30 / 04 / 2024

Nevmekan Selimiye Kültür Merkezi açıldı!

Nevmekan Selimiye Kültür Merkezi açıldı!

İmzasını taşıyan projelerle Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, dünyada bir başka örneği bulunmayan yeni bir kültür merkezini İstanbul'a kazandırdı. 



İmzasını taşıyan projelerle Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, dünyada bir başka örneği bulunmayan yeni bir kültür merkezini İstanbulla kazandırdı. 

3’üncü Selim tarafından 1802'de inşa ettirilen tarihi Selimiye Hamamı’nı 3 yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra Nevmekân Selimiye olarak hizmete açıldı. Üsküdar Belediyesi’nin bir kültür sanat platformu olarak Türkiye’ye kazandırdığı Nevmekân markasının 3’üncü halkası olan Nevmekân Selimiye, aslına uygun bir şekilde hamamdan kütüphaneye dönüştürülen kültür merkezi konsepti ile Türkiye'de ve dünyada bir ilk olma özelliğin sahip.  

Nevmekan Selimiye Kültür Merkezi açıldı!

Sosyal belediyecilikte fark yaratan projeleri ile ilklere imza atan Üsküdar Belediyesi, 219 yıllık tarihi Selimiye Hamamı’nı restore etti ve Nevmekân Selimiye’ye dönüştürdü. Restorasyon sırasında hamam bölümündeki sonradan çimento esaslı sıva ile kaplanan taş yüzeyler yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk ziyaretçisi olduğu Nevmekân Selimiye, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreniyle halkın hizmetine açıldı. Nevmekân Selimiye, aslına uygun bir şekilde restore edilerek kütüphaneye dönüştürülen konseptiyle dünyaya örnek teşkil edecek.

 Nevmekan Selimiye Kültür Merkezi açıldı!

“3 yıl süren hummalı bir çalışmanın eseri”

Açılış sırasında yapılan Nevmekân Selimiye gezintisine öncelik eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Nevmekân Selimiye’nin hamamdan kültür merkezine dönüşüm sürecine ilişkin detayları anlattı. Hilmi Türkmen, “3 yıl süren hummalı bir çalışmanın ardından dünyada bir ilki gerçekleştirerek tarihi Selimiye Hamamı’nı Nevmekân Selimiye’ye dönüştürmeyi başardık. Dünyada tarihi bir hamamın aslına uygun bir şekilde restore edilerek kütüphaneye dönüştürüldüğü başka bir konsept yapı bulunmuyor. Merkezimiz sahip olduğu bu konseptle Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak gösteriliyor. 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sırasında tüm ekip arkadaşlarımın çalışmalarını heyecanla takip ettim. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanımızın ilk ziyaretçisi olduğu mekanımızı bugün halkımızın huzuruna sunmaktan gurur duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

İstanbul’un yeni kültür durağı

2 bin metrekare kapalı, 180 metrekare açık alanı ve 300 kişi ağırlama kapasitesi bulunan Nevmekân Selimiye, misafirlerine tarihi dokunun büyüleyici ortamında kitap okuyup, araştırma yapabilme fırsatı sunuyor.  

Yıldırım'a yeni kültür merkezi kazandırılacak!


Geri Dön