Ekonomi

NFT piyasasında neler oluyor? Neredeyse sıfırladı!

NFT’lerin işlem hacimleri, 2022 yılı Ocak ayında yakaladığı rekor seviyeden yüzde 97 düşüş gösterdi. 2022 başında 17 milyar dolarlara çıkan işlem hacmi Eylül ayında 466 milyon dolara kadar düştü. Ünlülerin de piyasayı terk ettiği öğrenildi.Dune Analytics'ten alınan son verilere göre, NFT işlem hacmi 2022 yılının başında 17 milyar dolar seviyesinde seyrederken Eylül ayında bu seviye 466 milyon dolara kadar düştü

Blok zincirlere kaydedilen dijital sanat ve koleksiyonlar olan NFT’lerin işlem hacimleri, 2022 yılı Ocak ayındaki rekor seviyelerden yüzde 97 oranında düştü.

Dune Analytics'ten alınan son verilere göre, NFT işlem hacmi 2022 yılının başında 17 milyar dolar seviyesinde seyrederken Eylül ayında bu seviye 466 milyon dolara kadar düştü.

NFT çılgınlığındaki bu ani çöküş, ülkelerin hızla sıkılaşan para politikalarının, spekülatif varlıkları negatif yönlü bir şekilde etkilemesiyle kripto sektöründe de yaşanan 2 trilyon dolarlık yok oluşun küçük bir parçası olarak yorumlanıyor.

Bununla birlikte OpenSea, LooksRare, SuperRare, NFTX, LarvaLabs, Rarible ve Foundation gibi popüler NFT pazar yerlerinden elde edilen verilere göre, NFT furyası son 16 ayın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. En çok tercih edilen NFT marketlerden biri olan OpenSea’de bile satışlar yüzde 75’ten fazla düşüş sergiledi.

NFT’lerin değeri ve satışlardaki bu gerilemeye rağmen ise koleksiyon sahiplerinde azalma yaşanmadığı öğrenildi. Örneğin OpenSea’de hala 42 binden daha fazla sayıda satıcı olduğu bildirildi. 2022 Mart ayındaki 66 bin satıcıya kıyasla düşüş yaşamış olsa bile bu rakam yatırımcıların hala NFT’ye ilgi duyduğunu göstermeye yetiyor.

NFT piyasasında yaşanan büyük kaybın birden fazla sebebi bulunuyor olsa da dolandırıcılık olayların artması piyasaya olan güveni azalttı. Son olarak, eski bir spor yöneticisi ve ünlü kripto para takipçisi olan Jason Falovitch, dört NFT’sinin çalındığını ve 150 bin dolar değerinde para kaybettiğini kamuoyuna açıkladı.

NFT piyasalarındaki gerilemenin ayrıca koleksiyonlardaki ünlü isimlerin de ayrılmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Paris Hilton ve Jimmy Fallon gibi Ünlü isimler Bored Ape Yacht Club’tan ayrıldı ve sahip oldukları NFT’leri adeta kaderine terk etti.

Editörün notu: Bu haber bir yatırım tavsiyesi değildir.  

Çip krizi Avrupa’yı vurdu! En büyük darbeyi Almanya aldı?