Nihal Salkım: Kahramanmaraş'ta Eylül ayıyla konut sıkıntısı daha da artacak!
Kahramanmaraş'ta 20 yıllık emlakçilik yapan Nihal Salkım: "Tayini Kahramanmaraş'a çıkmış memurların Eylül ayında gelmesiyle hazır bulunan konut sıkıntısı daha da artacak.Kahramanmaraş'a gelenler şehir dışından ev istiyorlar" dedi.
Kahramanmaraş'ta 20 yıllık emlakçılık yapan Nihal Salkım, Kahramanmaraş'ta yaşanan konut sıkıntısını Manşet Gazetesi'ne değerlendirdi. Eylül ayıyla atanan ve tayini Kahramanmaraş'a çıkan memurların da gelmesiyle konut sıkıntısının daha da artacağını ifade eden Salkım, gelen memurların şehir merkezinden ev istemesinin de kira fiyatlarının artmasında etkili olduğuna dikkat çekti.
Suriyeli Mültecilerin kira ve satılık ev fiyatlarını artırdığı söylentilerinin gerçekle bağdaşmadığını belirten {- Salkım, Müteahhitlerin yeni konut yerlerini değerlendirmesi gerektiğini . VH^uladı. Salkım şunları kaydetti: "Tâyini Kahramanmaraş'a çıkmış memurların Eylül ayında gelmesiyle hazır bulunan konut sıkıntısı daha da artacak.Kiraİık sorunu boyumuzu aştı. İl dışından gelenler, atanarak ve ya tayin ile Kahramanmaraş'a gelenler şehir dışından ev istiyorlar.
Çarşı bölgesinde ise bakımsız evler bulunuyor. Bunların tek avantajı kombisinin bulunmasıdır. Bu yerler ise 600-700 TL'den kiraya gidiyor. 20'ye yakın ilkokul bu Eylül ayında açıklanacak. Her birine 20'şer tane öğretmen koysak, 400 tane öğretmen oluyor, Bu insanlarda ev arayacaklar.
Bunların hepsi Kahramanmaraş'ta ev bulmak istiyor. 1+1,2+1 ev arıyorlar.
Şehir Merkezi'nde de ev bulamıyorlar.
Önsen, Fatmalı gibi yerlerde artık merkez oldu. Oraya gidecek köprünün ihalesinin yapılması gerçekten güzel bir gelişme oldu. O bölgenin altyapısının yapılmasının ardından o bölge de sıkıntı kalmayacak gibi gözüküyor.
Köprünün inşaatının tamamlanmasının ardından oralara gelecek memurlar, sıkıntı yaşamazlar. Oralarda da yapılaşma olur. Müteahhitlerinde köprünün yapılmasının ardından oralara el atacağının düşünüyorum. Kahramanmaraş biraz nefes almış olur."
'FİYAT ARTIŞININ ÇEŞİTLİ SEBEPLERİ VAR'
2014 yılıfıa gireli 8 ay oldu. 8 aydır çok şiddetli derece de fiyat artışları var. Çok fazla İmar Alanı'mız yok. Bu neden ve metrekare fiyatlarının fazla pahalanmasından dolayı satılık ev ve kiralık ev fiyatlarını çok yüksek geldi. Baktığımız zaman Ramada Otel'in oraya kadar İmar var. Kuzey kesimlerde de uygulama var, imar hala yapılmadı. Bunun yanı sıra Kentsel Dönüşümden dolayı Kahramanmaraş'ta değişik mahallelerde çalışma başlamış olmasının da fiyat artışında etkisi var. Gayberli ve Hacı Bayram Veli Mahallelerinde başlayan Kentsel Dönüşümden dolayı, vatandaşlara belediye ödeme yapınca, bu vatandaşlar ev aramaya çıktı. Bütçelerinin yettiğince konut aramaya başladılar.
Hem satılık olarak hem de kiralık olarak konut aramaya başladılar. Ellerindeki paralar da tatmin edici güzel paralar. Bunun yanı sıra Orman Dairesi tarafında birçok ev teklifi geliyor.
