30 / 04 / 2024

New York'a ekolojik gökdelen yapılacak

New York'a ekolojik gökdelen yapılacak

Manhattan'daki Empire State Binası'na yapılacak çevreci düzenlemeyle şehirdeki karbon salımının azaltılması planlanıyor



1931'de kullanıma açılan 450 metre yüksekliğinde ve 102 katlı gökdelen New York'un sembolleri arasında.
ABD'nin en canlı şehri New York'un sembollerinden biri olan Empire State Binası çevreci olmaya hazırlanıyor. Binanın sahipleri 20 milyon dolarlık bu projeyle gelecek 15 yıl içinde karbon salımını 105 metrik ton, yani 17 bin 500 arabanın yıllık karbon salımı kadar azaltmayı planlıyor. Gökdelenin 6,500 penceresinin ısıyı yalıtan camla değiştirilmesinin de yer aldığı proje kapsamında ısıdan tasarruf etmek için radyotörlerin arkasına yalıtım yapılacak ve binanın havalandırma, soğuk su ve ışıklandırması sistemi de değiştirilecek.

Eski ABD başkanı Bill Clinton ve New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg Empire State Binası'nın 80. katında birlikte yaptığı açıklamada, bu sembolik binada yapılacak çevreci değişimin dünyadaki tüm binalar için model olmasını umduklarını söyledi. Mal sahiplerinin çevreci girişimler konusuna ilgisini çekmenin en iyi yolunun, işe Empire State Binası gibi dikkat çekici bir örnekle başlamaktan geçtiğini söyleyen Clinton, "Bunun iyi bir ekonomi olduğunu ve nasıl yapmamız gerektiğini bildiğimizi göstermemiz lazım. Dünyada buna önem veren her insan Empire State Binası'nı bilir" dedi.

Proje 2013 yılında tamamlanacak
Uzmanlar, eski binaların daha çevreci yöntemlerle iyileştirme hareketinin sera gazı salımını azaltmada önemli bir adım olduğunu söylüyor. New York'ta 900 binin üzerindeki binanın yıllık salıma `katkısı' yüzde 79 oranında. Çevreci iyileştirme projesinin 2010'a kadar tamamlanması planlanıyor. Bu, 1931'de kullanıma açılan Empire State Binası'nın 45 gün süren inşasından da uzun bir süre. Çalışma 2013 yılında son halini almış olacak.

2030 yılına kadar New York'un karbon alanını yüzde 30 oranında düşürmeyi hedefleyen Bloomberg, Empire State Binası'ndaki bu değişimin, ne kadar yüksek ya da eski olursa olsun şehrin geri kalanındaki binalarda da enerji tasarrufuna yönelik adımlar atılabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Taraf


Geri Dön