22 / 11 / 2024
fuzul

Nevşehir Avni İncekara Fen Lisesi'ne yeşil çatı!

Nevşehir Avni İncekara Fen Lisesi'ne yeşil çatı!

Nevşehir'deki 200 kişilik yurt binası, eğimli yüzeydeki yeşil çatı uygulamasıyla, Türkiye'de bir ilki oluşturuyor




Ülkemizdeki ekolojik yapıların ve doğa dostu uygulamaların sayıları henüz sınırlı olsa da, gelişmeler umut verici, Nevşehir'deki H. Avni İncekara Fen Lisesi ve Yeni Yurt Binası, bu gelişmenin en güzel örneklerinden. Tamfa Mühendislik tarafından projelendirilen binanın en önemli özelliği, Onduline Avrasya'nın 500 metrekarelik çatısında yaptığı uygulama. Uygulamada, güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik panelle, yeşil çatı uygulaması aynı anda gerçekleştirildi. Nevşehir'deki H. Avni İncekara Fen Lisesi ve Yeni Yurt Binası bu sayede, ilk yeşil kamu binası olma özelliğini de kazanmış oldu. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamanın çok faydalı ve doğa dostu özellikleri var. Neler olduğunu hemen anlatalım. Çatının bir bölümünde canlı bitkiler yetiştirilirken, bir diğer bölümünde, fotovoltaik güneş panelleriyle 13.5 ki-lowattlık elektrik üretilebiliyor. Yeşil çatı bina konsepti, hem estetik hem de ekonomik yönden büyük avantajlar sağlıyor. Uygulama sayesinde çatıda canlı bitkiler yetişiyor, yağmur suları doğal olarak arıtılabiliyor. Uygulama, doğal olarak ısı yalıtımına da olanak veriyor. Ayrıca binada uygulanan yüksek ısı yalıtım sistemleri sayesinde minimum doğal gaz tüketimi sağlanarak, yüksek karbondioksit salınımının önüne geçilebilmesi mümkün.

ÇATIDA DOĞAL YAŞAM ALANI
Yeşil çatı sistemi, çevre dostu, insan sağlığına en az zararlı, enerji verimli teknolojileri bünyesinde barındıran, sürdürülebilir bina olarak tanımlanmasının yanı sıra binalardan kaynaklanan bazı sorunların çözülmesinde de oldukça etkili bir uygulama olarak görülüyor. Yeşil çatı uygulaması, ekolojik bir alan yarattığı için kuşlar, böcekler gibi birçok canlıya doğal bir yaşam alanı sunuyor. Yağmur sularının bir bölümünü kullanıp, kalan kısmı belli oranda arıtıyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜYOR
Onduline Avrasya, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemi bir adım daha öteye taşıdı ve paket halinde sunulan Ondusolar sistemini, ilk kez İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 3, Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı'nda meraklılarıyla buluşturdu. Paket sistemlerinin, gün içindeki elektrik üretimi, özel bir yazılımla, işyerinden, cep telefonundan ya da evdeki bilgisayarlardan takip edilebiliyor. Ayrıca sadece çatılar ve elektriği olan yerler için değil, off/grid modelleriyle elektrik olmayan yerlerde, akülü versiyonuyla, 365 gün 24 saat kesintisiz elektrik üretimi yapabilme imkanı sağlıyor.
Ekonomist Çevre


Geri Dön