Paralar ödendikçe çok hızlı bir şekilde konut arayışına giriyorlar. Şuanda Kahramanmaraş'ta konut sayısı gerçekten çok az. Kentsel Dönüşümünde başlamasının ardından konut arayan vatandaşlar büyük sıkıntılar çekmeye başladı."
METREKARE FİYATLARI 650 TL İLE BİN 200 TL'YE KADAR ÇIKTI
"Bu sebepleri bilen toprak sahipleri konut fiyatlarını artırdı. Şuan 8 ve 10 katlı binalarda metrekare fiyatları 650 TL'den başlıyor. Bin 200 TL'ye kadar devam ediyor, bu fiyatlar gerçekten çok fahiş fiyatlardır. 1-2 sene önce Kahramanmaraş'ta fiyatların böyle olacağı söylenilse Kahramanmaraş'ta tüm İnşaat Şirketleri ve emlakçılar güldürülür(lü. Ancak son durumlardan dolayı fiyatlar böyle oldu."
'KENTSEL DÖNÜŞÜM OLAYIYLA FIRSATÇILIK MEYDANA ÇIKIT '
'Fiyatların bu şekilde yükselmesini hem-Kahramanmaraş'm büyükşehir olmasına, hem de kentsel dönüşümün ağır ilerlemesine bağlayabiliriz.
Kentsel Dönüşüm olayıyla fırsatçılık meydana çıktı. Arsa sahipleri rant peşindeler. Bir an önce Belediyenin yeni İmar yerleri açması gerekiyor."
'SURİYELİ SIĞINMACILARIN EV FİYATLARINI ARTIRDIĞI İDDİALARI DOĞRU DEĞİL'
"Emlâk piyasasındaki değer artışının sebebinin Suriyeli Sığınmacılar tarafından kaynaklandığını söyleyenler var. Suriyeli Sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıkları bulunmuyor. Bu insanlar ev satın alamazlar. İçlerinde çok az sayıda maddi durumu elverişli olanları var.
O da bir yıllığını peşin verip, lüks dairelerde kiralık oturabiliyor. Bunların sayısı parmaklarla sayılacak derecededir. Maddi durumu kötü olanlar ise Kahramanmaraşlıların tercih etmeyeceği, çok zor şartlarda, kötü evlerde oturuyorlar. Oturdukları mahaller zaten Bakanlar Kurulu tarafından Kentsel Dönüşüm ile yıkılacak evlerdir. Bence Suriyeliler kesinlikle etken değildir."
'KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN SONRA ZİRVE YAPMIŞ FİYATLAR BEKLİYORUM'
'Kentsel Dönüşümden sonra zirve yapmış fiyatlar bekliyorum. Şuan ki durumu bile arayacağız. Çünkü Kahramanmaraş'ta arsa yok. Konut yapılacak İmar Alanı yok. Yetkili Belediyelerin bir an önce yeni imar planlan hazırlaması gerekiyor."
'KAHRAMANMARAŞ'TA YENİ ARSALAR ÜRETİLMİYOR'
Kahramanmaraş'ta yeni arsalar üretilmiyor. Arsa sayısı parmakla sayılabilecek şekilde az, O da belli rant sağlamak isteyen kişilerin elinde.
Müteahhitte verilip, değerlendirilmiyor. Devletin yol, okul, hastane gibi yatırımlar yapılacağı düşünülerek elde bekletiliyor."
'HERKES BATI KESİMLERDEN EV ALMAK İSTİYOR'
"Arsa sayısının az olması, herkesin batıya doğru gitmesinden kaynaklanıyor. Herkes yatırımcı oldu. Kuyumcusu, baharatçısı herkes batıdan gayrimenkul almak istiyor. Şehirler zaten batıya doğru büyür. Bunu bilen iş adamları zamanında Kahramanmaraş'ın batı kısmındaki yerlerden araziler aldılar. Oralara da Kahramanmaraş için ultra lüks denilebilecek konutlar yapılıyor. Bu konut fiyatlarında da çok büyük paralar dönüyor. Arsa sahipleri de arsalarını belirli müteahhitlere vererek, konut yapımını sağlıyorlar."
