekiz yerleşimde inşaatın başlatıldığını duyurdu. Büyük Filistin kentleri Nablus, Ramallah ve El Halil yakınlarındaki yerleşimlerde araziler, inşaat makineleri ve ekipleriyle doldu.

Göğe 2 bin İsrail balonu bırakıldı

Netanyahu’nun itidal çağrısı yaptığı yerleşimciler önceki gün moratoryumun bitişiyle bayram etti. Moratoryum öncesi izin almış inşaatlar zaten sürüyordu. Önceki akşam Nablus yakınındaki Revava ve Kiryat Netatim yerleşimlerinde binlerce ultra-Ortodoks Yahudi inşaata hazırlandıkları 2 bin konutu temsil eden, İsrail bayrağının mavi-beyaz renklerinde 2 bin balonu göğe bıraktı. Koç boynuzundan yapılan geleneksel borulara üflendi ve bir kreş inşaatının temeline ilk çimento konuldu. Yerleşimci lideri Dayan “Bu toprakları nüfusumuzla doldurmak için yeni bir kararlılık ve yeni bir enerjiyle dönüyoruz” diye konuştu. Likudlu Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz olası barış anlaşmasında yerleşimleri elde tutmaları gerektiğini söylerken, milletvekili Tsipi Hotovely “İsrail bir barış anlaşmasıyla elinden alınmaması için hepsini ilhak etmeli” dedi. Bir yerleşim yakınında meydana gelen silahlı saldırıda 9 aylık hamile bir Yahudi kadınla kocası hafif yaralandı. Hastaneye kaldırılan çiftin sezaryenle çocuğu dünyaya geldi.
Radikal


Yerleşimciler, Batı Şeria'ya bina inşa etme yarışına girdi

İsrail'in ilan ettiği 'yerleşim birimi inşaatlarını 10 ay dondurma' süresinin önceki gün sona ermesi üzerine yerleşimciler Batı Şeria'da konut inşa etme yarışına girdi.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise diplomatik girişimlerini sürdürerek ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'la görüşmeler gerçekleştirdi. Önceki gün buldozerler, harç karma makineleri ve diğer inşaat araçlarıyla Batı Şeria'ya girerek kutlamalar yapan yerleşimciler, dün sabahtan itibaren konut inşaatlarına başladı. İnşaatların başladığı yerleşim birimleri arasında Ariel, Ravava, Yakir ve Kochav da bulunuyor. Bugün de diğer pek çok yerleşim biriminde inşaatların başlayacağı belirtiliyor. Yahudi yerleşimciler, muhtemel bir hukuki engellemeyle karşılaşmamak için ucuz konutlar inşa edeceklerini açıklamıştı. İsrail hükümeti, daha önce Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinde 2 binden fazla konutun inşa edilmesine izin vermişti. Yeşa Konseyi ve Batı Şeria'daki yerel gruplar, daha fazla konuta izin çıkması için Netanyahu'ya baskı yapacaklarını da belirtiyor. Bölge liderleri arasındaki son dakika görüşmeleri ise Batı Şeria'da başlayan inşaat furyasının gölgesinde devam ediyor. Clinton'la iki kez telefon görüşmesi yapan Netanyahu, aynı şekilde Mübarek ve Kral 2. Abdullah'la da son gelişmeleri görüştü. Telefon görüşmelerinde Netanyahu'nun liderlere, barış görüşmelerinin devam etmesi için gayret göstereceğini söylediği belirtiliyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, daha önce yaptığı pek çok açıklamada, yerleşim birimi inşaatlarının başlaması durumunda barış masasından kalkacağını söylemişti. Ancak uzmanlar, Abbas'ın barış masasında kalmayı tercih etmesine rağmen başta kendi partisi El Fetih ve Hamas olmak üzere hiçbir Filistinli grubun bu şartlar altında görüşmelere devam edilmesini istemediğini vurguluyor.
ZAMAN/Cumali ÖNAL KAHİRE

'Mucize peşinde'

Batı Şeria'daki yerleşim inşası yasağını kaldıran İsrail Başbakanı'na ülke basınından da tepki yağıyor. Haaretz gazetesi, "Netanyahu hem müzakere hem inşaatlar sürsün istiyor" diye yazdı

İsrail, Batı Şeria'daki yerleşim merkezi inşası konusunda 10 aydır uygulanan yasağı uzatmadı. Önceki gece aldığı kararla yasağı uzatmayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya "mucize arıyor" diyerek tepki gösteren Haaretz gazetesi, "Netanyahu, hem inşaatlar hem de Filistinle barış görüşmeleri sürsün istiyor" yorumunda bulundu. Yasağın kalkması Yahudi yerleşimciler tarafından İsrail bayrağını simgeleyen mavi ve beyaz balonlar uçurularak ve bayraklarla kutlanırken, bir kreşin temeline törenle çimento döküldü. AB ve ABD'den eleştiri alan Netanyahu, Filistin lideri Mahmud Abbas'a görüşmelerden çekilmemesi çağrısında bulundu ve "bir yıl içinde tarihi bir anlaşma mümkün" dedi.

TÜRKİYE, ABD VE AB'DEN TEPKİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail'in Yahudi yerleşimlerini durdurmasını ve moratoryumu uzatmasını, Filistin tarafının da barış vizyonuyla görüşmelere devam etmesini istiyoruz" dedi. ABD Dışişleri Sözcüsü P.J. Crowley, İsrail'nin kararından ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Crowley, bölgede provokatif eylemlerin meydana gelmesinden endişe ettiklerini de belirtti. Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da "Yahudi yerleşim yerleri uluslararası hukuku ihlaldir, barışa ve iki devletli çözümü tehdit etmektedir" dedi.
Sabah