Niğde'de kaçak yapılaşma nasıl önlenecek?
Niğde'de, köylerdeki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı.
Niğde'de, köylerdeki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından yerleşim alanlarının sınırlarının genişletildiği bildirildi. Yeşilburç köyü muhtarı Aydın Koyuncu, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
AA
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Köylerin sınırları genişletilerek vatandaşların tarım arazilerine kaçak ev yapmalarının önüne geçilecek.
Niğde'de, köylerdeki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından yerleşim alanlarının sınırlarının genişletildiği bildirildi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 131 köyün imar sorunları ve ihtiyaçları için çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.
Peşin, köylerin sınırlarını genişleterek vatandaşların tarım arazilerine kaçak ev yapmalarının önüne geçmeye çalıştıklarını ifade ederek, ilk etapta 66 köyden 16'sının köy sınırlarının genişletildiğini ve bu sayede vatandaşların imarlı parsellere sahip olduğunu kaydetti.
Kanunen köy sınırları içerisinde yapılan inşaatların yapı ruhsatına tabi olmadığını ancak vatandaşların, muhtarların ve İl Genel Meclisinin vereceği izinle ruhsatsız bina yapabilecekleri aktaran Peşin, "Vatandaşlar köy sınırı dışındaki tarım arazilerine ev yaptıkları için ceza ödemektedirler. İl Özel İdaresi olarak köy sınırları içerisinde olmayan yerlere altyapı hizmeti götüremiyoruz ve elektrik aboneliği yapılamıyor. Dolayısıyla köy sınırlarını genişleterek yeni evlenecek gençlerimizin yuvalarını daha sağlıklı bir ortamda yapmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.
Peşin, kadastroda köy yerleşim alanı içerisinde gösterilmiş ama parsel işlemleri yapılmamış alanlarda vatandaşların çok ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, "Vatandaşlarımızın evi olmasına rağmen tapu kayıtlarında burası arsa olarak görünüyor. Bu sorunları çözebilmek adına ilimiz genelinde 23 köyde 5 milyon 117 bin metrekare alanda İmar Kanununun 18. maddesini uyguladık" dedi.
Bu uygulamayla vatandaşların arazilerinin değerinin arttığını belirten Peşin, "Eğer kendileri bu uygulamayı yapmaya kalksalardı ciddi bir maliyete katlanmak zorunda kalacaklardı ama özel idarenin yaptığı bu hizmet sayesinde vatandaşlarımız herhangi bir bedele katlanmadan imarlı arsalara sahip oluyorlar, arazileri ekonomik bir değer kazanıyor, istedikleri insani ihtiyaçları giderebilecekleri her türlü alt yapı ve üst yapı hizmetleri de yerine getirmiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
Yeşilburç köyü muhtarı Aydın Koyuncu ise köy sınırlarının genişletilmesi çalışmalarından memnun olduklarını, bu sayede hem düzenli bir yapılaşma olacağını hem de tarım arazilerine zarar verilmeden yeni yerleşim alanları açılacağını kaydetti.
Yeni Şafak
Haber Ankara Başkent'te şu şekilde yer aldı;
Niğde'de, köylerdeki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından yerleşim alanlarının sınırlarının genişletildiği bildirildi. İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, 131 köyün imar sorunları ve ihtiyaçları için çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.
Peşin, köylerin sınırlarını genişleterek vatandaşların tarım arazilerine kaçak ev yapmalarının önüne geçmeye çalıştıklarını ifade ederek, ilk etapta 66 köyden 16'sının köy sınırlarının genişletildiğini ve bu sayede vatandaşların imarlı parsellere sahip olduğunu kaydetti.
Kanunen köy sınırları içerisinde yapılan inşaatların yapı ruhsatına tabi olmadığını ancak vatandaşların, muhtarların ve İl Genel Meclisinin vereceği izinle ruhsatsız bina yapabilecekleri aktaran Peşin.
"Vatandaşlar köy sınırı dışındaki tarım arazilerine ev yaptıkları için ceza ödemektedirler. İl Özel İdaresi olarak köy sınırlan içerisinde olmayan yerlere altyapı hizmeti götüremiyoruz ve elektrik aboneliği yapılamıyor. Dolayısıyla köy sınırlarını genişleterek yeni evlenecek gençlerimizin yuvalarını daha sağlıklı bir ortamda yapmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.
Peşin, kadastroda köy yerleşim alanı içerisinde gösterilmiş ama parsel işlemleri yapılmamış alanlarda vatandaşların çok ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi: "Vatandaşlarımızın evi olmasına rağmen tapu kayıtlarında burası arsa olarak görünüyor. Bu sorunları çözebilmek adına ilimiz genelinde 23 köyde 5 milyon 117 bin metrekare alanda İmar Kanununun 18. maddesini uyguladık."
Ankara Başkent
Haber Anayurt gazetesinde şöyle yer aldı;
Köy yerleşim alanlarının sınırları genişletiliyor
Niğde'de, köylerdeki kaçak yapılaşmanın önüne geçmek amacıyla Î1 Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından yerleşim alanlarının sınırlarının genişletildiği bildirildi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mahmut Peşin, gazetecilere yaptığı açıklamada, 131 köyün imar sorunları ve ihtiyaçtan için çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.
Peşin, köylerin sınırlarını genişleterek vatandaşların tarım arazilerine kaçak ev yapmalarının önüne geçmeye çalıştıklarını ifade ederek, ilk etapta 66 köyden 16'sımn köy sınırlarının genişletildiğini ve bu sayede vatandaşların imarlı parsellere sahip olduğunu kaydetti.
Kanunen köy sınırlan içerisinde yapılan inşaatların yapı ruhsatına tabi olmadığını ancak vatandaşların, muhtarların ve İl Genel Meclisinin vereceği izinle ruhsatsız bina yapabilecekleri aktaran Peşin, "Vatandaşlar köy sınırı dışındaki tanm arazilerine ev yaptıkları için ceza ödemektedirler. İl Özel İdaresi olarak köy sınırları içerisinde olmayan yerlere altyapı hizmeti götüremiyoruz ve elektrik aboneliği yapılamıyor. Dolayısıyla köy sınırlarını genişleterek yeni evlenecek gençlerimizin yuvalannı daha sağlıklı bir ortamda yapmalarını sağlıyoruz" diye konuştu.
Anayurt