DÜŞÜK METREKARELİ EVLER ŞEHRİ RAHATLATTI'
"Kahramanmaraş'ta orta kesim ve maddi durumu yetersiz dediğimiz kesim için ev olayı yok denecek kadar azdır. Fiyatlar çok yükseldi. Bu durumun imdadına da Kahramanmaraş'ın, biraz daha düşük metrekareli evleri kabul etmesi yetişti. 85-90 metrekarelik evler orta kesim ve maddi durumu yetersiz kesim için çok iyi oldu. Umarım bu tarz konutların olduğu evlerin sayısı artar. Bir toprak sahibi yüzde 40 ile arsasını veriyor. 2 bloktan 14-15 adet daire alıyor. Hemen bir yaşlı anne alt ve ya üst katta 4+1 daire de oturuyor.
Bu yabana milletlerde olmayan bir şeydir. Türkiye'nin batısında da bu durum çok az. Buraya batı şehirlerinden gelenler bundan şikayet ediyorlar. Çok büyük bir alan oluyor. Bu da israfa yol açıyor."
'KAHRAMANMARAŞ'TA BAHÇELİ EV DÖNEMİ YAVAŞ YAVAŞ SONA ERİYOR'
'Kahramanmaraş'taki müstakil ev sayısı gittikçe azaldı. Son yapılan İmar Planı ile de Bahçelievler ve Mehmet Akif Mahallesi'nde bulunan evlere 5 kat izni çıktı. Müstakil ev olayı artık tarihe kanşmâya başladı Bu durumun belki Kahramanmaraş'a faydası olur.
5 kat izninin çıkmasıyla beraber konut sayısı artar. Ancak bu tür ev sahipleri de arsa fiyatlarının artmasını, değer kazanmasını bekliyorlar. Herkes bunu bekliyor zaten. 2 kata izin verilen bütün konutlar artık 5 kata da çıkabilecekler. Geniş bahçeli ev dönemi y%vaş yavaş sona eriyor."
'PINARBAŞI VE ARSLANBEY MAHALLELERİNİN ÜST KESİMLERİ YENİ İMAR ALANLARI OLABİLİR'
"Belediyelerin şiddetli bir şekilde imara açık, konut alanlan oluşturması gerekiyor. Kahramanmaraş'ta her yerde olabilir. Alıçsekisi Mevkii imara açılması açısından güzel bir yer olarak görüyorum. Pınarbaşı'nın kuzey kısımları imara açılabilir. Oralarda mükemmel hava var. Vatandaşlarında oraya rağbet ve ilgi göstereceğini düşünüyorum. Ancak vatandaşlarımız şehrin batı kısmına yerleşmek için mücadele ediyor. Ancak benim kastettiğim noktalar, şehrin batı kısımlarından daha güzel noktalardır. Manzara, hava ve ulaşım olarak çok güzel bir mevki olarak görüyorum."
'MÜSTAKİL EV İSTEYEN ÇOK FAZLA ANCAK MÜSTAKİL EV HİÇ YOK'
"Müteahhit arsayı para ile alıyorsa 600-700 bin TL'den alıyor. Müteahhidin bir blok yapması için bir dönüm 750 metrekare yer alması gerekiyor, 10 kat yapması için bir 750 metrekarelik bir alana ihtiyaa var. Bu da bir konutta bir milyon TL'ye denk geliyor. Bu alana bir blok dikecek ve buraya 19-20 tane daire yapacak. Bunun parasını çıkarmak içinde fahiş fiyatlara daireleri satması gerekiyor.
Bu sebebi de fiyatların yüksek olmasına bağlayabiliriz. Ara kat fiyatları 120 metrekare ortalama evler sıfır daireler 130-140 bin TL'den satılıyor.
Müstakil ev isteyen çok fazla ancak müstakil ev hiç yok. Katlar yükseldiği için ev sahipleri katları yükselterek ev sahibi olmayı amaçlıyor.2+1 evlerinde satışı 90 bin TL ile 100 bin TL arasında oluyor. Tabi bu dediğim rakamlar sıfır daireler için geçerlidir.
Onu da ne orta kesim beğeniyor, ne de gelir düzeyi düşük olanlar beğeniyor. Ortada kalıyorlar."
Manşet Gazetesi