29 / 04 / 2024

New York emlak fiyatlarına Amazon etkisi!

New York emlak fiyatlarına Amazon etkisi!

Amazon, Crystal City ve Long Island City’ye genel merkez kuracağını açıkladı. Açıklama sonrasında Long Island City'de 1,5 yıldır durgun olan konut satışları hareketlendi. Bölgedeki emlakçılar kiraların da artacağını söylüyor...



E-ticaret devi Amazon'un iki ayrı yeni genel merkezini başkent Washington yakınlarındaki Crystal City ve New York’un Queens bölgesindeki Long Island City’ye kuracağını açıklamasının ardından konuyla ilgili tartışmalar ve protestolar hız kesmiyor.

Amazon'un yeni genel merkezi New York’ta Long Island City bölgesine açılacak. Yeni genel merkez 25 bin kişiye ortalama 150 bin dolar maaş verecek. Bu durum yatırımcıları, bölge esnafını ve emlakçıları mutlu etse de yatırımın devlet ve belediye teşvikleriyle yapılacak olması, Amazon’a vergi indirimlerinin uygulanacak olması büyük tepkilere yol açıyor. New York’ta Amazon’a tepkiler dineceğine sürekli artıyor, protesto gösterilerine katılımlar da giderek yükseliyor.

Amazon’un yeni genel merkezini Long Island City'de açacağını açıklamasının ardından, New York eyaleti şirkete 1,5 milyar dolar vergi indirimi ve hibe teklif etti. New York Belediyesi de şirkete toplamı 2,8 milyarlık teşvik sağlayacağını açıkladı.

Hem eyalet hem de belediyenin milyarlarca dolarlık şirkete bu teşvikleri sağlaması New Yorkluları adeta çileden çıkarttı. Forbes’a göre 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos ise tepkilerin odağında. Amazon’un yeni genel merkezini kuracağı kentin Long Island City bölgesinde kararın ve teşviklerin açıklanmasının ardından hemen hemen her gün protesto gösterisi düzenleniyor.

Türklerin yoğunlukla yaşadığı semt Astoria’da etkilenecek

Long Island City bölgesinde özellikle Türkler’in de yoğunlukla yaşadığı Astoria semti de bulunuyor. Astoria semti, etnik restoranları, barları ve gece hayatı ve Manhattan’a yakınlığı nedeniyle New York’ta en fazla yaşanılmak istenen semtlerin başında geliyor. Amazon’un Long Island City’de açacağı yeni genel merkezinin yılda ortalama 150 bin dolar kazanacak çalışanlarının ilk tercihlerinin Astoria semti olacağı belirtiliyor.

New York emlak fiyatlarına Amazon etkisi!

Kiralar artacak

Yeni merkezlerden birinin Long Island City’ye açılacak olması kuşkusuz bölgede giderek artan talep nedeniyle sürekli yükselen kiraların artmasına neden olacak. Son yıllarda bölgeye yapılan yeni binalarda ev kiralamak oldukça zor. Astoria ise en fazla kiralık ev aranan semtlerin başında geliyor.

Semtte ev bulunsa da ev sahipleri ve bina yönetimlerinin yeni kiracılarından talepleri oldukça fazla. Semtte kiralanacak bir evin aylık kirasının en az 40 katını kazandığınızı belgelemeniz, çok iyi bir kredi geçmişiniz ayrıca en az bir kaç aylık depozit ve aracı emlakçıya da komisyon ödemeniz şart.

"Bir kaç yıldır hiç talep olmayan evler bile satılmaya başladı"

Long Island City bölgesinde 10 yılı aşkın süredir emlakçılık yapan Barış Ünver, bölgeye Amazon’un genel merkezini açmasından sonra yaklaşık bir buçuk yıldır bölgede durgunluk yaşayan konut satışlarının hareketlendiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin Amazon’un yeni genel merkezinin bölgeye açılacak olmasının konut satış ve kira fiyatlarını nasıl etkileyeceği yönündeki sorusunu Ünver şu şekilde yanıtladı; "Son bir–bir buçuk yıldır konut satışlarında bir durgunluk vardı. Haberin duyulmasıyla hiç satılmayan evlere bile talep arttı, satışlar başladı. Bölgede kiralık ev bulmak zaten güç ve zor. Bölgeye yeni Amazon çalışanlarının da eklenmesiyle buralarda kiralar katlanacak"


Geri Dön