Kripto Paralar

NFT'ler en çok hangi alanlarda kullanılıyor! İşte NFT'lerin hikayesi...

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, NFT'lerin kullanım alanlarını kaleme aldı. Peki Yahya Tuğyan Erdem NFT'lerin kullanım alanları başlıklı yazısında nelere değindi? İşte Bitexen CEO'su Erdem'in yazısı... Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'NFT'lerin kullanım alanları' başlıklı yazısı şu şekilde:NFT'ler günümüzde sanattan moda tasarıma, hak tescili ve sahiplikten video oyunlarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, NFT'lerin kullanım alanlarını yazdı ve en çok kullanılan alanları değerlendirdi. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki 'NFT'lerin kullanım alanları' başlıklı yazısı şu şekilde:

NFT'ler günümüzde sanattan moda tasarıma, hak tescili ve sahiplikten video oyunlarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Temeline indiğimizde ise NFT serüveninin 2012'de ortaya çıkan "colored coins” ile başladığı düşünülmektedir. NFT'ler gibi hemen hemen her türlü varlık, sözleşme ve dijital imza, colored coins kullanılarak temsil edilebilir. Bu dijital varlıklar üçüncü bir Bitexen CEO'su tarafa ihtiyaç duyulmadan dijital Yahya Tuğyan Erdem olarak saklanabilmektedir. 

Tüm bu özellikleri ile NFT başlı başına bir konsept olmustur. NFT'lerin günümüzde en sık tercih edildiği alanlardan biri ise sanattır. NFT teknolojisi sanatı dijital ortama taşıyarak daha ulaşılabilir ve güvenli hale getirmiştir.

Peki NFT'ler hangi alanlarda kullanılıyor? NFT'lerin özellikleri neler? İşte ayrıntılar...

NFT ekosisteminin yaygınlaşması ve genişlemesi sonucunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi NFT'ler için Türkçe bir karşılık da açıkladı. İngilizce karşılığı "Non-fungible token" olan NFT'nin Türkçe karşılığı “Nitelikli Fikri Tapu” olarak belirlendi. NFT kavramının Türkçe karşılığının açıklanması, NFT alanındaki büyük ilgiyi ve bu alana yönelik gelişmelerin devam edebileceğini göstermektedir. NFT'ler, blokzincir teknolojisi üzerine kurulmuştur. Blok zincir teknolojisi şeffaflık, güvenlik ve aynı zamanda gizlilik sağlamaktadır. Diğer bir ifadeyle NFT kullanımı, merkezi yapıların aracı mekanizmalarını ortadan kaldırmak, işlemleri basitleştirmek, sanatçıları kitlelere ulaştırmak, kimlik yönetimi, veri kaydı, oyun, lojistik ve gayrimenkul gibi birçok alanda kullanılmak üzere uyarlanabilmektedir. Tüm bu özellikleri ile NFT’ler yeni alanlar ortaya çıkarmaktadır.

SANAT ESERLERİ İLK SIRADA

NFT’lerin kullanım alanları arasında ilk sırada sanat eserlerini sayabiliriz. NFT'lerin bu denli popüler hale gelmesinde ortaya çıkarılan eserlerin birçoğunun sanat alanında olması etkili olmuştur. Geleneksel sanatçıların NFT'lerle tanışması sonrası birçok ünlü isim bu alana dahil olmuştur. Murat Pak ve Refik Anadol ekosistemde yer alan önemli isimlerdendir. Sanatin yalnızca görsel tasarım alanlarında değil, telif haklarının önemli bir sorun olduğu müzik alanında da NFT'ler kullanılmaktadır. Son zamanlarda birçok sanatçı NFT formatında üretilmiş albümler ve şarkılar çıkarmaktadır. NFT'ler blokzincir teknolojisinden yararlanarak, telif hakları ihlalinin önüne geçebilmektedir. Geleneksel sanatçıların NFT'lere hızlı bir şekilde uyum sağlamasının altında yatan en önemli sebep ise sanatçıların eserlerini NFT'ler aracılığıyla tüm dünyadan alıcılara kolayca sunabilmesidir. Özellikle pandemi koşulları sonrası dijitalleşen dünya ile bu alanda hızlı bir dönüşüm gerçekleşmiştir.
NFT'lerin diğer bir kullanım alanı ise, oyunlardır. Blokzincir teknolojisinin video oyun alanında aktif bir şekilde kullanılmasıyla birlikte NFT'ler oyun geliştiricilerinin radarına girmiştir. Oyuncular, oyunlar içerisinde yer alan NFT'leri kullanabilmekte ve yeni öğeler oluşturabilmektedir. Ayrıca NFT’leri satın alabilmekte, takas edebilmekte ve bunları satarak ticaret yapabilmektedir. Müzik, resim ve video oyunlarının dışında tescil işlemlerinde kullanılan NFT'ler birer hak göstergesi haline gelmiştir. Hasta belge kayıtları, noter verileri ve gelirde sahiplik hakkı sağlayacak fon paylarına kadar neredeyse her alanda kullanımı günüi müzde gerçekleşmektedir. Bu alanlara her geçen gün bir yenisi eklenerek genişlemeye devam etmektedir.

Bitcoin kaç bin dolara kadar düşecek? Korkutan tahmin gerçek mi oluyor?

Taşınabilir ve ergonomik Tiny House'lara talep arttı! Tiny House fiyatları ne kadar? Tiny House avantajları neler?

SEAT Ibiza'yı bu sefer aldın aldın, 38 bin TL zamlandı! İşte 15 Mayıs 2022 güncel fiyat listesi...